27.9.2021

Käytetyt erikoisuudet – Toyota Land Cruiser J40

Käytetty erikoisuus – Toyota Land Cruiser J40 – Tori Autot

Yli kolmen vuoden ajan entisöity Toyota Land Cruiser J40 kunnioittaa mallin 70. juhlavuotta upealla tavalla. Kuinka paljon olisit valmis maksamaan tästä?

Land Cruiser on jo 70. vuoden ajan valmistettu nelivetoisten maastoautojen mallisto maailman suurimpiin autonvalmistajiin lukeutuvalta Toyotalta. Samalla siitä on tullut valmistajansa pisimpään yhtäjaksoisesti valmistettu mallinimi. Toyota Land Cruiser J40 on tuon kyseisen mallisarjan vuodesta 1960 aina vuoteen 2001 asti (Brasiliassa) valmistettu sukupolvi, josta olemme tällä kertaa erityisen kiinnostuneita.

Käytetty erikoisuus – Toyota Land Cruiser J40 – Tori Autot
Willys MB Jeep toimi hyvin suorana esikuvana lähtökohdille, joiden pohjalta Toyota Land Cruiser on syntynyt.

Japani miehitti Filippiinit 1941 löytäen saarilta myös yhdysvaltalaisen Willys MB Jeepin, joka lähetettiin välittömästi Japaniin tutkittavaksi. Tästä seurasi tehtävänanto Toyotalle valmistaa samantyyppistä autoa ja ensimmäinen (Model AK) prototyyppi johti autoon nimeltä Yon-Shiki Kogata Kamotsu-Sha. Seuraavana vuonna Toyota kehitti AK10 -prototyypin, mutta tuostakaan ei ole olemassa laajasti kuvia sotatantereelta.

Sotia seurannut vuonna 1951 tuotantoon päätynyt Toyotan “Jeep” BJ poikkeaa täysin tuosta AK10 -prototyypistä, mutta oppia oli varmasti otettu runsaasti käytännön kautta. Land Cruiseria on sittemmin valmistettu monena eri korimallina, kuten ilman kiinteää kattoa. 

Toyota Land Cruiser J40 – Tori Autot
J40 oli tarjolla sekä bensiini- että dieselmoottorein, joista kuvassa eräs nelisylinterinen dieselvaihtoehto.

Tarinan mukaan Jeepiä valmistanut Willys Company otti vuonna 1954 yhteyttä heidän nimen käyttämisestään, joten jotain muuta oli keksittävä. Toyotalla tahdottiin jotakin yhtä arvokasta kuin saarivaltion kilpailija oli onnistunut nimeämään (Land Rover), joten nimeksi tuli Land Cruiser. Se nimi on jäänyt elämään. 

Vuodelle 1960 esiteltiin uusi Toyota Land Cruiser J40 hyvin perinteisenä erillisrungolle rakentuvana maastoautona. Se oli tarjolla sekä bensiini- että diselmoottorein ja valittavissa lyhyellä (J40/41/42), keskipitkällä (J43/44/46), tai pitkällä akselivälillä (J45/47). 

Toyota Land Cruiser J40 – Tori Autot
Land Cruiser J40 säilyi tuotannossa äärimmäisen pitkään, kun huomioidaan Brasiliassa aina vuoteen 2001 jatkunut valmistus.

J40-sukupolven valmistus loppui Brasilian tehtaalla vasta vuonna 2001, vaikka korvaaja oli toki esitelty suurimmalle osalle markkinoista jo huomattavasti aiemmin. Toyota kertoi itse asiassa hyvin hiljattain käynnistävänsä jälleen J40-sukupolven varaosatuotannon.

Land Cruiserin luotettavuus ja kestävyys on kerännyt sille oman uskollisen kannattajajoukkonsa. Suosio on erityisen suurta Australiassa, jonka vaativissa olosuhteissa kehitystyötä nykyään paljon tehdäänkin.

Käytetty erikoisuus – Toyota Land Cruiser J40 – Tori Autot
Juhlavuotensa kunniaksi Land Cruiser on erityisen ajankohtainen.

Käynnissä on Land Cruiserin 70. juhlavuosi, joten aihe on ajankohtainen. Täysin uusi malli (LC300) on sekin juuri esitelty eikä loppua näy.

Käytetty erikoisuus – Toyota Land Cruiser J40 – Tori Autot
Ähtärissä on kaupan hyvin poikkeuksellinen yksilö joka on entisöity lähes uutta vastaavaan kuntoon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Käytetty erikoisuus – Toyota Land Cruiser J40

Hurjalla hintapyynnillä varustettu vuoden 1982 Toyota Land Cruiser J40 sijaitsee Ähtärissä pandojen lähistöllä. Tuon yksilön käyttöönottoajankohdaksi on merkitty vuoden 1982 helmikuu.

Toyota Land Cruiser J40 – Tori Autot
Mittarilukema saattaa herättää kysymysmerkkejä, mutta myyjätaho selittää varmasti mielellään asian ja logiikkakin löytyy.

Sen sijaan mittarilukemaksi on myynti-ilmoitukseen kirjoitettu mielenkiintoisesti 1 kilometri. Tällä varmastikin viitataan kattavaan entisöintiin, mutta mittaristoa kuvista tihrustava voisi luulla näkevänsä selvästi suurempia numeroita. 

Kyseinen BJ 42L Land Cruiser on varustettu noin 3,4-litraisella nelisylinterisellä dieselmoottorilla, jonka tehoksi lukee myynti-ilmoituksen teknisten tietojen seassa 68 kilowattia (92 hv). Voima välitetään manuaalivaihteiston kautta neljälle pyörälle. 

Käytetty erikoisuus – Toyota Land Cruiser J40 – Tori Autot
Sisusta on harmaa, mutta korin väri pirteä sininen.

Auton sininen väri sointuu valkoiseen kattoon ja keulamaskiin muodostaen kuin kotimaamme lipun konsanaan.  Peltivanteet ja etupuskuri näyttävät harmailta. Eräs auton tunnistettavista piirteistä on takakulmien ympäri kiertyvät lasit. 

Kuudelle rekisteröity auto tarjoaa takana auton pitkittäissuuntaisesti asennetut penkit. Harmaa verhoilu muistuttaa väriltään lähinnä norsunnahkaa. Kuljettajan näkymä on sekin pelkistetty mittaristoa myöden. 

Autoa kerrotaan käydyn läpi yli 3 vuoden ajan ja kuvien perusteella jokainen näkyvä osa näyttäisi kiiltävän yhä tuoreuttaan. Kyseessä on varsin ainutlaatuinen tarjokas, joka toimii aikakoneena suoraan mallin aktiivipäiville. 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Tori Autot

Luetuimmat