17.9.2017

Päivän kuva: Nikola Tesla ja vaihtovirran isän oma museo

Päivän kuva: Nikola Tesla ja vaihtovirran isän oma museo

Serbi-insinööri Nikola Tesla (1856-1943) muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1884 mennäkseen Thomas Edisonille töihin. Miehet riitaantuivat pian ja heistä tuli katkeria kilpailijoita. Tesla-museossa keksijän vaiheita valottava kierros maksaa neljä euroa.

Yksi Teslan ja Edisonin kiistoista liittyi vaihtovirran ja tasavirran käyttöön. Edisonin älli ei nähtävästi riittänyt ymmärtämään vaihtovirran periaatetta ja hänen likaiset temppunsa sähköistivät kamppailua.

Tesla kuitenkin pystyi osoittamaan, että vaihtovirtaa käytettäessä voimalaitosta ei tarvitse pystyttää joka kylään ja kortteliin. Hän saakin kunnian olla nykymuotoisen sähkönsiirron isä.

Teslan mielenkiinto ja energia riitti oikeastaan kaikkeen, mikä liittyy sähköön. Hän kehitti radiotekniikkaa, suunnitteli voimalaitoksen Niagaran putouksille ja testasi langatonta sähkönsiirtoa sekä kauko-ohjausta.

Sähköautovalmistaja Tesla Motors on nimetty Teslan mukaan, koska sen moottorit perustuvat Teslan keksintöön.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rahat muiden taskuun

Patentteja mies kahmi lähes kolmesataa, mutta valitettavasti säkenöivä nero oli sosiaalisesti rajoittunut ja kehno liikemies, joten rahallinen hyvä valui usein muiden taskuun. Viimeiset vuotensa hän vietti yksinäisenä newyorkilaisessa hotellihuoneessa, johon hän hankki jykevän kassakaapin.

Tuo kassakaappi on näytillä Belgradin Nikola Tesla -museossa. Vanhan patriisitalon alakerrassa osoitteessa Krunska 51 sijaitseva museo esittelee vaihtuvissa näyttelyissä Teslan henkilökohtaisia esineitä ja pienoismalleja hänen keksinnöistään.

Opastettu, neljä euroa (500 dinaaria) maksava kierros on tasatunnein ja sen päätteeksi kokeillaan teslamuuntajan toimintaa sangen näyttävällä ja äänekkäällä esityksellä. Avoinna ti-su 10-20, portin pielessä ilmoitettua vanhaa sulkemisaikaa ei pidä uskoa.

Teksti: Ismo Lehtonen Kuva: Tanja Mikkola

Luetuimmat