31.10.2021

Nousevan auringon autotalo – JDM Outlet 5 vuotta

JDM Outlet 5 vuotta

Japanilaiset automerkit eivät ole olleet suomalaisille vieraita aikoihin, tulivathan valmistajat Eurooppaankin maamme kautta. Japanin kotimarkkinoilta löytyy kuitenkin valtava määrä mielenkiintoisia autoja, joista ei näillä pituusasteilla juuri puhuta.

Vantaan Petikossa on punatiilinen talo, jonka piha näyttää Gran Turismosta karanneelta autokaupalta. Suzuki Alto Works, Honda Integra, Subaru Impreza, Toyota Crown, Nissan Skyline. Pelisarjasta tuttu autokauppajazz soi päässä lähes tahtomattakin.

Sisällä matala katto ja hiukan hämärä valaistus tekevät tunnelmasta klubimaisen verrattuna suurien vaihtoautohallien kliinisyyteen.

JDM Outlet 5 vuotta

Oppaaksemme JDM Outletin historiaan saapuu toimitusjohtaja Jalle Lindholm. Autoharrastuspiireissä tunnettiin japanilaisten autojen osien ja tuonnin parissa touhuava Mamasan jo 2010-luvun taitteessa, mutta varsinaisesti autotuontiin keskittyminen tapahtui viitisen vuotta sitten JDM Outletin myötä. Petikossa toiminta on pyörinyt neljän vuoden ajan.

Yhä kiihtyvien logistiikkaketjujen aikana tuntuu nurinkuriselta, että autokaupalle avaimena on ollut oman varastovalikoiman kehittäminen. Toisaalta laivayhteydet Japanista kestävät viikkoja ja Britanniassa tapahtuvan kuljetusten yhdistelyn ansiosta satamaan saattaa tulla kerralla reilumpikin joukko autoja.

Erikoisautojen liikkeenä JDM Outlet palvelee myös naapurimaiden asiakkaita.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kultti-ilmiöiden äärellä

Sporttisten tai edustavien harrasteunelmien lisäksi merkittävä osa autovalikoimasta koostuu tila-autoista, joissa tarjolla on selkeä markkinarako. Noin 8 000-15 000 euron aidot tila-autot ovat käymässä harvinaiseksi käytettyjen autojen markkinoilla. Japanissa autot ovat puolestaan suosittuja ja hyvin varusteltuja, joten tarjontaa on. Henkilöautopohjaiset mallit ovat myös huomattavan mukavia pakettiautopohjaisiin pikkubusseihin verrattuna. Pinnan alla korkeakeulaiset tilaihmeet ovat usein lähellä valmistajan vastaavia Euroopan malleja.

JDM Outlet 5 vuotta

Yksi suosituimmista käyttöautomalleista on Nissan Cube. Pyöristetyn kulmikas kompakti tilaihme on sukua tutummalle Micralle. Autoja on tuotu jo useita kymmeniä, muodostaen oman pienen kultti-ilmiönsä, jossa risteytyy käytettävyys ja erikoisuus. Lindholm kertoo, että myös vastaava Toyota, lähes yhtä kulmikas bB, käy hyvin kaupaksi.

Oma lukunsa ovat japanilaiset kei-kääpiöautot, jotka ovat maassa suosittuja alempien käyttökustannusten takia. Alhaisten käyttökustannusten tasapainona autot pitävät arvonsa käytettyjen markkinoilla suhteessa paremmin. Kokonsa puolesta useimmat kei-autot sijoittuvat Smart Fortwon ja Fiat Pandan välimaastoon, mutta toisaalta tarjolla on koko kirjo pikkusporteista kippilavallisiin hyötyajoneuvoihin. Suomeen kei-autojen tuonti kannattaa aiheutuvien kulujen myötä vasta tietyn hintapisteen jälkeen, joten maahan saapuvat yleensä hiukan erikoisemmat kei-kulkineet.

JDM Outletin oma-aloitteisesti tuoman autovalikoiman lisäksi asiakkaat voivat antaa toimeksiantoja tietyistä autoista. Turbot, takavedot, Suprat ja Skylinet ovat tietysti kysyttyjä, mutta niiden viime vuosien jyrkkä hintakehitys jopa kotimarkkinoilla hillitsee ostohaluja.

JDM Outlet 5 vuotta

Pääsääntöisesti JDM-autot erottuvat suomalaisesta autokannasta varustelunsa, ikänsä ja kuntonsa puolesta. Varsinaisten varusteiden lisäksi eroja löytyy pienissä ergonomiaseikoissa ja verhoilumateriaaleissa. Miten olisivat sähköiset sivuverhot tila-autossa? Kaikille varusteille ei aina ole edes nimeä, mutta JDM-autojen harrastajat esittelevät ylpeydellä erilaisia koloja, pidikkeitä ja toimintoja, joita auto saattaa kätkeä.

