28.9.2017

Päivän kuva: Citroënin salaiset kammiot

Citroën Conservatoire

Citroën Conservatoire ylläpitää merkin perintöä neljänsadan auton kokoelmalla.

Rakennus Pariisin laitamilla jää helposti huomaamatta. Harmaa halli ei muista poikkea, joskin valtavien rakennustyömaiden keskellä se vaikuttaa kuin pystyyn unohdetulta. Vain osoite, Boulevard André Citroën, antaa vihjeen.

Paikan nimi on Conservatoire Citroën. Se perustettiin vuonna 2000 PSA-konsernin Aulnay-sous-Boisin autotehtaan kylkeen vaalimaan Citroënin perintöä. Vuonna 2013 aika ajoi ohi tehtaasta, mutta konservatorio jatkaa yhä arvokasta tehtäväänsä.

Hallin seinät kätkevät värikkään, vivahteikkaan ja monipuolisen Citroënin koko tarinan. Noin neljänsadan auton kokoelma kätkee 2CV:n, Traction Avantin ja DS:n kaltaisia ikoneita, konseptimalleja, tehtaan sisäisiä tutkielmia ja lukuisia kilpa-autoja.

Konservatorion kokoelmia tutkiessa huomaa ensin palaavansa tuttuun ihmetykseen: kuinka ääripelkistetty 2CV ja huippuedistyksellinen DS saattavat yhtä aikaa olla niin vahvoja saman merkin symboleita?

Citroën Conservatoire

Kysymys kalpenee, kun katse huomaa alkukantaisen Mehari-maasturin ja persoonallisen Ami-perheauton välissä Citroën BX:n neliskulmaisen takavalon. Tuttu muoto ei korista ihan mitä tahansa BX:ää, vaan villiä levitettyä nelivetoista BX 4TC -luokittelumallia rallin pelottomaan B-ryhmään. Se Citroënin tarina ei ollut voitokas, mutta moni Citroën Conservatoiresta löytyvä on ollut.

Moottori palaa aiheeseen myöhemmin...

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat