6.4.2023

Sähköpotkulautailuun ja muuhun mikroliikkumiseen promilleraja – vaatii Autoliitto

”Mikroliikkumiseen tulee asettaa selkeä promilleraja ja seuraamukset sen rikkomisesta ja siten antaa poliisille toimivaltuudet puhalluttaa alkoholin tai testata huumausaineiden vaikutuksen alla ajamisesta epäilty kuljettaja.”

Mikroliikkumiseen tulee asettaa selkeä promilleraja ja seuraamukset sen rikkomisesta ja siten antaa poliisille toimivaltuudet puhalluttaa alkoholin tai testata huumausaineiden vaikutuksen alla ajamisesta epäilty kuljettaja.

Tähän toiveeseen ja vaatimukseen kiteytyy Autoliiton tuore lausunto, joka koskee liikenne- ja viestintäministeriön valmistelemaa kokonaisuutta nimeltä Arviomuistio sähköpotkulautailun ja mikroliikkumisen ratkaisu- ja sääntelyvaihtoehdoista.

Moottori kertoi tuoreeltaan maaliskuun alussa liikenne- ja viestintäministeriö valmistelemasta mikroliikkumisen kuripaketista otsikolla Sähköpotkulautailun kuripaketti: pysäköintikielto jalkakäytäville, promilleraja ja huumepikatesti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

391 ja 130 miljoonan eron kustannukset

Autoliitto tuo kantansa tueksi laskelmia, joiden mukaan päihtyneiden sähköpotkulautailijoiden ja pyöräilijöiden valtakunnalliset liikenneonnettomuuksien kokonaiskustannukset ovat pyöräliikenteen osalta 391 miljoonaa euroa ja sähköpotkulautailun osalta 130 miljoonaa euroa.

Näiden puolen miljardin euron vuotuisten kustannusten ei pitäisi Autoliiton mukaan jäädä kaikkien veronmaksajien vastattavaksi, vaan kustannukset ”pitäisi kohdistaa vahingon aiheuttajien tai heidän ajoneuvojensa liikennevakuutukseen, kuten menetellään muiden liikennevakuutusvelvollisuuden piiriin kuuluvien moottoriajoneuvojen kohdalla.”

Autoliitto muistuttaa, että autojen ja muiden moottoriajoneuvojen, kuten mopojen ja moottoripyörien kuljettamiseen on asetettu promilleraja.

Lausunnossa tuodaan myös esiin, että moottoripyöräilijät ja mopoilijat aiheuttavat pääasiassa vahinkoja itselleen, kuten mikroliikkujatkin tekevät.

”Tästä huolimatta ajoneuvojen promillerajasta on määrätty tarkasti ja näitä ajoneuvoja koskee rekisteröinti- ja liikennevakuuttamisvelvollisuus. Tällä mahdollistetaan rangaistuksen antaminen ja liikennevakuutuksen korvausten rajaaminen sekä takaisinperintä.”

Talvipyöräily_2019_AH

”Lähes jokainen ymmärtää sen juovuksissakin”

Liikenne- ja viestintäministeriön selvityksessä pyöräilyn ja mikroliikkumisen promillerajasta esitetään yhtenä uhkana sitä, että harvaan asutuilla alueilla päihtyneenä kulkemiseen valittaisiin pyörän sijasta auto.

Tätä johtopäätöstä Suomen suurin autoilijoiden etujärjestö ei niele.

”On hyvin vaikea nähdä tilannetta, jossa näin todellisuudessa tapahtuisi, sillä autolla ajaminen humalassa on vahvasti kriminalisoitu ja yhteiskunnassa yleisesti hyvin tuomittavaa. Tämän lisäksi se on erittäin vaarallista muitakin kuin kuljettajia kohtaan.”

”Lähes jokainen ymmärtää sen juovuksissakin”, naulaa Autoliitto.

Rekisteröintiä tulee selvittää

Lausunto tuo esiin, että sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän mukaan uuden Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin täytäntöönpano merkitsee yli 25 km/h kulkevien ja yli 25 kg painavien sähköajoneuvojen liikennevakuuttamisvelvollisuutta.

Vakuuttamisvelvollisuuden valvonnan kannalta olisi tarkoituksenmukaista myös edellyttää niiden rekisteröimistä ajoneuvojen yksilöimiseksi.

”Ilman rekisteröintiä näiden ajoneuvojen tunnistaminen ja yksilöinti liikenteessä olisi käytännössä erittäin hankalaa ja se vaikeuttaisi myös vaatimusten kohdentamista liikennevakuutuksen perusteella.” Mikroliikkumisvälineiden rekisteröintivelvollisuus ja sen toteuttamisen edellytykset tulee Autoliiton mukaan selvittää ajoneuvojen tunnistamisen mahdollistamiseksi. Rekisteröintivelvollisuuden laajentaminen voitaisiin rajoittaa vain liikennevakuutettaviin ajoneuvoihin.

Teksti: Marko Jokela Kuvat: Moottorin arkisto Lähteet: Autoliitto, liikenne- ja viestintäministeriö / Arviomuistio sähköpotkulautailun ja mikroliikkumisen ratkaisu- ja sääntelyvaihtoehdoista 

a:5:{i:0;s:6:"131504";i:1;s:5:"93151";i:2;s:6:"124843";i:3;s:6:"131113";i:4;s:5:"97429";}

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat