25.11.2015

Päivän kuva: Pulujen painajainen Prahasta

Linnan puistikon varjoissa kulkee vaitonainen ja vaarallinen parivaljakko, jonka työvuoron aikana pulut eivät tahraa patsaita.

Prahan linna on keskiajalla perustettu linnoitus, jonka ympärille levittäytyy nykyinen Tšekin tasavallan pääkaupunki. Kuuluisa Guinnessin ennätysten kirja tietää kertoa, että yli 7 hehtaarin aluelle levittäytyvä linna on maailman suurin muinaislinna.

Tarkkasilmäinen vierailija kiinnittää taatusti huomiota siihen, että monista samankaltaisista kohteista poiketen tässä linnassa ei ole pulunkakkaa patsailla, kaiteilla tai katoilla. Maanisesta siivousinnosta ei ole kyse, sillä rättikouraista henkilökuntaa ei juuri näy. Selitystä on haettava muualta.

Vastaus laskeutuu siivet kahahtaen nahkaisen hansikkaan verhoamalle kädelle linnan puiston varjoissa. Herra Haukka on töissä taas. Tämän siivekkään vuorolla ei puluparvi tohdi näyttäytyä muutamia yksittäisiä uskalikkoja lukuunottamatta.

Varomattomimmille puluille näyttäytyminen on viimeinen virhe. Siivilleen kohottautunut herra Haukka on luomuhävittäjien aatelia. Ei toivotun vieraan kohtalo on sinetöity silmänräpäyksessä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Moneen kertaan uusittu

Mittavan linnakokonaisuuden perustukset luotiin mitä suurimmalla todennäköisyydellä jo 800 luvulla, mutta sittemmin linnaa on rakennettu useaan otteeseen uuteen uskoon. Syinä ovat olleet tulipalot, taistelut ja muodin muutokset. Kokonaisuuteen kuuluu kuitenkin edelleen kelpo määrä aitoa ja alkuperäistä.

Linna palvelee matkailukohteen lisäksi myös Tšekin presidentin virka-asuntona.

Teksti ja kuva: Antti Hentinen

Luetuimmat