17.8.2017

Tässä on Hyundain uusin polttokennoauto – luvassa ainakin lisää tehoa

Hyundai polttokenno

Hyundai on ennakkoesitellyt uuden sukupolven polttokennoautonsa, ennen ensi vuoden alussa tapahtuvaa virallista julkistusta.

Etelä-Korean Soulissa pidetyssä ennakkoesittelytilaisuudessa lähes tuotantovalmis versio Hyundain tulevasta polttokennoautosta tarjosi esimakua korealaisvalmistajan tulevasta lanseerauksesta. Muotojen lisäksi esiteltiin myös suoritusarvoja. Hieman yllättävää on kuitenkin se, että uutuudella ei vielä ole nimeä. Ei ainakaan virallisesti.

Tapahtumassa nähty SUV-malli luo valmistajansa mukaan vankan ennakkonäkymän Hyundain seuraavaan kaupalliseen vetykäyttöiseen automalliin, jossa hyödynnetään yhtiön neljännen sukupolven polttokennoteknologiaa.

Hyundai kertoo kehittäneensä uuden polttokennomallin peräti neljästä lähtökohdasta, jotka painottuvat polttokennojärjestelmän tehokkuuteen, suoritusarvoihin, kestävyyteen ja säiliön energiatiheyteen.

Parantamalla polttokennon suorituskykyä, vähentämällä vedyn kulutusta ja optimoimalla tärkeimmät komponentit auton tehokkuus on autovalmistajan mukaan kehittynyt huomattavasti verrattuna edeltäjäänsä ix35 Fuel Cell –malliin.

Uuden SUV:n polttokennon tehokkuustaso on 60 %, eli 9 % parempi kuin ix35 FuelCell -mallin. Paremman energiatehokkuuden ansiosta uuden mallin toimintamatkatavoitteeksi kerrotaan yli 800 km yhdellä latauksella (NEDC-normin mukaisesti).

polttokenno

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luvassa 163 hevosvoimaa

Uuden mallin suurin teho (163 hv) on Huyndain kertoman mukaan noussut 20 % edeltäjäänsä verrattuna. Polttokennokäyttöisen SUV:n kylmäkäynnistysominaisuudet ovat myös parantuneet, ja pakkaseen liittyvät käynnistysongelmat on valmistajan mukaan ratkaistu. Puolueettomasti tätä ei kuintenkaan ole vielä päästy kokeilemaan.

Tuleva auto on ennakkotietojen perusteella suunniteltu käynnistymään jopa -30 asteen pakkasessa. Starttivarmuutta on kohennettu lisäämällä kennostoon Hyundain itsekehittämiä avainkomponentteja. Tarkempia tietoja on kuitenkin vielä maltettava odottaa.

Polttokennoauton tekniset parannukset auttavat Hyundain näkemyksen mukaan myös alentamaan sarjatuotantokustannuksia. Katalyyttitekniikan hyödyntämisen luvataan myös lisäävän uutuuden käyttöikää.

Tulevassa tuotantomallissa kerrotaan myös olevan merkittäviä parannuksia vetysäiliön energiatiheydessä. Säiliöpaketissa on jatkossa kolme samankokoista säiliötä kahden erikokoisen sijaan. Säiliön kohentunut gravimetrinen kapasiteetti (vedyn massa suhteessa säiliön painoon) saavutettiin sen rakennetta parantamalla.

Sarjatuotantomalli sisältää autovalmistajan mukaan liudan kuljettajaa avustavia tekniikoita. Yksityiskohdat esitellään tammikuussa CES2018 -tapahtumassa  tulevan mallinimen kanssa.

– Poikkeuksellisen tehokkuuden, upean muotoilun ja tinkimättömän suorituskyvyn ansiosta uuden sukupolven polttokennokäyttöinen SUV on todellinen malliesimerkki tulevaisuuden ympäristöystävällisestä ajoneuvosta, kertoo Hyundai Motor Groupin Eco Technology Centerin johtaja Lee Ki-sang.

Luonnon inspiroima muotoilu

Tuleva polttokennoauto on perinyt muotoilunsa FE Concept -autosta, joka esiteltiin Geneven 2017 autonäyttelyssä. Muotoilu on orgaanista, virtaavaa sekä luonnon innoittamaa, kertoo valmistaja.

Visuaalisista virityksistä mainittakoon yksinkertaiset, täysleveät seisontavalot, ulkoasua loiventavat ja ilmanvastusta vähentävät elementit ja tyylin viimeistelvät vanteet. Ovenkahvat ovat ulkopinnan tasalla.

Sisustan luvataan olevan selkeä, eikä kuljettajan kannalta oleellista käytettävyyttä ole pilattu tarpeettoman teknisellä tykityksellä. Luvassa on ainakin leveä AV-näytöllä varustettu kojelauta ja ergonomisilla säätimillä varustettu keskikonsoli. Sisätilojen värit ovat valmistajan mukaan luonnon innoittamia.

Futuristista vaikutelmaa kohentaa osaltaan istuimissä käytetty kankaan ja mokan yhdistelmä.

Hyundain polttokennoauto

Suunnitelmissa 31 ympäristöystävällistä automallia

Uusi, toistaiseksi nimetön malli on osa Hyundain laajempaa suunnitelmaa vähäpäästöisten autojen kehityksessä. Hyundai Motor Groupin julkilausuttu suunnitelma on peräti 31:n ympäristöystävällisen automallin esitteleminen maailmanlaajuisille markkinoille vuoteen 2020 mennessä.

Uusi tiekartta edustaa Hyundai Motor Groupin ja sen tytäryhtiöiden seuraavaa vaihetta "lopullista tavoitetta varten", jossa luodaan entistä puhtaampi ympäristö vähäpäästöisillä autoilla.

Hyundai kertoo omaksuneensa ympäristöystävällisten autojen ohjelmassaan monitahoisen lähestymiskulman ja sitoutuneensa autovalikoimaan, joka käsittää erilaisia voimalinjavaihtoehtoja – sähkö, hybridi ja polttokenno – asiakkaiden toiveiden mukaisesti.

Tiekartta sai vauhtia polttoainetaloudellisten ja ympäristöystävällisten autojen kasvavasta maailmanlaajuisesta kysynnästä.

Hyundain pyrkimyksenä on todennäköisesti johtaa hybridiautojen globaalia yleistymistä. Seuraavaksi valikoimaa laajennettanee SUV-autoihin sekä raskaisiin ajoneuvoihin. Toinen osa suunnitelmaa on valmistajan mukaan taka- sekä nelivetoisten mallien kehittäminen vuonna 2011 esittellyn voimalinjaan kytketyn sähkömoottorijärjestelmän (TMED) pohjalta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sähköä luvassa myös isoihin ja ylellisiin

Hyundai taistelee sähköautojen markkinoilla nykyisellä IONIQ-mallistolla, mutta yhtiö kertoo tavoitteekseen laveamman sähköautovalikoiman tuottamisen, joka kattaa niin pienet sähköautot kuin isot ja ylelliset Genesis-brändin mallitkin. Autovalmistaja kertoo sähköautojen kehittäminsen tapahtuvan useassa vaiheessa.

Uuden kompaktin SUV:n Hyundai Konan sähköversion julkistus on luvassa vuoden 2018 ensimmäisellä puoliskolla, Genesis EV -mallin julkistus vuonna 2021 ja seuraavan, vielä nimeämättömän, noin 500 km:n toimintasäteen sähköauton julkistus vuoden 2021 jälkeen.

Hyundai kertoo kehittävänsä myös ensimmäisen erityisrakenteen pelkästään sähköautoja varten. Ratkaisulla haettanee tilannetta, jossa yhtiö voi tuottaa sujuvammin useita pitkän toimintasäteen omaavia sähköautomalleja.

Kiinnostaako polttokenno Suomessa?

Hyundai kertoo vahvistavansa osaamistaansa vetykäyttöisessä polttokennoteknologiassa panostamalla tutkimus- ja kehityshankkeisiin polttokennoauton suoritustason ja kestävyyden tehostamiseksi. Samalla tekniikkaa pienennetään ja valmistuskustannuksia pyritään vähentämään.

Tavoitteena on hyödyntää samoja teknisiä ratkaisuja muun muassa pienemmissä perheautoissa. Ensin vuorossa on kuitenkin järeämpi lanseeraus valmistajan esitellessä uuden vetykäyttöisen bussin vielä tämän vuoden aikana.

Hyundai vakuuttaa olevansa maailman ensimmäinen autonvalmistaja, joka otti käyttöön sarjatuotantolinjan vetykäyttöisille polttokennoautoille. Autovalmistaja on tuottanut polttokennoautoja vuodesta 2013 ja myy niitä nykyisin 18 maassa eri puolilla maailmaa.

Suomessa kiinnostus Hyundain vetymalleja kohtaan on ollut maltillista. Toistaiseksi Suomeen on rekisteröity yksi vetykäyttöinen Hyundai ix35 Fuel Cell –malli.

Hyundai julkistaa uuden vetykäyttöisen SUV-mallinsa virallisesti ensi vuoden alussa Koreassa, jonka jälkeen se esitellään ja Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa.

Lähde Hyundai Kuvat Hyundai ja Moottorin arkisto

Luetuimmat