1.9.2017

Sähköbussi Poriin – Suomen ensimmäinen lähipäästötön midibussi kaupunkiliikenteeseen

Porin Linjat Oy aloittaa ensimmäisenä Suomessa säännöllisen liikennöinnin täyssähköisellä midibussilla syyskuun alusta.

Syyskuun startatessa aloittaa myös maan ensimmäiseksi kerrottu täyssähköinen midibussi liikennöinnin Porissa.

Rošero First FCLEI -sähköbussi on yksi kolmesta midi-kokoluokan bussista, joilla operoidaan Porin kaupungin uutta city-liikennelinjaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sähkön rinnalle myös diesel

Porin Linjoille heinäkuussa toimitetut Rošero First FCLEI -bussit tarjoavat kaupunkilaisille paitsi esteettömän, myös ekologisen liikkumismuodon.

Hiljaiseksi ja lähipäästöttömäksi kehutun sähköbussin lisäksi city-linjalla käytettävissä kahdessa muussa Rošero-midibussissa on voimanlähteenä puhtaimman päästöluokan eli Euro 6-normin mukainen dieselmoottori.

Sähköbussin toimintasäde yhdellä latauksella on jopa 190 kilometriä. Yön aikana auto saadaan ladattua seuraavaa päivää varten varikolla.

Porin kaupunki kehittää liikennepalvelujensa ekologisuutta. Sähköisen liikenteen aloittaminen yhteistyössä Porin Linjojen kerrotaan olevan kustannustehokas ratkaisu.

– On hienoa olla tässä edelläkävijän roolissa, sanoo Porin Linjat Oy:n toimitusjohtaja Markku Hermonen.

Midikokoisille sähköbusseille olisi hänen mukaansa enemmänkin tarvetta. Hermonen pitää mahdollisena, että liikennöintiä sähköbusseilla laajennetaan tulevaisuudessa.

Kookas, mutta ketterä?

Syyskuun ensimmäisestä päivästä alkaen Porin keskusta-alueella liikennöivät matalalattiaiset Rošero First FCLEI -bussit ovat hieman perinteisiä palvelubusseja kookkaampia, mutta maahantuojansa mukaan silti ketteriä. Autojen korirakenteen kerrotaan olevan ruostumatonta terästä.

Auton kuljetuskapasiteetti on matalalattiaversionakin varsin kelvollinen. Kahdenkymmenen istumapaikan lisäksi sähköautossa on neljä ja dieselmoottorisissa kaksitoista seisomapaikkaa. Saman valmistajan turistiversiossa istumapaikkoja on vielä kymmenen lisää, mutta tätä versiota Porissa ei nähdä ainakaan toistaiseksi.

Kaikissa uudella linjalla liikennöivissä midibusseissa on mahdollisuus pyörätuolin tai lastenvaunujen kuljettamiseen.

Lähde ja kuvat: VDL Bus & Coach Finland Oy

Luetuimmat