22.1.2019

Tommi Mäkinen: merkkimestarina Monte Carloon

Tommi Mäkinen

Rallin hallitseva mestaritiimi Toyota Gazoo Racing, ja tallipäällikkönsä Tommi Mäkinen, suuntaavat kauden 2019 avausosakilpailuun aiempaa itsevarmempina.

Rallin nelinkertainen maailmanmestari, viisinkertainen Suomen MM-rallin voittaja ja nelinkertainen Monte Carlon voittaja – ja nyt myös merkkimestaruuden saavuttanut tallipäällikkö.

Tommi Mäkisen rallin MM-sarjassa saavuttama statistiikka on ainutlaatuinen. Eipä siis ihme, että olemus AKK:n Mestareiden Ilta -palkintojenjakogaalassa Jyväskylän Paviljongissa huokuu rentoutta ja hyväntuulisuutta.

Toyota Gazoo Racing vei tittelin vain toisella kaudellaan MM-sarjassa. Onko nyt tavallaan näytetty pitkää nenää epäilijöille, jotka eivät aikanaan uskoneet, että Suomessa voi rakentaa voittaja-auton?

– Ehkä eniten olen mielissäni siitä, että Akio Toyodan luottamus palkittiin, Mäkinen viittaa omalla vaatimattomalla tyylillään hänen ja Toyotan pääjohtajan läheisiin suhteisiin, jotka muutama vuosi sitten mahdollistivat koko puuppolalaisvetoisen rallitiimin syntymisen.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kokemus tärkeintä

Onko helpottunut olo lähteä kohti uutta kautta, kun merkkimestaruus on nyt plakkarissa?

– Mestaruutta tärkeämpää on se, että tallilla on nyt enemmän kokemusta ja tiedämme, mihin suuntaan edetä. Varsinkin ensimmäisenä vuonna oltiin vähän huuli pyöreänä, Mäkinen muistelee.

Tulevaan kauteen Gazoo Racing starttaa osittain uudistetuin miehistöin. Tallissa jatkavien, viime vuoden MM-pronssimitalistin Viron Ott Tänakin sekä kauden päätösosakilpailun Australian rallin voittaneen Jari-Matti Latvalan kumppanina Toyotalla aloittaa brittikuski Kris Meeke.

Meeke on epäilemättä Toyotalle hyvä vahvistus, onhan hän voittanut urallaan jo viisi MM-rallia, mukaan lukien sen ehkä arvostetuimman eli Neste Rallin vuonna 2016.

– On mielenkiintoista nähdä mihin Kris yltää. Nyt kun olen hänen kanssaan enemmän keskustellut, hän vaikuttaa tuntevan tekniikan, ja voisi sanoa, että kyseessä on täysi-ikäinen kaveri, Mäkinen heittää.

Luottoa ja kritiikkiä

Myös kuljettajien tuntemukset viimeisten testin jälkeen, ennen kauden avauskilpailua Monte Carloa, herättävät luottamusta.

– Ott sanoi, että autossa on todella hyvän tuntuinen balanssi. Myös Kris on hyvin tyytyväinen autoon.

Ehkä eniten keskustelua on herättänyt Latvalan jatkosopimus. Vauhtiahan suomalaiselta edelleen löytyy, mutta uraa on kautta vuosien varjostanut suoritusten epätasaisuus.

Mäkisen luotto Jari-Mattiin on ilmeisen vahva, mutta tallipäällikkö jakaa myös tervettä kritiikkiä.

– Jari-Matti on edelleen kova kuski, kunhan hän vain asennoituu ajamiseen oikein. On kyse vähän siitä, hakeeko pakolla mestaruuden voittamista ja tekee sen myötä hommasta epämiellyttävää, vai lähteekö keskittymään vaikka vain palkintopallipaikkaan. Tiedän kyllä, että kuljettajana on hirveän vaikea hakea mitään muuta kuin voittoa, Mäkinen summaa.

Rallikauden 2019 avausosakilpailu Monte Carlon ralli starttaa torstaina tammikuun 24. päivänä. Maaliin tullaan kolme päivää myöhemmin sunnuntaina.

Kauden 2019 rallin MM-kalenteri:

 • Monte Carlo 24.–27.1.
 • Ruotsi 14.–17.2.
 • Meksiko 7.–10.3.
 • Ranska 28.–31.3.
 • Argentiina 25.–28.4.
 • Chile 9.–12.5.
 • Portugali 30.5.–2.6.
 • Italia 13.–16.6.
 • Suomi 1.–4.8.
 • Saksa 22.–25.8.
 • Turkki 12.–15.9.
 • Iso-Britannia 3.–6.10.
 • Espanja 24.–27.10.
 • Australia 14.–17.11.

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Keskisuomalainen ja Toyota Gazoo Racing

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat