3.7.2024

Nimi muutettu: Renault Grand Koleos on Geely Monjaron kaksonen, ja sukua Volvo XC40:lle toisin kuin millekään muulle Renaultille

Kuva Renault, Geely

Renaultin ja Geelyn tuoreen yhteistyösopimuksen ensimmäinen tulos menee ainakin aluksi myyntiin vain Etelä-Koreassa.

Vasta viime viikolla tässä samaisessa juttusarjassa käsiteltiin Toyotan seikkailuja Kiinassa, erityisesti tuoretta bZ3X:ää, joka on Toyotan mittapuulla harvinainen lainamalli. Tämänkertainen aiheemme kuuluu osittain samaan kategoriaan, mutta myös erottavia piirteitä löytyy.

Ranskalaisvalmistaja Renault on siis solminut yhteistyösopimuksen kiinalaisen Geelyn, muun muassa Volvon omistajan kanssa. Myös Mercedes-Benzillä on moottorisopimus Geelyn kanssa, ja kuten tiedämme, Mercedes ja Renault ovat nekin jo pidempään tehneet yhteistyötä moottorien ja muidenkin asioiden saralla.

Geely Monjaro

Renaultin ja Geelyn ensimmäisessä kahdenvälisessä yhteistyössä ei kuitenkaan ole kyse pelkistä moottoreista, vaan kokonaisesta mallista, eikä suinkaan Kiinan markkinoille suunnatusta sellaisesta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nimensä mukaisesti Koleosin seuraaja

Grand Koleos on seuraaja vuonna 2016 esitellylle HC-polven Koleokselle, joka oli Renault-Nissan -allianssin oma tuote, ja sitä kautta sukua muun muassa Renault Talismanille ja kolmannen polven Nissan X-Trailille. Toisin kuin ensimmäisen sukupolven kieltämättä hieman oudon näköinen Koleos, tämä toinen polvi ehti olla jonkin aikaa myynnissä myös Suomessa.

Tältä näytti edellispolven Koleos.

Renault Koleosissa erikoista on se, että kyseinen malli on aina ollut Etelä-Korean erikoisuus. Se on ollut Renault Samsung Motorsin eli nykyisen Renault Korean valmistama sekä osittain myös suunnittelema, ja sen oikea nimi on ollut Renault Samsung QM6 (ensimmäinen polvi QM5). Renault Koleos on täten ollut ainoastaan vientimaiden markkinointinimi. Grand Koleos onkin ensimmäinen kerta, kun mallinimeä Koleos käytetään myös kotimarkkinoilla Etelä-Koreassa.

Grand Koleos Renaultin uudella Esprit Alpine -varustetasolla.

Grand Koleosin nimi saattaa viitata siihen, että uutuus on edeltäjäänsä suurempi. Esimerkiksi akseliväli on kasvanut noin 12 sentillä 2,82 metriin ja kokonaispituus saman verran aina 4,78 metriin asti. Kasvusta huolimatta auto on edelleen viisipaikkainen. Kolmannen rivin puuttumisen ansiosta tavaratila on peräti 630-litrainen.

Pohjana CMA

Grand Koleos valmistetaan jatkossakin Renault Korean tehtaassa Etelä-Korean Busanissa. Sen lisäksi auto on muotoiltu Renaultin Etelä-Korean ja Ranskan konttoreiden yhteistyössä ranskalaisvalmistajan nykyisten crossover-mallien edustamalle muotokielelle, jota myös muiden muassa Austral ja Espace edustavat.

Tähän tutut jutut sitten loppuvatkin.

Sisätilat näyttökomplekseineen on nekin lainattu periaatteessa suoraan Geelyltä.

Renault Grand Koleos siirtää siis Koleoksen kauttaaltaan lainapiirustuksille. Nuo piirustukset tulevat Kiinasta ja aivan erityisesti Ruotsista. Auto on omaa sukua Geely Monjaro, jota kutsutaan Geelyn kotimarkkinoilla Kiinassa Geely Xingyue L:ksi, ja joka on ollut markkinoilla vuodesta 2021 lähtien. Geelynä autoa myydään ainakin joissain Itä-Aasian maissa sekä Lähi-idässä. Geely Monjaro on myös yksi kanavista, joilla länsimaisten autonvalmistajien - tässä tapauksessa siis Volvon - tekniikkaa pääsee pakotemuurin yli Venäjän markkinoille.

Geely

Monjaro-kaksosensa kautta Grand Koleos perustuu siis Geelyn Ruotsissa, Volvolla suunnittelemalle CMA- eli Compact Modular Architecturelle. Tuo perusrakenne sai ensi-iltansa vuonna 2017 Volvo XC40:n alla eli Renaultin uutuus on kiinalaiskaksosensa kautta suoraa sukua myös muutamalle Volvolle ja Polestarille.

Renault

Myös moottoripuolella Geely Monjaro eli sitä kautta Renault Grand Koleos lainaavat Ruotsin suunnasta. Hybridivaihtoehto nojaa 1,5-litraisen nelisylinterisen ja kahden sähkömoottorin yhdistelmään, joka tuottaa 245 hevosvoiman järjestelmätehon. Volvonkin katalogin 2,0-litrainen bensiinimoottori on 210-hevosvoimainen, ja sen yhteyteen on mahdollista saada myös neliveto.

Mitä kaikkea muuta tämän perusteella on lupa odottaa Geelyn ja Renaultin yhteistyöltä? Entä nähdäänkö lainattu Renault Koleos joskus myös Euroopan markkinoilla? Näihin kysymyksiin jäämme odottamaan vastausta.

Lähteet: Renault, Carscoops, Geely

Nimi muutettu: AMC GTA USA oli yritys saada Renault Alpine GTA Amerikan markkinoille, ennen kuin kohtalo puuttui peliin

Nimi muutettu: Lectric Leopard – Renault 5 oli USA:ssa jo vuonna 1978 ”E-Tech”

Nissan New Mobility Concept

Nimi muutettu: Nissanilla oli Renault Twizylle omat ideansa

Mack Magnum

Nimi muutettu: Renault Magnum Australian maantiejunien veturina

Renault Arkana

Nimi muutettu: Dacia, Samsung, Venäjä, Korea, Ranska ja kaksi vähän erilaista Renault Arkanaa

Nissan Terrano

Nimi muutettu: Kolmannen polven Nissan Terrano kertoo viimeistään, ettei Dacia ole mikään heittopussi

Renault Austral facelift

Renault Austral kasvopesulla – uusi ilme ja enemmän äänieristystä

Nissan logo

Nissan ja Renault vähentävät ristikytköstään – tavoitteena antaa Nissanille liikkumavaraa

Koeajo: Renault Rafale Atelier Alpine – lentokoneiden sukua

Koeajo: Renault Masterin kuormaa ilokseen

Estafette, Goelette ja Trafic ovat historiallisia mallinimiä, jotka Renault on herättänyt tulevaa sähköpakettiautomallistoaan varten

Koeajo: Renault Captur – käytännöllisyyttä ja mukavuutta perusteellisesti uudistuneella ilmeellä

Käytetyt erikoisuudet: Renault Twingo, joka odottaa kesää ihan yhtä paljon kuin me kaikki

Honda Nissan Mitsubishi fuusio holding

Honda haluaisi Renaultin ulos Nissanilta – ja miten käy Mitsubishin?

Maistiainen: Renault Master Blue dCi 150 L3H2 – iso mutta ketterä vuoden pakettiauto

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat