27.4.2024

Päivän kuva: kansainvälinen risteilykausi käynnistyi Helsingissä – risteilijäbongari, laita ainakin nämä päivämäärät muistiin

Kuva Benjamin Helander, varustamot

Brittiläis-norjalaisomisteinen Borealis kutsui perjantaina 26. huhtikuuta kauden ensimmäisenä kansainvälisenä risteilijänä Helsingin satamaa.

Pahimmastakin takatalvesta huolimatta varma kevään merkki on kansainvälisen risteilykauden käynnistyminen Helsingin satamassa. Vasta käynnistyneen kauden aikana kymmenet risteilyalukset tulevat vierailemaan Helsingissä osana Itämeren risteilyohjelmaansa, ja niiden mukana kymmenet tuhannet risteilyvieraat pääsevät nauttimaan Helsingin kesästä - joka toivottavasti näyttää heille kauneimmat puolensa.

Ihka ensimmäinen Helsingissä kaudella 2024 vieraillut risteilijä oli brittiläis-norjalaisen Fred. Olsen Cruise Linesin M/S Borealis, vuonna 1997 rakennettu noin 62 000 GT:n risteilijä (vrt. esim. Viking Grace 57 500 GT), jonka kyytiin mahtuu 1 400 matkustajaa. Borealis tunnettiin aiemmin legendaarisen Holland America Linesin lippulaivana M/S Rotterdamina, ja on ollut nykyisellä omistajallaan neljän vuoden ajan. Alus on rekisteröity Bahamasaarille.

Borealis saapui perjantaina Helsinkiin Tallinnasta, ja ajoi lauantaiksi Turkuun eli sen matkustajat kokevat peräti kaksi Suomen kaupunkia. Tähän Englannin Doverista käsin kuljettavaan kahden viikon luksusristeilyyn kuuluvat myös muun muassa Saksan Kiel, Puolan Gdansk sekä Gotlannin Visby. Tämä oli Borealikselle ensimmäinen Helsingin-vierailu.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Herkkupaloja

Helsinkiin saapuvat risteilijät keräävät yleensä paljon paikallista yleisöä, ja ne ovatkin huiman kokonsa vuoksi vaikuttavia nähtäviä läheltä. Helsingissä suurimmat alukset ankkuroituvat Länsisatamaan, Hernesaaren kolmeen eri risteilylaituriin. Vähän pienemmät risteilijät voivat tuoda matkustajansa vielä lähemmäksi Helsingin ydintä, ja ajavat suoraan Eteläsatamaan. Vilkkaimmillaan kausi on kesä-elokuussa.

Costa Fascinosa (taaempana) ja Mein Schiff 4 Hernesaaressa toissa vuonna.

Kaudella 2024 useampi risteilijä tekee Borealiksen tavoin ensimmäisen kutsunsa Helsinkiin. Mukana on paljon myös säännöllisempiä vieraita (mikä ei poista näyttävyyttä) sekä seuraavaksi esiin nostettavia tämän kauden herkkupaloja, jotka satunnainenkin risteilijäbongari ehkä haluaa nähdä. Aikataulut perustuvat Helsingin Sataman antamiin tietoihin, jotka ovat alustavia, joskin tässä tapauksessa "alustava" on käytännössä jokseenkin varma.

Mutta tässäpä päivämäärineen ihan muutama vinkki aluksista, joita risteilijöistä kiinnostuneen kannattaa ainakin käydä tervehtimässä:

1.6.2024: Celebrity Apex, Celebrity Cruises - tällä tietoa kauden suurin ja jäteistä myös erikoisin on peräti 130 800 GT:n ja 306 metrin Celebrity Apex, joka on valmistunut vuonna 2020 Ranskassa. Royal Caribbeanin omistaman Celebrity Cruisesin lippulaivaluokkaan kuuluvassa Celebrity Apexissa on pari erikoista piirrettä - valtavan koon lisäksi. Ensinnäkin sen pysty keula, kielillä todettuna "parabolic ultrabow" edustaa alan moderneinta suunnittelua ja on vielä kohtuullisen harvinainen, hallitseva (ja totuttelua vaativa). Aluksen tyyrpuurin eli oikean puoleisella kyljellä on puolestaan The Magic Carpet eli koko laivan korkeudella hissimäisesti liikkuva huonekokonaisuus, jonka käyttötarkoitus vaihtelee sen mukaan mille kannelle se kulloinkin on hilattuna. Se voi toimia ravintolana lähellä vesirajaa, yökerhona piipun korkeudella tai satamaveneiden laiturina aivan vesirajassa. Aikataulun mukaan jännittävän näköinen ja vaikuttavan kokoinen Celebrity Apex pistäytyy Helsingissä, Länsisatamassa myös toisen kerran, juhannusaaton aattona 20.6.

8.7.2024: Queen Anne, Cunard Line - tätä ainakin allekirjoittanut odottaa kaikkein eniten. Kyseessä on kuninkaallista arvovaltaa ja lähemmäs 200 vuoden moottorilaivahistoriaa nauttivan brittiläisen Cunard Linen uusin ja neljäs nykyisin käytössä oleva laiva, jonka on määrä tehdä neitsytmatkansa toukokuussa 2024. Italiassa rakennettava Queen Anne erottuu monista muista jättiristeilijöistä mustilla kyljillään sekä punaoranssilla savupiipullaan, jotka peritytyvät kaukaa Cunardin höyrylaiva-ajoilta, olihan Cunard muun muassa erään maailmanhistorian tunnetuimman matkustajalaivan, ensimmäisen maailmansodan aikaan traagisesti tuhoutuneen RMS Lusitanian varustaja. Queen Anne tulee näillä näkymin olemaan myös kauden toiseksi suurin Helsingissä vieraileva risteilijä 113 000 GT:llään ja peräti 322,5 metrin kokonaispituudellaan. Queen Anne nähdään tällä kaudella Helsingin Länsisatamassa vain tämän yhden ainoan kerran.

3.8.2024: Serenade of the Seas, Royal Caribbean International - tämä alus tekee paluun Helsinkiin monien vuosien tauon jälkeen, ja on siitäkin aikaa, kun koko Royal Caribbean on viimeksi sisällyttänyt Pohjois-Euroopan ohjelmistoonsa. Saksassa rakennettu Serenade of the Seas kuuluu Royal Caribbeanin laivaston vanhimpaan päähän, sillä se ajoi neitsytmatkansa jo vuonna 2003. Koollaan 90 000 GT:n ja 293 metrin Serenade kalpenisi Royal Caribbeanin Oasis-luokan megaristeilijöiden ja varsinkin Turun telakalta viime joulukuussa luovutetun maailman suurimman matkustajalaivan, Icon of the Seasin rinnalla. Siksi onkin erityisen mielenkiintoista nähdä ja muistaa, millainen oli loistoristeilijöiden huipputaso yli 20 vuotta sitten. Serenaden edustama Radiance-luokka kun alkaa pikku hiljaa antamaan tietä yhä suuremmille aluksille, sillä Royal Caribbean on ilmoittanut jo vuonna 2028 kolmasosan sen laivastosta koostuvan megaluokan risteilijöistä. Silti Serenade of the Seas on yksi suurimmista Helsingissä tällä kaudella vierailevista aluksista, ja se vierailee Länsisatamassa vain tuon yhden kerran.

Mein Schiff 7 rakenteilla Meyer Turun telakalla syyskuussa 2023.

22.8.2024: Mein Schiff 7, TUI Cruises - saksalainen TUI Cruises on tilannut ison määrän uusia jättiristeilijöitä, ja yksi niistä on tänä kesänä Meyer Turun telakalta liikenteeseen laskettava Mein Schiff 7, jonka viimeisintä huutoa edustavat Wärtsilän valmistamat koneet tulevat huolimaan polttoaineekseen myös metanolin. Sieben on 111 000 GT:llään ja noin 315 metrin pituudellaan yksi kauden suurimmista vierailijoista, ja sen lähes-sisar Mein Schiff 1 tulee käymään Helsingissä ahkerasti, aikataulun mukaan 26.5., 8.6., 19.6., 29.6., 11.7., 22.7. ja 31.7. Mein Schiff 7 vierailee Helsingin Länsisatamassa ensimmäistä kertaa 22.8., ja sen jälkeen myös 27.8., 9.9. ja 16.9. Aluksen on määrä lähteä neitsytmatkalleen Norjaan ja aina Huippuvuorille asti 23.6. Kesän edetessä alus siirtyy Itämeren risteilyille.

Lähteet: Helsingin Satama, varustamot

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat