8.11.2020

Uusi nopeusennätys 508 km/h sittenkin valetta? Kukaan ei tiedä mitä tapahtui

SSC Tuatara

SSC Tuataran nopeusennätys on herättänyt hurjasti epäilyjä ja valmistaja on itse myöntänyt useita ongelmia siihen liittyen. Yritys aiotaan tästä syystä uusia.

Uusi nopeusennätys kirjattiin hiljattain SSC Tuataran toimesta lukemaan 508,73 kilometriä tunnissa ja uutisoimme aiheesta 25.10. ennätykseen uskoen. Tuon uutisen yhteydestä löytyvä video on herättänyt runsaasti keskustelua ja epäilyksiä. Pian tämän jälkeen valmistaja SSC North America riensi myöntämään videon sisältävän epäloogisuuksia ja ainakin harhaanjohtavaa, mikäli ei suorastaan väärää, tietoa.

Mikäli tämänkaltainen nopeusennätys ei ole tuttu, ja harvalle meistä maailmanennätysten tekeminen on, kannattaa lukea tuo edellinen uutinen. Siinä on kerrottu kuinka nopeusennätys ylipäätään suoritetaan ja siksi emme palaa aiheeseen tässä yhteydessä.

SSC Tuatara

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nopeusennätys epäilyttää

Esimerkiksi kansainvälisesti tunnettu englanninkielinen Jalopnik on kirjoittanut aiheesta äärimmäisen pitkän artikkelin käyden koko saagan vaiheet läpi. Kaikki faktat kaipaavan kannattaa ehdottomasti tutustua kokonaisuuteen, sillä me yritämme samaa pikakelauksella.

Pian ennätyksen, ja siihen liittyneen videon, julkaisun jälkeen internetin kansa alkoi kyseenalaistamaan ennätysvideota. Muun muassa Facebookin Koenigsegg 4 Life -ryhmä tuntui suhtautuvan kovin skeptisesti tuloksiin ja perustelujakin kiistatta riitti – lisäksi on myönnettävä epäilijöitä löytyneen runsaasti myös tuon ryhmän ulkopuolelta. Asiasta kiinnostuneet olivat laskeneet videolla näkyvien tunnettujen maamerkkien väliseen matkaan kuluvaa aikaa eikä se vastannut videossa väitettyyn nopeusnäyttöön.

Hieman näiden epäilyjen kansainvälisen uutisoinnin jälkeen valmistaja SSC myönsi ihmisten olevan oikeassa, sillä video ei kaikilta osin vastannut väitettyjä nopeuksia. Kävi ilmi, että eri videot olivat menneet tuotannossa ikään kuin hieman sekaisin eikä nopeusnäyttö videolla ole luotettava. Valmistaja väittää kuitenkin ettei tätä ole tarkoituskaan käyttää ennätyksen vahvistamiseen – tämän hoitaa gps-mittaus.

Valitettavasti tätä seuraa seuraava ongelma. SSC North America julkaisi tiedotteen, jonka mukaan gps-mittalaitteista vastaava yritys, luotettava useista maailmanennätysmittauksista vastannut Dewetron, vahvistaa ennätyksen. Tämän seurauksena Dewetron julkaisi tiedotteen painottaen, että he eivät voi kieltää tai vahvistaa ennätystä sillä eivät ole edes olleet paikalla – vain heidän mittalaitteitaan on käytetty.

Jos tilanne kuulostaa jo tässä kohti täysin järjettömältä, se ei vielä ole edes ohi. Keskiviikkona tuon väitetyn ennätysauton kuljettaja Oliver Webb kertoi Instagram-videollaan, ettei tiedä asiasta muuta kuin mitä on internetissä julkaistu ja samalla hän kieltää omaavansa mitään konkreettista dataa, joka todistaisi ennätyksen. Sitä olisi kuvitellut, että ainakin ennätyksen ajanut kuljettaja puolustaisi suoritusta.

Kaiken tämän seurauksena yrityksen perustaja Jerod Shelby on julkaissut Youtube-videon SSC North American kanavalla luvaten yhtiön uusivan ennätysyrityksen. Hän sanoo, etteivät he olleet nähneet videota kokonaisuudessaan ennen sen julkaisua ja että myös he huomasivat yllätyksekseen ettei gps-nopeus ja video tuntunut vastaavan toisiaan.

Asialla on kaksi puolta. Toisaalta tuntuu täysin uskomattomalta, ettei maailmanennätystä yrittävä yritys tarkista kaikkia asioita kahteen kertaan ennen ennätyksen julkaisemista. Samaan aikaan on myönnettävä, että SSC vaikuttaa olevan avoin asian suhteen, myöntävän virheensä ja yrittävän korjata asian. Ainakin meille on nyt luvattu luotettavampi suoritus, joten jäämme odottamaan.

Kuva: SSC, Lähteet: SSC, Jalopnik, Motor1, Motor Authority

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat