10.9.2022

Parkkivalvontafirma paljasti automerkit, joiden kuljettajille määrätään eniten virhemaksuja

pysäköinti 2021

BMW-kuljettajia pidetään usein omapäisinä kuljettajina, mutta pysäköinninvalvontaa tekevän yrityksen top3-listalta bemarikuskeja ei löydy.

Yksityinen pysäköinnivalvontaa tekevä yritys ParkkiPate on laatinut tilaston niistä automerkeistä, mitkä keräävät eniten pysäköintivirhemaksuja. Huomautettakoon, että ParkkiPate ei kerro tiedotteessaan esimerkiksi sitä, kuinka pysäköintivirhemaksut on suhteutettu esimerkiksi olemassa olevaan autokantaan. Tilastosta ei siis kannata vetää kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä, näin myöntää myös ParkkiPaten toimitusjohtaja.

– Luonnollisestikaan eri automerkkien kuljettajien saamista valvontamaksuista ei kannata vetää pitkälle kovin meneviä johtopäätöksiä: auton merkki ei kerro siitä, kuinka hyvin kuljettaja tuntee pysäköintisäännöt. Riippumatta siitä, minkä merkkinen auto on alla, kaikille autoilijoille on välttämätöntä noudattaa yhteisiä sääntöjä ja ottaa muut autoilijat huomioon pysäköidessään, toimitusjohtaja Christian Metsäranta toteaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Volkswagen ylitse muiden

ParkkiPaten tilastossa yksi automerkki oli kuitenkin ylitse muiden siinä, että minkä merkkisten autojen kuljettajat ovat keränneet eniten pysäköintivirhemaksuja vuoden 2022 aikana.

ParkkiPaten kuluvan vuoden tilastot antavat ymmärtää, että Volkswagen-autojen kuljettajilla on haasteita pysäköintikiekon sekä pysäköintitunnuksen käytössä. ParkkiPaten tilaston mukaan useampi kuin joka viides Volkswagen-kuljettajien saamista valvontamaksuista on annettu, koska kuljettaja ei ole käyttänyt pysäköintikiekkoa. Lähes yhtä monta valvontamaksua Volkswagen-kuskit ovat saaneet, koska ovat pysäköineet alueelle ilman kyseisen alueen pysäköintitunnusta.

– Kiekon käyttäminen on pieni asia, jolla on iso merkitys. Sen ansiosta kiireisilläkin alueilla on mahdollista pysäköidä ilmaiseksi. Aikarajojen avulla kiinteistöjen omistaja varmistaa, että pysäköintitilaa riittää kiinteistössä asioiville ihmisille. Jos samoilla paikoilla pidetään autoja vuorokauden ympäri, alueella asioiville ei riitä paikkoja, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta muistuttaa.

ParkkiPaten tilastossa pääsi mukaan kaikkiaan 11 automerkkiä, automerkit ovat tässä aakkosjärjestyksessä: Audi, BMW, Ford, Mercedes-Benz, Nissan, Opel, Skoda, Tesla, Toyota, Volkswagen ja Volvo.

Tesla-kuski jättää maksamatta pysäköinnistä

ParkkiPaten tilastoista käy ilmi myös se, että joka neljäs Tesla-kuski on jättänyt maksamatta pysäköinnistä. Yhtä yleistä Teslan kuljettajille on, että pysäköintikiekko on jäänyt käyttämättä.

Tilastoista käy myös ilmi, että myös Skoda- ja Volvo-kuskit jättävät herkästi pysäköintimaksun suorittamatta. Yli viidesosa molemmille annetuista valvontamaksuista on annettu tästä syystä.

ParkkiPaten mukaan syy siihen, että pysäköinti jätetään maksamatta, on ajatusmalli siitä, että nopeasta pysäköinnistä asioinnin lomassa ei tarvitse maksaa.

– Valitettavan usein, kun maksu jää suorittamatta, autoilija vain ajattelee hoitavansa ”pikaisen” askareen. Tällainen käytös kuitenkin keventää kiinteistön omistajan kukkaroa. Maksamattomat pysäköintimaksut ovat pois esimerkiksi pysäköintialueiden huoltamisesta, Metsäranta muistuttaa.

Joka kymmenes Nissan väärässä paikassa

Nissan-kuljettajat vaikuttaisivat ParkkiPaten vuoden 2022 tilastojen perusteella olevan niitä kuljettajia, jotka pysäköivät ajoneuvonsa muita useammin muualle kuin merkityille paikoille. Useampi kuin joka kymmenes Nissan-kuljettajille annetuista valvontamaksuista on kirjoitettu, koska auto on merkityn pysäköintialueen ulkopuolella.

ParkkiPaten Metsäranta muistuttaa, että väärin pysäköity auto voi haitata tienhoitoa tai alueen normaalia liikennettä sekä pahimmassa tapauksessa aiheuttaa vaaratilanteita.

– Moni autoilija ei tiedosta, kuinka tärkeää on pysäköidä sääntöjen mukaan. Jos pysäköi esimerkiksi pelastustielle, ei välttämättä tule ajatelleeksi, että auto voi silloin aiheuttaa vaaratilanteen. Väärinpysäköity auto voi olla turvallisuusriski, jos se estää pelastusajoneuvon liikkumisen alueella, tukkii alueen liikennettä estämällä muiden autojen pääsyn alueelle tai alueella liikkumisen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Eri automerkkien osuus pysäköintivirheistä (ParkkiPaten tilastot)

 1. Volkswagen (12,98%)
 2. Toyota (10,27 %)
 3. Mercedes-Bentz (9,74 %)
 4. BMW (7,60 %)
 5. Volvo (7,50 %)
 6. Ford (7,22 %)
 7. Audi (6,13 %)
 8. Skoda (5,16 %)
 9. Nissan (4,27 %)
 10. Opel (3,92 %)
 11. Tesla (0,65 %)

Lähde: ParkkiPate

Luetuimmat