23.3.2022

Nyt saa olla sanaton: ukrainalaiset johtosarjatehtaat kasvattavat tuotantoaan

Ukraina johtosarja tuotanto Leoni

Tuotantokatkoksen jälkeen läntisessä Ukrainassa olevat johtosarjatehtaat ovat jälleen käynnistäneet tuotantoaan – vaikka haasteina ovat ulkonaliikkumiskiellot ja rakettihyökkäykset.

Maailmassa on aika paljon tärkeämpiäkin asioita kuin autojen johtosarjat, mutta tällä kertaa ne ovat osoituksena ukrainalaisten päättäväisyydestä. Läntisessä Ukrainassa kahta johtosarjatehdasta hallinnoiva Leoni on kertonut, että tehtailla jatketaan tuotantoa ja tahti on ollut jopa kiihtyvä. Tuotannon jatkuminen tapahtuu siitäkin huolimatta, että alueella vallitsee öinen ulkonaliikkumiskielto ja työntekijät joutuvat ajoittain poistumaan väestönsuojaan rakettihyökkäysten tieltä.

– On sekä vaikuttavaa että liikuttavaa miten työntekijämme ovat päättäneet, että tilanne ei muserra heitä, vaan he puolustavat maataan ja elämäntapaansa. Heidän turvallisuutensa ja heidän henkensä ovat meidän tärkein prioriteettimme, kommentoi Leonin toimitusjohtaja Aldo Kamper.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti tuotannon pysäyttämisen, mutta Leonin mukaan tehtaat pyörivät nyt 40 prosentin kapasiteetilla normaalista. Suunnitelmissa on tuoda tehtaille lisäksi yövuoro, jotta tuotanto saavuttaisi 70 prosenttia normaalista. Toimitusjohtaja Kamper kertoo, että kaupankäynti rajan yli on edelleen mahdollista ja tehdas on myös saanut raaka-aineita ja komponentteja.

Leonilla on Ukrainassa noin 7 000 työntekijää, minkä lisäksi yhtiöllä on noin 2 000 työntekijää Venäjällä. Ukraina on noussut viime vuosina eurooppalaisten autotehtaiden suosikiksi maan palkkatason ja osaavien työvoiman ansiosta. Lisäksi maan sijainti on hyvä sekä tehtaiden että raaka-aineiden kannalta.

Wells Fargon analyytikko arvioi aiemmin, että Ukrainan sodan aiheuttamat tuotannon pysäytykset johtosarjatehtailla voivat merkitä jopa 15 prosentin pudotusta eurooppalaisten autotehtaiden tuotannossa. Aiemmin lukuisat autotehtaat kertoivat komponenttipulaan liittyvistä tuotantokatkoksista, joihin liittyivät myös Ukrainasta saatavat johtosarjat.

Leoni on siirtänyt osan tuotantoa myös Romaniaan, Serbiaan, Slovakiaan, Tunisiaan, Egyptiin ja Marokkoon. Lisäksi Ukrainassa johtosarjoja valmistavat myös Fujikura ja Nexans.

Lähde: Automotive News Kuvituskuvat: Leoni

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lisää aiheesta

Luetuimmat