19.8.2020

Suojatieturvallisuus huolettaa suomalaisia – kolme neljästä huolissaan uusista koululaisista

Lasten koulumatka pelottaa vanhempia

LähiTapiolan kyselytutkimus: joka kymmenes on joutunut jalankulkijana onnettomuuteen tai vaaratilanteeseen suojatiellä.

Suojatieturvallisuus huolettaa monia. LähiTapiola-vakuutusyhtiön teettämän Arjen katsaus -kyselytutkimuksen mukaan 76 prosenttia suomalaisista kertoo olevansa ainakin jokseenkin huolissaan koulunsa aloittavien lasten suojatieturvallisuudesta.

– Tulos vahvistaa käsitystä, että suojateiden kunnioitus ei valitettavasti vieläkään ole sillä tasolla, jolla sen pitäisi olla. Liikennekulttuurissa on monin paikoin muodostunut tavaksi, että jalankulkijat väistävät autoilijoita, vaikka liikennesääntöjen mukaan autoilijoiden tulee tehdä tilaa suojatietä ylittävillä ja sitä aikoville, LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen erittelee.

– Nyt koulujen alkaessa olisi taas erittäin tärkeää nostaa yhteiset liikenteen pelisäännöt keskusteluun ja tarkastella myös omia ajotapoja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Moni kokenut vaaratilanteita

Arjen katsaus -kyselytutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes on joutunut jalankulkijana onnettomuuteen tai vaaratilanteeseen suojatiellä. Ja joka neljännellä (24 %) on melko vahva kokemus vaaratilanteeseen joutumisesta.

Vaikka jalankulkijoiden loukkaantumiset liikenteessä ovat olleet laskussa, edelleen keskimäärin lähes 400 jalankulkijaa loukkaantuu ja yli 20 kuolee vuosittain liikenteessä. Syksyn edetessä ja iltojen pimetessä on Niemisen mukaan hyvä mieltää, että lähes puolet jalankulkijaonnettomuuksista sattuu pimeällä, vaikka liikennesuorite on pimeän aikaan pienempi.

Suuret nopeudet ja heikko havainnointi

Niemisen mukaan suojatieonnettomuuksissa korostuvat liian suuret tilannenopeudet ja puutteellinen havainnointi. Arjen katsaus -kyselyyn vastaajien enemmistön mukaan autoilijat ja pyöräilijät eivät ota riittävästi huomioon suojateitä ja niillä liikkuvia jalankulkijoita.

Nieminen on erityisen huolissaan matkapuhelimen käytöstä koulujen alkaessa.

– Valitettavasti kännyköiden käyttö on yleistynyt niin autoilijoilla, mutta yhtä lailla se on monen jalankulkijan ja koululaisen vakiovaruste liikenteessä. Varsinkin liikenteeseen totuttelevien nuorten koululaisten kännykät olisi turvallisinta laittaa reppuun matkan ajaksi, jotta ne eivät häiritse liikenteen seuraamista.

Kyselytutkimuksen tulokset selvisivät LähiTapiolan tilaamasta Arjen katsaus -tutkimuksesta, jonka toteutti Kantar TNS. Kyselyyn vastasi 1 068 ihmistä elokuussa 2020. Vastanneet edustavat maamme 15-74 -vuotiasta väestöä.

Teksti: Moottori Kuvituskuva: Liikenneturva, Nina Mönkkönen Lähde: LähiTapiola

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat