30.3.2017

Päivän kuva: Omul – kala jolla on porttikielto venäläiseen hotelliin

Omul_Baikal

Omul on Siperian kalaerikoisuus, joka maistuu kylmänä, kuumana, savustettuna, kuivattuna, graavattuna ja suolattuna, jos maistuu.

Baikaljärvessä elävä ja lähialueella lähes jokaisella aterialla tarjottavan omulin ominaismaku on vieno, mutta valmistustapa ja säilytys tuovat lautaselle lisää ”vivahteita”. Tästä johtuen kalalla ei voi herkutella aivan missä tahansa.

Esimerkiksi hotelliin kalan kanssa ei ole asiaa. Ei ainakaan Baikalin rantamajoituksen kärkeä edustavaan Hotel Mayakiin.

Hotel Mayak

Kieltoa tehostetaan uhkasakolla. Huoneesta tavattu herkuttelija tai kalakäärö poikii yöpymisen oheen välittömästi 5 000 ruplan lisämaksun.

Omul_kala_Siperia

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Maista, älä haista

Omul, eli coregonus migratorius on sukua kotoiselle siialle. Baikalissa, eli maailman syvimmässä järvessä viihtyvä vaelluskala nousee jokiin kutemaan ja on alueen asukkaille tärkeä ravintokala, jolla on vientikysyntää myös muualla Venäjällä.

Järvestä nostettavasta kalansaaliista merkittävä osa on omulia ympäri vuoden. Viime vuosina kalakannat ovat huvenneet myös Baikalilla, vaikka syvimmillään yli 1 600 metriin ulotuvassa järvessä riittää verkoista vapaata vettä uitavaksi.

Baikal Siperia

Matkailijan ei kannata ohittaa omulia maistamatta.

Tiukalla budjetilla reissaava suuntaa kalan perässä torille tai tienpenkalle viritettyyn kojuun. Päivän painuessa iltapäivän puolelle hinnat putoavat tuntuvasti. Kauppiaat haluavat eroon päivän saaliista ennen iltaa.

Ravintolassa ajoituksella ei säästöä synny samaan tapaan, mutta puitteet ovat toki prameammat ja esillepano hivenen toripöytää hienostuneempi.

Omul_kala_Siperia

Kalan kanssa kotiin?

Tuoksuvan kalan porttikielto ei koske lentokoneita, vaikka luulla voisi. Ainakin Irkutskin lentokentältä ostetut omul-tuliaiset ovat tervetulleita Venäjän sisäisille lennoille. Niitä myydään lähtöhallissa muiden tuliaistuotteiden tapaan. Verovapaata kalaa ei kuitenkaan ole tarjolla.

Kaikkia ruokatuliaisia ei saa kuljetettua luvallisesti kotiin saakka. EU-maiden ulkopuolelta tuotavat elintarvikkeet ovat Tullin erityissyynissä. Tarkemmat määräykset kannattaa varmistaa hyvissä ajoin Tullin verkkosivuilta.

Epäselvissä tilanteessa kannattaa olla etukäteen yhteydessä tullineuvontaan esimerkiksi puhemitse soittamalla palvelunumeroon 0295 5201.

Venäjältä ei saa tuoda lainkaan lihaa, lihatuotteita, maitoa tai maitotuotteita. Myös ruokaperuna on tuontikiellossa.

Omul_Baikal

Kalaa saa tuoda korkeintaan 20 kg tai yhden suolistetun kalan sen painosta riippumatta, joten maltillisten omul-ostosten kanssa ei tarvitse hikoilla rajalla. Ei ainakaan, ellei kylmäketju ole pettänyt matkan aikana.

Teksti ja kuvat: Antti Hentinen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat