2.4.2024

Uusien autojen rekisteröinnit pahasti jäljessä viime vuodesta

Kuva Moottori

Maaliskuu on yleensä vilkkain rekisteröintikuukausi, mutta ei tänä vuonna. Satamalakot ovat hidastaneet uusien autojen rekisteröintejä. Myös sähköautojen rekisteröinneissä on jääty viime vuodesta.

Kuljetusalan lakot ovat vaikuttaneet maaliskuussa autojen ensirekisteröinteihin. Autot seisovat lakosta johtuen satamissa ja osa asiakastoimituksista sekä rekisteröinneistä on niiden vuoksi viivästyt.

Maaliskuu oli kaiken kaikkiaan hiljaisempi kuukausi ensirekisteröintien suhteen kuin viime vuonna, vaikka maaliskuu on yleensä kevään vilkkain rekisteröintikuukausi.

Tämän vuoden maaliskuussa rekisteröitiin 6 486 uutta henkilöautoa, mikä on 15,5 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Koko vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen aikana on rekisteröity yhteensä 18 452 henkilöautoa, mikä on 12,0 prosenttia viime vuoden ensimmäistä neljännestä vähemmän. Viime vuosikin oli myös ensirekisteröinneissä poikkeuksellisen heikko.

– Maaliskuu on yleensä kevään vilkkain rekisteröintikuukausi, mutta satamalakon takia osa uusien autojen toimituksista on viivästynyt. Kevään alavireiset rekisteröintilukemat johtuvat myös viime vuoden poikkeuksellisen heikosta uusien autojen tilaustahdista. Tilausten odotetaan elpyvän vuoden toisella puoliskolla taantuman hellittäessä ja korkojen ennustetun laskun seurauksena, kertoo toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Täyssähköautotkaan eivät liiku viime vuotiseen tahtiin

Täyssähköautojen osuus maaliskuun rekisteröinneistä oli noin 29 prosenttia. Koko vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana rekisteröidyistä henkilöautoista noin 26 prosenttia on ollut täyssähköautoja. Ensirekisteröinneistä noin 23 prosenttia on ollut puolestaan ladattavia hybridejä. Alkuvuoden täyssähköautojen osuus on hieman pienempi kuin viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä jolloin täyssähköautojen osuus oli noin 31 prosenttia ensirekisteröinneistä.

Käytettyjen kauppa hieman vilkkaampaa

Käytettyjen autojen kauppa on käynyt hieman vilkkaammin kuin vuosi sitten. Autoliikkeiden myymien käytettyjen henkilöautojen kauppa oli maaliskuussa noin 1,1 prosenttia viime vuoden maaliskuun lukemia korkeammalla. Koko kuluneen vuoden tilastoissa käytettyjen autojen kauppaa autoliikkeistä on ollut noin 7 prosenttia vilkkaampaa kuin vuosi sitten.

Bensiinikäyttöiset auto käyvät dieseleitä paremmin kaupaksi. Autoliikkeiden kautta vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana myydyistä vaihtoautoista yhteensä 57 prosenttia on ollut bensiiniautoja. Dieselautojen osuus on ollut puolestaan 29 prosenttia. Ladattavia hybridejä autokaupasta on puolestaan myyty noin 9 prosenttia kaikista käytetyistä ja ja täyssähköautojen noin 4 prosenttia.

– Käytettyjen autojen kaupan vire on jatkunut alkuvuoden aikana hyvänä. Käytettyjen autojen keskihinnat ovat talven ja kevään aikana hieman laskeneet viime vuoteen nähden, eikä kysynnän kasvusta ole aiheutunut hintapaineita. Keskimääräisen autoliikkeestä myydyn auton hinta on hieman yli 22 000 euroa. Ladattavien autojen osuus on kasvanut viime vuoden hieman alle 11 prosentista reiluun 13 prosenttiin, kertoo toimitusjohtaja Tero Lausala Autoalan Keskusliitosta. 

Pakettiautoissa vähän viime vuotta pirteämpää

Maaliskuussa rekisteröitiin yhteensä 914 uutta pakettiautoa, joka tarkoittaa, että määrä oli 0,6 prosenttia viime vuoden maaliskuuta enemmän. Koko tämän vuoden pakettiautojen ensirekisteröintimäärä jää sen sijaan viime vuoden vastaavasta ajasta 3,3 prosenttia alemmas. Tänä vuonna Suomessa on ensirekisteröity yhteensä 2 463 pakettiautoa.

Myös kuorma-autoja on rekisteröity maaliskuussa viime vuotta vähemmän. Kuorma-autoja on rekisteröity 322 kappaletta, joka on 4,0 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Yli 16 tonnin painoluokan kuorma-autoja on alkuvuoden aikana rekisteröity 759, joka on puolestaan 2,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Keskiraskaita eli 6–16 tonnin kuorma-autoja on alkuvuonna rekisteröity 48, saman verran kuin viime vuonna. Kevyitä alle 6 tonnin kuorma-autoja on alkuvuonna rekisteröity 184 autoa, 11,1 prosenttia viime vuoden ensimmäistä neljännestä vähemmän.

Uusien linja-autojen rekisteröintimäärä on 76 autoa, joka on noin kolmanneksen viime vuotta enemmän. Linja-autojen rekisteröinnit ovat olleet tänä vuonna kasvussa pandemian jälkeen. Pandemian aikana ja sen jälkeisinä vuosina linja-autojen rekisteröintimäärät alenivat selvästi. Alkuvuoden aikana on rekisteröity erityisesti kokonaismassaltaan alle 8 tonnin linja-autoja, joiden osuus rekisteröinneistä on ollut noin 75 prosenttia.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat