19.12.2017

Puolustusvoimat tilaa kotimaisia suojattuja MISU-maastoajoneuvoja

MISU suojattu maastoajoneuvo miehistönkuljetus protolab PMPV6X6

Puolustusvoimat on päättänyt hankkia testisarjan suojattuja MISU eli PMPV 6X6 maastoajoneuvoja.

Protolab Oy toimittaa Puolustusvoimille testisarjan uuden sukupolven PMPV 6X6 -suoja-ajoneuvosta. Nyt hankittavia neljää ajoneuvoa arvioidaan kenttäolosuhteissa vuosina 2018–2020, keräten tietoa suojatun maastoajoneuvon suorituskyvystä ja käytettävyydestä erityisesti Puolustusvoimien tulevaisuuden tarpeissa. Valtuutus hankinnalle on tullut puolustusministeri Jussi Niinistöltä Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen esikunnan esityksestä.

Hankinnan kokonaisarvo on noin 4 miljoonaa euroa ja sen kotimaassa työllistävä vaikutus on noin 40 henkilötyövuotta. Hanke on osa Maanpuolustuksen kehittämisohjelmaa, jossa kehitetään muun muassa joukkojen liikkuvuutta.

MISU suojattu maastoajoneuvo miehistönkuljetus protolab PMPV6X6

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mikä ihmeen MISU?

Kotimaisen Protolab Oy:n valmistama MISU, viralliselta nimeltään PMPV 6X6, on uuden sukupolven maastoajoneuvo asevoimien tuleviin tarpeisiin. Jos Misu tuntuu jo valmiiksi tutulta nimeltä, on se tietoinen viittaus aiempaan Pasiin ja Sisuun, ratkaisevan ainesosan ollessa ajoneuvon tuoma miinasuoja. Samalla panssaroiduksi miehistönkuljetusvaunuksi luokiteltu Misu on myös luoti- ja sirpalesuojattu. Ajoneuvon käyttökohteiksi mainitaan muun muassa kriisinhallinta, huoltoajoneuvona toimiminen sekä lääkinnälliset tehtävät.MISU suojattu maastoajoneuvo miehistönkuljetus protolab PMPV6X6

Etumoottorinen kolmen akselin ajoneuvo on suunniteltu suojaukseltaan siten, että miinat osuvat todennäköisimmin juuri etummaiselle akselille. Tämän takia henkilöstö on sijoitettu kokonaisuudessaan ensimmäisen akselin takapuolelle. Kahden kuljettajan lisäksi tilaa on 10 kyytiläiselle. Hiukan henkilöautoista poikkeavasti tavaratilasta ilmoitetaan vain, että istuimet käännettynä ajoneuvoon voidaan lastata EUR-lavoja sellaisenaan.

MISU suojattu maastoajoneuvo miehistönkuljetus protolab PMPV6X6

Voimalinjan osalta PMPV 6X6 luottaa melko tavalliseen tekniikkaan kuorma-autojen ja raskaiden kuluttaja-ajoneuvojen maailmassta. 6,7-litraisesta Cummins-moottorista saadaan 285 hevosvoimaa ja 970 newtonmetriä. Automaattivaihteisto on peräisin Allisonilta. Rumpujarrujen ja lehtijousien ansiosta rakenne on yksinkertainen ja helppo korjata. Mikäli ostaja malttaa hankkia Euro 6 -päästölaitteistolla varustetun mallin, voidaan Misu rekisteröidä myös siviilikäyttöön.

MISU suojattu maastoajoneuvo miehistönkuljetus protolab PMPV6X6

Hienolla teknologialla ei tee mitään, jos se ei liiku maastoon mukana. Maltillisen 2,55 metrin leveyden ja ohjaavan taka-akselin ansiosta ajoneuvolle luvataan ketteryyttä. 50 senttimetrin joustovara ja 1,5 metrin kahluusyvyys pitävät toisaalta huolen, että ajoneuvo soveltuu myös hiukan huonommalle mökkitielle. Huippunopeuttakin Misulla on kelvolliset 110 km/h.

MISU suojattu maastoajoneuvo miehistönkuljetus protolab PMPV6X6

Teksti: Aake Kinnunen Lähde: Puolustusvoimat, Protolab Kuvat: Protolab

Luetuimmat