10.11.2017

Pikkujouluvinkki: Ota taksi, ratista kärähtävän laskuksi yli 2 000 euroa

Rikosuhrimaksu

Jos suunnittelee nauttivansa glöginsä terästettynä, kannattaa oma auto jättää suosiolla kotiin.

Pikkujoulukauden starttaa ja Liikenneturva muistuttaa, että juhlapaikalle kulkeminen ja sieltä poistuminen on syytä suunnitella jo etukäteen – varsinkin, jos illan aikana nautittavissa juhlajuomissa on mukana prosentteja. Ja yleensähän on.

– Juhlapaikalle kulkeminen ja sieltä poistuminen kannattaa miettiä jo etukäteen. Selkeintä on jättää oma auto talliin ja napata alle taksi tai liikkua julkisilla, jotta kulku juhlista kotiin sujuisi mahdollisimman turvallisesti. Myös ennakkoon sovittu, selvä kuski toimii hyvin, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mikä tuleekaan lopulta kalliiksi?

– Asiaa voi miettiä myös ihan arkisesti oman lompakon kautta. Vaikkapa 15 kilometrin taksimatka pikkujouluista kotiin maksaa reilut kolmekymppiä, kun taas rattijuopumuksen kustannukset nousevat tietenkin aivan eri sfääreihin. Esimerkiksi vakuutuskorvausten menetys, ajo-oikeuden menetys, vankeustuomio, tuomioistuimen käsittelykulut sekä päiväsakot ovat asioita, joita kukaan ei varmasti halua omalle kontolleen, Heiskanen luettelee.

Ohessa Liikenneturvan hahmottelema esimerkkilaskelma siitä, kuinka kalliiksi rattikäry voi tulla "keskituloiselle". 2 000 euroa ei esimerkissä riitä kattamaan edes välittömiä seurauksia.

Pikkujouluvinkki taksista ei yllä olevan laskelman valossa vaikuta lainkaan kalliilta vaihtoehdolta.

Mieti ajokuntoa myös aamulla

Omaa ajokuntoa on syytä puntaroida myös juhlia seuraavana päivänä. Liian varhain ei pidä lähteä liikenteeseen.

– Varsin tyypillinen tilanne on se, että taksilla kotiin mennyt juhlija lähteekin ajamaan heti aamusta. Sitten ihmetellään, että miten se 0,6 promillea voi vieläkin olla veressä. Promillet eivät katoa muutaman tunnin unilla mihinkään, huomauttaa Heiskanen.

Alkoholi on edelleen iso riskitekijä liikenteessä, erityisesti nuorten kuljettajien kohdalla. Henkilövahinkoon johtaneiden rattijuopumusonnettomuuksien kuljettajista nuoria on Liikenneturvan mukana noin 40 prosenttia.

Lähde: Liikenneturva Kuvituskuva: Moottorin arkisto/Santeri Petrell

Luetuimmat