2.6.2024

Upea Ma-10: päivän mittainen road trip Mallorcalla meren, kallioiden ja julkkisten välissä

Kuva Vesa Eskola, Google Maps, kohteet

Mallorcan pohjoisrannikolla kiertää upea Ma-10 merkintää kantava tie. Se on ehdottomasti päiväretken arvoinen. Hyvällä tuurilla voit bongata vaikka Michael Douglasin ja Catherine Zeta-Jonesin.

Mallorcalla on kaksi hienoa lyhyttä tien pätkää ylitse muiden: upea pohjoiskärki saaren itäosissa eli Cap de Formentor ja maaginen serpenttiinipätkä Ma-2141.

Näistä ensimmäinen sopii mainiosti autoilusta ja hienosta automatkasta nauttivien lähtöpisteeksi. Toki, jos esimerkiksi tippukiviluolat kiinnostavat, näistä upeimmat löytyvät Mallorcan itärannalta. Siellä on käyty jo ehkä edellisenä päivänä, ja yöksi on jääty sympaattiseen Port de Pollençaan, jossa filmitähdet viihtyivät jo 1930–50-luvuilla. Myös Agatha Christie rakastui paikkaan, hän kirjoitti siellä Toinen kutsu -kirjan (Problems at Pollensa Bay) lomaillessaan Illa D'or hotelissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mallorcan hienoin pidempi tie

Ma-10 on hieno tie, jolla viettää mielellään koko päivän. Idästä lähdettäessä tie alkaa Pollençan kaupungista. Tie on saaren itäosissa toki paikoitellen hieno, mutta parhaimmat maisemat antavat odottaa itseään lännemmässä.

Vähitellen siirrytään alavilta tilusmailta kohti vuoristoa, ja maisemat jyllhenevät. Tiellä on todennäköisesti myös polkupyöriä, sillä etenkin Coll de Femenian sola on hieman masokististen itsemoottoroitujen kaksipyöräisten harrastajien suosiossa. Tie nousee 8,9 kilometrin matkalla Pollençasta noin 440 metriä. Siinä saa jo kivasti hien pintaan ja pohkeet laulamaan. Autolla matkaa sujuu leppoisammin.

Evään mittainen tauko

Vaikka Mallorcan pohjoisrantaa ja Ma-10-tietä seuraavalle reitille ei kerry mittaa kuin noin 150 kilometriä, ajeluun kannattaa varata koko päivä. Siksi autoon kannattaa joko pakata eväät – tai sitten kannattaa pysähtyä matkan varrella jossain kivassa pienessä ravintolassa. Metsän siimeksessä oleva Es Guix on ensimmäinen reitin varrelle osuva hyvä vaihtoehto kalaruoan ystäville.

Mallorcan maaginen mutkatie

Tie jatkuu käärmeen lailla kiemurrellen vuoristoisessa maisemassa, kunnes saavutaan Mallorcan upeimmalle eli Ma-2141-tielle. Cap de Formentorista on kertynyt matkaa vasta reilut 50 kilometriä, mutta aikaa on todennäköisesti kulunut jo muutama tunti.

Ma-2141 on täynnä tiukkoja serpentiinejä ja kallioisia maisemia. Joku voisi luulla ajelevansa Alpeilla. Tie päättyy lopulta mereen Sa Calobrassa, jossa voi samalla käydä uimassa. Ja sitten vain omia renkaanjälkiä takaisin Ma-10:lle.

Nyt menoks sanoi Annie Lennox

Kun auton keula on takaisin Ma-10:llä, eteen aukeaa pian tien vasemmalla puolen Gorg Blau -järvi. Pysähdyksen arvoinen paikka sekin.

Screenshot

Seuraava hyvä taukopaikka esimerkiksi jäätelön syömiseen tai pienelle eväälle on Port de Sóller.

Tie on ennen sinne saapumista paikoitellen todella nätti. Nopeusrajoitus on 60 km/h, ja sitä valvotaan paitsi poliisiautojen myös -dronejen avulla.

Ja jos raitiovaunut ja historia kiinnostavat, Port de Sóllerin ja Sóllerin välillä kulkee historiallinen ratikkayhteys, jonka voi käydä myös kokemassa. Auton voi siis jättää hetkeksi parkkiin Sólleriin linjan päätepysäkille. Sólleriin pääsee toki myös  suoraan Palmasta historiallisella ja yli 100 vuotta vanhalla kiskoyhteydellä.

