27.12.2017

Päivän kuva: Gambian maaseudulla

Päivänkuva: Gambia maaseutu

Afrikan länsirannikolla sijaitseva Gambia on mantereen pienin valtio. Maa on pinta-alaltaan lähes 30 kertaa Suomea pienempi.

Kartalta katsottuna maa tunkeutuu vaakasuoraan Atlantin rannikolta kohti sisämaata Gambiajokea seuraillen. Ja siinä missä joki on länsirannikolla leveä virta, muuttuu se kapeammaksi uomaksi 370 kilometrin matkalla kohti maan itärajaa.

Naapurimaa Senegalin kanssa kannattaa olla hyvissä väleissä, ympäröihän se Gambian kaikilta muilta puolilta paitsi lännestä ja Atlantin rannikolta.

Matkailijan kannattaa vaihtelun vuoksi suunnata rannikolta ja hienoilta hiekkarannoilta myös sisämaahan ja maaseudulle. Siellä avautuu toisenlaisen Gambia, jossa paikalliset sinnittelevät maanviljelyn turvin. Maanviljely elinkeinona tarkoittaa etenkin riisin, mutta myös pähkinöiden, mangojen ja vesimelonien kasvattamista. Sadekauden aikana istutettava riisipelto tuottaa sisämaan kuivilla alueilla vain yhden sadon vuodessa, mutta jokivarren pelloilla sato voidaan korjata talteen jopa kolmen kuukauden välein.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Autoja harvoin, hevoskärryjä tiuhemmin

Joidenkin rakennusten portti on maalattu ja koristeellinen, mutta aaltopeltikattoinen koti pieni ja vaatimaton. Mitä syvemmälle sisämaahan matka etenee, sitä useammin näkyy olkikattoisia savimajaryppäitä. Siellä täällä on muhkuraisia jalkapallokenttiä. Koulupäivän päättymisen tietää siitä, että lapsiryhmät kävelevät tien vartta kohti kotia.

Kymmenisen vuotta sitten rakennettu asvalttitie Banjulista kohti Tendabaa seurailee Gambiajoen eteläpuolta. Varsin hyväkuntoinen tie on osittain päällystetty jo uudelleen.

Autoja tulee vastaan vain harvakseltaan, aasin tai hevosen vetämiä kärryjä useinkin. Ja niiden kyydissä saattaa olla puoli kylää.

Teksti ja kuva: Marko Jokela

Luetuimmat