Autotehtaiden saarivaltiossa ei erityisesti piitata käytetyistä autoista, joita mielellään myydäänkin ulkomaille. Myytäessä kilometrit jäävät usein noin 100 000 km tuntumaan, ja vähäisiksi auton ikään nähden, mutta vastaavasti käyttötunteja voi kertyä esimerkiksi Tokion ruuhkaisilla kehäteillä paljonkin.

Lindholm mainitsee, että Japanin hyvä tiestö ja lempeämpi ilmasto tarkoittavat, että esimerkiksi alkuperäiset tarrat saattavat löytyä auton pohjasta vielä Suomessakin. Toisaalta kuumat kesät merkitsevät rankkaa elämää esimerkiksi kojelaudoille ja Hokkaidon saaren talvet saattavat näkyä pohjassa.

JDM Outlet 5 vuotta
Myös tämä voi olla Toyota Corolla.

Pyyhkimet päällä risteykseen

Puhutaanpa hetki oikealta ajamisesta. Japanissa liikenne on vasemmanpuoleista, joten kuljettaja on brittiautojen tapaan auton oikealla puolella. Suomessa järjestely on tuttu lähinnä postiautoista. JDM Outlet on puolestaan nojannut trendiin taivuttamalla “Aja oikealla” -moton sometunnisteeksi. Ilmiötasolla mukana ovat myös RHD-autojen harrastajat ja onpa osa innokkaista mukana brittiautotaustallakin.

Paljon kysytään myös autokaistoista, parkkihalleista ja ohittamisesta. Toisaalta, jokainen oikealta ajettavan auton kanssa elänyt tietää, että varsinaiset ongelmat jäävät arkipäivässä aika pieniksi, kyse on pitkälti tottumisesta. Tarttumapihdit tai matkustaja auttavat kookkaampien autojen kanssa, pienempien kanssa auton poikki yltää itsekin. Ohittamisessakin on kyse osittain siitä, mihin suuntaan näkymä kaartuu.

JDM Outlet 5 vuotta

Lopulta haasteet kohdistuvat omaan sijoittumiseen kaistan sisällä, parkkihallien teräviin käännöksiin sekä siihen, että vilkku- ja pyyhinviiksi ovat toisin päin kuin selkärankaan on koodattu.

Erikoisten japanilaismallien lisäksi oikealta ajaminen itsessään on osa erikoisuutta. Ja jos auto kiinnostaa niin paljon, että koeajolle saavutaan satojen kilometrien päästä, ei ohjauslaitteiden sijainti yleensä ole enää ongelma.

– Jos tulet koeajolle, niin yleensä olet myynyt oikealta ajamisen idean itsellesi, Lindholm kiteyttää.

Osat ja vaihdokit

Erikoisempien automallien kanssa on avuksi, jos autokaupalla on käytössä yhteistyökumppaneita. Näin myös JDM Outletin kanssa. Tuotaville autoille tehdään tarkastus, huolto, ajovalokuvion kääntö ja katsastus yhteistyössä tutun huoltamoketjun kanssa. Asiakkaalle autot näkyvät avaimet käteen -ratkaisuina.

JDM Outlet 5 vuotta

Entäpä kilometrien karttuessa? Pääsääntöisesti osien saatavuus on hyvä. Platformiajattelun edetessä yhä useammat autot käyttävät samoja komponentteja Euroopassa ja Japanissa, tai ainakin Japanin kotimarkkinoiden osavalikoima löytyy pienellä selvitystyöllä myös meikäläisistä huoltojärjestelmistä. Lisäksi omatoimisimmat voivat selvittää osien saatavuutta haku- ja käännöskoneiden avulla.

Yhteistyökumppanien avulla löytyy ratkaisut myös autojen vakuutuksiin, rahoitukseen ja kyllä, jopa tässä asiayhteydessä tylsän tavallisen Suomi-auton vaihtoarvon kanssa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Aurinko nousee idästä

Varsinainen JDM-kuume aaltoilee Lindholmin mukaan, mutta puskaradio välittää viestiä tehokkaasti erityisesti parikymppisten nuorten miesten parissa. Koronapandemian ensimmäisen säikähdyksen jälkeen suunta on ollut jälleen ylöspäin.

Viiden vuoden aktiivinen työ näkyy paikkana, josta on tullut suomalaisen autoharrastuksen kulmakivi JDM-autojen suhteen. Harrasteautojen lisäksi katse kannattanee suunnata Japaniin, tai ainakin Japanin markkinoille, jos Suomen ei löydy sopivaa yhdistelmää tilaa, moottoreita tai vaikkapa nelivetoja.

Entäpä millaisia idän erikoisuudet ovat kotikulmien risteyksissä? Siihen palaamme myöhemmin.

JDM Outlet

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Lisää aiheesta

Luetuimmat