Port de Sóller on kiva rantakaupunki, joskin se on erittäin suuressa suosiossa turistien keskuudessa. Tarjolla on siis ylihintaista naposteltavaa ja kahvia. Kannattaa kuitenkin istua hetki rantakahvilassa. Hyvällä tuurilla saatat bongata Annie Lennoxin, joka viettää paljon aikaa näissä maisemissa.

Port de Sóllerin satama on myös sen verran iso, että sinne mahtuu jo isompia huviveneitä. Niitäkin voi ihastella rantakahvilassa istuen. Isoimmat jahdit ovat tosin muualla ankkurissa. Port de Sóllerissa on myös hieman isompi ranta, jos autossa istuminen kyllästyttää.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Richard Bransonin maisemissa…

Myös Deià on paikka, jossa kannattaa hidastaa hieman. Siellä julkimot lomailevat mielellään. Deiàssa on bongattu useamman kerran mm. Gwyneth Paltrow, Harrison Ford, Stephen Fry, Richard Branson, Noel Gallagher ja Sting. Heistä etenkin Virgin-miljardööri Branson on Mallorcan ystävä, hänellä on sinne hieman paremmasta elämästä nauttiville rakennettuna pienimuotoinen 27 huoneen lomaparatiisi eli Son Bunyola Hotel, joka avasi ovensa kesäkuussa 2023. Se sijaitsee hieman lännempänä pian Nova Valldemossan jälkeen. Pienellä tuurilla voi saada huoneen alle tuhannella eurolla.

Ca's Patró March on Deiàn tunnetuin ravintola, jossa sielläkin voi törmätä julkimoihin. Ruoka on luonnollisesti myös hyvää.

Deià on myös paikka, jossa kannattaa poiketa Ma-10:ltä sen verran, että käy rannalla Cala de Deiàssa. Se on samalla taas erinomainen paikka pienelle uintitauolle. Ranta on pittoreskin pienen poukaman suojassa. Rantakivillä kuivuu pulahtamisen jälkeen nopeasti Mallorcan auringon alla.

…ja vähän Michael Douglasinkin

Michael Douglas on myös tuttu näky Mallorcalla, hänellä on ollut siellä oliivilehtojen ja viinitarhojen keskellä huvila jo pitkään; vuodesta 1990 alkaen. Tuo iso tontti sijaitsee hieman lähempänä Valldemossaa. Vilauksen tuosta paratiisista voi nähdä sen alla olevalta myyntivideolta, jonka narratiivin herra Douglas myös itse puhuu.

Ja vaikka tila oli myynnissä hetken, Herra Douglas perui myyntiaikeensa myöhemmin. Niinpä hän ja Catherine Zeta-Jones viettävät yhä runsaasti aikaa Mallorcalla. Aivan tien varressa on myös kiva pieni ravintola, Can Costa Valldemossa, jonka ruokalista herättelee heti orastavan nälän.

Myös Port de Valldemossa on pieni kiva kalastajakylä, jossa on pieni pittoreski satama. Paikka sopii taas pieneen pulahdukseen, jos autossa istuessa on tullut hiki.

Miljoonahuviloita ja -jahteja

Roadtripin päätepiste on lopulta Port d’Andratx, jossa kauniit ja rikkaat tykkäävät myös hengailla. Siellä on tai on ollut loma-asunto mm. Brad Pittillä, Claudia Schifferillä, Michael Schumacherilla, Elle McPhersonilla, Anni-Frid ”Frida” Synni Lingstadilla ja Salma Hayekilla.

Alueen tunnetuin kiinteistönvälittäjä on saksalainen Engel&Völkers, jonka sivustolla voi käydä ihmettelemässä tarjontaa. Tätä kirjoittaessa kallein tarjolla oleva huvila oli 65 miljoonaa euroa maksava 2300 neliön Villa Solitaire…

Päivän lopullinen päätepiste on sitten jokaisen omassa harkinnassa, eli jäädäkö yöksi Port d’Andratxiin vaiko siirtyä lähemmäs Palmaa. Moottoritie vie Palmaan noin 40 minuutissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat