14.10.2017

Päivän kuva: Vukov konak – satavuotias majatalo Bosnian vuorilla

Lyhyen matkan päässä Sarajevon keskustasta voi nauttia maisemista ja luonnonrauhasta satavuotiaassa majatalossa. Hiljaisuutta voi siellä kuunnella myös suomalaisen saunan terassilla.

Vuosi sitten kesäkuussa lähdimme paarustamaan kaatosateessa Sarajevon vanhasta kaupungista kohti vuoria. Maisemat olivat huikeat, tien varressa meitä mulkoilivat epäluuloiset lampaat sekä välinpitämättömät lehmät ja aurinkokin alkoi vähitellen kuivatella matkalaisia.

Kahdeksantoista kilometrin taivalluksen jälkeen pääsimme perille, suomalais-bosnialaisen pariskunnan pitämään majataloon Vukov konakiin eli Sudenpesään 1300 metrin korkeuteen.

Kylmä olut maistui matkan päälle todella hyvältä, eikä huonoa tehnyt myöskään aito suomalainen sauna, jonka vesi otetaan vuoripurosta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kuin suomalaisella kesämökillä

Terassilla jäähdytellessä olo oli kuin suomalaisella kesämökillä, tosin vuorimaisema muistutti siitä, että nyt ollaan Bosniassa. Saunan päälle astelimme pihalle katettuun ruokapöytään. Puuttuva kännykkäverkko täydensi miellyttävän rauhallisen tunnelman.

Mökki-ja ulkoilmaelämään tottuneille suomalaisille paikka on mitä mainioin ja toimistotyöläinen nautti kiirettömyydestä ja luonnonrauhasta.Vukov konak on ekomatkailukohde, jossa vietetään yksinkertaista elämää.

Nepu (vaimo) ja Yasmin (mies) Šahinpašićin pitämä Vukov konak on Yasminin perheelle kuulunut satavuotias maalaistalo, joka on muunnettu majoituskäyttöön sopivaksi. Ilmapiiriin sopivat sanat kodinomainen ja rento erinomaisesti. Mukava nelihenkinen omistajaperhe viihtyy paikalla, kuin myös kotieläimet, kuten koirat, vuohet ja hevoset.

Tilaa löytyy toistaiseksi kahdelletoista ihmiselle ja hinta aamiaisineen on 17-22 euroa yöltä, muut ateriat järjestyvät eri veloituksesta, samoin kuin vaikka maastopyöräretki tai vuoristopatikointi. Päärakennuksen pohjakerroksesta löytyvät vessat, suihkut ja tunnelmallinen olohuone takkoineen.

Perille pääsee omien jalkojen lisäksi pyörällä, autolla ja noin kymmenen euroa suuntaansa maksavalla taksilla, jonka tilaaminen kannattaa pyytää ennakkovarauksen yhteydessä.

Teksti: Ismo Lehtonen Kuva: Tanja Mikkola

Luetuimmat