30.10.2020

Kamux: Talviauton ostajalle ilmastointi on tärkeä varuste

Talviauton ostamisessa painotetaan eri asioita kuin kesällä. Kamux paljastaa käytettyjen kaupan kokemuksesta kertyneet vinkit mahdollista ostotapahtumaa varten.

Käyttetyjen autojen myyntiin erikoistunut vähittäiskaupan ketju Kamux valottaa talviauton ostajan kannalta tärkeitä asioita. Syksyn pimetessä ja kelien kylmetessä autossa arvostettavat asiat saattavat muuttua monen kuluttajan mielissä, mutta asiaa ei välttämättä itse tiedosta. Kesäauto on kovin tuttu käsite, mutta talviautosta puhutaan harvemmin.

Automyyjät kuitenkin huomaavat asiakkaiden ostokäyttäytymisessä muutoksia ilmojen kylmetessä. Järkisyyt kohoavat tunnetta korkeammalle ja tämä näkyy vaatimuksissa.

Luonnollisesti talvivarusteiden merkitystä korostetaan talviaikaan tavallista enemmän, vaikka harva ostaa autoa vain puoleksi vuodeksi – tosin tiheästi autoa vaihtaviakin tosin varmasti löytyy. Kamuxin Espoon Olarin automyyjä Matias Hautala on havainnut mielenkiintoisia muutoksia asiakkaiden ostokäyttäytymisessä talven tullen.

– Ostajat kiinnittävät näinä aikoina huomiota enemmän talvivarusteisiin kuten penkinlämmittimiin ja renkaisiin. Ostajia myös mietityttää usein esimerkiksi takavetoisten autojen kohdalla luistoneston ja ajonvakautusjärjestelmien tehokkuus. Nelivetoisten autojen kysyntä lisääntyy talvella ja samaan aikaan avoautot tai sporttiset ja matalat autot eivät ole listan kärjessä. Talvisin auton hankintaan vaikuttaa kokemukseni mukaan enemmän järki- kuin tunnesyyt, analysoi Hautala.

Pese suola pois heti

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Talviauton ostajan muistilista

Sinällään talviautoksi voisi mieltää minkä tahansa auton, jolla ajetaan myös talvisin. Tältä kantilta katsottuna talviauton hankinta on varmasti monella edessä ja siksi sen hankinnassa huomioitavat asiat ovat merkityksellisiä. Hautala onnistuu rajaamaan tärkeimmät tekijät kolmeen seikkaan.

– Talvella autoa ostaessa tulee kiinnittää huomiota auton vetotapaan, renkaisiin ja moottorin lämmitykseen. Talvella nelivetoinen auto on hyvä vaihtoehto ja maavara ei myöskään huononna talviautoa. Hyvät renkaat puolestaan auttavat pysymään tiellä talven liukkailla. Lohkolämmitin tai polttoainekäyttöinen lisälämmitin ovat mukavia varusteita ja vähentävät polttoaineen kulutusta kylmäkäynnistyksessä, toteaa Hautala.

Monesti myynti-ilmoituksessa mainitaan vain "kahdet renkaat", joka ei kerro renkaiden hyvyydestä yhtään mitään. Näissä tilanteissa olisi äärimmäisen arvokasta tarkistaa itse ainakin kyseisten renkaiden valmistaja, valmistusaika sekä urasyvyys. Tämä on ainoa tapa varmistua renkaista.

Autojen varustelun määrä on kasvanut valtavasti viimeisten vuosikymmenten aikana. Mielenkiintoisesti automyyjän silmiin varustelu vaikuttaisi kiinnostavan talvisin tavallista enemmän. 

– Autoissa yleisesti on saatavilla paljon erityisesti talveksi tarkoitettuja lisävarusteita, kuten polttoainekäyttöinen lisä- tai lohkolämmitin sekä tuulilasin, sivupeilien, penkin ja ohjauspyörän lämmitys. Neliveto on useimmissa autoissa myös lisävaruste. Näistä kannattaa rohkeasti kysyä myyjältä ja oman kokemukseni mukaan asiakkaat osaavat melko hyvin kysyä itselleen tärkeistä varusteista, kertoo Hautala.

Lasien huurtuminen - huurtuvat ikkunat

Tähän liittyen automyyjällä on eräs varustevinkki, jota ei välttämättä tulisi talvisin ajatelleeksi.

– Esimerkiksi huurteinen tuulilasi on monen autoilijan aamuja vaivaava kiusa. Mahdollisen kosteuden poistaminen autosta auttaa siihen, että lasit eivät jäädy sisäpuolelta ja huurre poistuu laseista nopeammin. Hyvin toimiva ilmastointi on siis myös tärkeä talvivaruste, vinkkaa Hautala.

Tämän suhteen on tosin pidettävä mielessä, että ilmastointi ei yleensä kytkeydy päälle kaikkein kylmimmillä keleillä. Toisaalta pakkaskeleillä ilmakin on kuivaa. Huurtumisongelmat esiintyvät enemmänkin kosteilla keleillä plussan puolella, jolloin ilmastoinnista todella on iso hyöty.

Kuvituskuvat: Henri Posa/Moottorin arkisto, Lähde: Kamux

Luetuimmat