6.11.2018

Parivertailu: uusi Ford Focus vastaan yhtä tuore Kia Ceed

Parivertailu 11/18

Kun kaksi alemman keskiluokan kiintopistettä uudistetaan kauttaaltaan, on parivertailun paikka. Kumpi paljastuu paremmaksi perheautoksi, Ford Focus vai Kia Ceed?

On jännää, miten erilaiset ennakko-odotukset ja roolit määräävät automaailmassakin sen, kuinka tiettyihin automalleihin suhtaudutaan, ja mitä niiltä ostajat odottavat. Tämä pätee myös uusimman parivertailumme osanottajiin.

Ford Focus ja Kia Ceed ovat kulkeneet nykyiseen asemaansa automarkkinoilla kovin erilaisia polkuja. Kaksi vuosikymmentä sitten esitelty Focus loi herkullisella ajettavuudellaan perheautoluokkaan uudet standardit, ja Ceed puolestaan on asettunut reilussa vuosikymmenessä eräänlaiseksi synonyymiksi tasalaatuiselle, mutta samalla hieman värittömälle perheautolle.

Lähdimme murtamaan näitä mielikuvia molempien mallien uudistetuilla painoksilla. Focuksesta esiteltiin viime kesänä jo neljäs sukupolvi, ja Ceedin samaan aikaan lanseeratun kolmannen generaation yhteydessä nimestä heivattiin hankala heittomerkki historiaan.

Etenimme vertailuautojen valinnassa ruisleipälinjalla: viivalle asettuivat pienimmät moottoriversiot. Yksilitrainen kolmisylinterinen, ahdettu bensakone tuottaa Fordissa tehoa 125 hevosvoimaa; Kiassa vastaava mylly asettuu 120 hevosvoiman lukemaan.

Varustetasot edustavat toiseksi edullisinta kerrosta, ja korimalleiksi valittiin viisioviset viistoperät. Vaihteistoksi haarukoituivat kuusipykäläiset manuaalilaatikot, sillä Ceediin ei tämän moottoriversion yhteydessä ole saatavilla automaattia.

Mielenkiintoinen vertailu sisältää ainakin kaksi ydinkysymystä: onko Focus nykyasussaan yhtä hauska kuin ennenkin, ja toisaalta tarjoaako Ceed muutakin kuin äärimmäisen järkevän kulkuvälineen? Kattava vertailuartikkeli on luvassa Moottorin numeroon 11/2018, joka ilmestyy 7.11.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Jari Saarentaus

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat