17.7.2021

Polttomoottorin vastaisku – Hennessey Mammoth 1000 TRX on juuri nyt maailman tykein tuotantoavolava

Hennessey Mammoth 1000 TRX pickup avolava

Monet ladattavat autot hämmästyttävät räjähtävällä suorituskyvyllään. Mammoth 1000 TRX haluaa kuitenkin näyttää, etteivät polttomoottorit ole luovuttamassa peliä tässäkään suhteessa.

Amerikan Yhdysvalloissa hyötyajoneuvon valinnassa painavat käytännöllisyyden lisäksi usein myös riittävät kiihdytyskilpailuominaisuudet. Näin esimerkiksi avolavojen keulilta löytyy tavallisesti jotain vähän väkevämpää. Ihan tuhanteen asti eivät hevosvoimat sentään ole tähän mennessä kohonneet, mutta nyt meillä on elävä esimerkki sellaisestakin. Ponien hurja määrä on perusteltu, jotta fysikaalinen paradoksi kolmen tonnin möhkäleen yhdistämisestä superauton suorituskykyyn saadaan ratkottua.

Hennessey Mammoth 1000 TRX pickup avolava

Mammoth pääsee maailman nopeimpana tuotantoavolavana nollasta sataan 3,2 sekunnissa. Varttimailiin kuluu aikaa 11,4 sekuntia, missä ajassa nopeutta kertyy mittariin 193 km/h. Vertailun vuoksi samaa voimanlähdettä eri viritysasteella käyttävä sulava sedan, Dodge Charger Hellcat Widebody, hoitaa samat lukemin 3,6 ja 10,96 sekuntia. Ei siis paha, mutta tarkkaavaisimmat lukijat ovat kenties tässä kohtaa saaneet päähänsä GMC:n Hummer EV:n avolavaversion, ja sen pöytäämän alle kolmen sekunnin kiihtyvyyslukeman. ”Gemssi” todella tulee peittoamaan TRX:n, mutta vasta edettyään sarjatuotantoon.

Hennessey Mammoth 1000 TRX pickup avolava

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hellcatisti avolavaa

Hennessey Mammoth 1000 TRX on pidemmälle viety versio RAM 1500 TRX:stä. Hennesseyn käsittelyssä syntynyt teholisäys TRX:n 6,2-litraiseen HEMI Hellcat -voimanlähteeseen on kerrassaan vaikuttava 310 hevosvoimaa. 1 012 hepan huipputeho ja 1 313 newtonmetrin maksimivääntö saavutetaan jättimäisen remmiahtimen sekä esimerkiksi tehokkaamman imusarjan ja moottorinohjauksen avulla. 150 000 dollarin autoja valmistetaan tasan 200 numeroitua kappaletta.

Hennessey Mammoth 1000 TRX pickup avolava

Homma hoituu käytännössä siten, että asiakas toimittaa RAM:in tehtaalta saamansa TRX:n Hennesseylle Teksasiin, ja pyytää siihen pikku päivitystä. Sitä päivitystä tulee siis muuallekin kuin voimalinjaan, kuten kuvista hyvin näkyy.

Mutta eiväthän Mammothin kyvyt toki tähän lopu, sillä senkaltaiselta avolavalta odotetaan totta kai monikäyttöisyyttä. Auto kantaa lavallaan tonnin kuorman, kuljettaa mukavasti kuutta henkilöä ja vetää 3,5 tonnin perävaunua, eli Mammothilla on hyvin helppo purkaa asuntovaunu yhdellä ainoalla kaasunpainalluksella.

Lähde ja kuvat: Hennessey Teksti: Benjamin Helander

Lisää aiheesta

Luetuimmat