18.9.2016

Videopeleillä autonomiseen ajamiseen – projekti kouluttaa GTA V:llä

Videopeleillä autonomiseen ajamiseen

Grand Theft Auto V tunnetaan ehkä muista ansioistaan, mutta sillä voi koulia myös tekoälyn koneoppimista.

Autonomisen ajamisen vaikeisiin ensiaskeliin kuuluu liikenteessä kohdattavien lukuisten erilaisten henkilöiden, vimpainten ja kiinteiden esteiden tunnistaminen. Puolijohdevalmistaja Intel Labs on yhteistyössä saksalaisen Darmstadtin yliopiston kanssa työskennellyt ongelman parissa toisesta näkökulmasta: muun materiaalin lisäksi tekoälyn koneoppimista treenataan suositun Grand Theft Auto V:n voimin.

Videopelejä tuntemattomille mainittakoon, että vaikka Grand Theft Auton virtuaalikaupunki ja liikennejärjestelyt hämmästyttävät monimutkaisuudellaan ja todentuntuisuudellaan, on peli kuitenkin huomattavan paljon paremmin tunnettu rikollisen käyttäytymisen mahdollistavana hiekkalaatikkona.

TechReviewn haastattelemien asiantuntijoiden mukaan videopelin kaltainen synteettinen data on kuitenkin monelta osin käyttökelpoisempaa järjestelmän opettamisessa, sillä on tarkkaan tiedossa, mitä data sisältää ja mitä tekoälyn pitäisi siitä löytää. Myös sää- ja valaistusolosuhteiden variaatiot on helppo toteuttaa virtuaalimaisemassa.

Tarjolla on myös tiivistetyssä paketissa koko liikenteessä tavattavien kulkuvälineiden ja liikennetilanteiden kirjo, sen sijaan, että kamera-auto ja materiaalin koneelle tulkitsevat henkilöt joutuisivat etsimään pitkään kaikkia herkullisia tilanteita tosielämästä. Mutta miten kertoa tekoälylle, että totuus on aina tarua ihmeellisempää?

Lähde: Jalopnik Kuva: Moottorin peliarkistot

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat