4.4.2021

Vinkkejä pääsiäiselle 2022 – kun matkustaminen on toivottavasti lähes normalisoitunut

pääsiäinen 2022 pääsiäiskohteet Vinkkejä pääsiäiselle 2022

Tämä pääsiäinen menee monella vielä kunnollisesta lomamatkasta unelmoidessa. Mutta ensi vuonna kaikki on paremmin, eikö niin? Tässä jo vinkkejä suunnitteluun.

Pääsiäissaari: eteläisellä Tyynellä valtamerellä sijaitseva ja Chilelle kuuluva tulivuoriperäinen saari on itsestäänselvyys pääsiäisen matkakohteena. Se on yksi niitä kerran elämässä kohteita. Ja kun matkustaminen on nyt ollut tovin epävarmaa, todellinen kaukoloma on enemmän kuin paikallaan.

Moai-patsaat vetävät vuodesta toiseen ihmisiä Pääsiäissaarelle, vaikka matka on kallis ja pitkä. Saari on piskuinen, vajaat 25 kilometriä päästä päähän. Patsaita on kaikkiaan 887, ja niistä korkein on noin 10-metrinen. Patsaat ovat syntyneet polynesialaisen Rapa Nui -kansan toimesesta arviolta noin 800–500 vuotta sitten. Arvatenkin ne on tehty merkkihenkilöiden kunniaksi. Vanhimmat patsaat ovat noin kolmimetrisiä, mutta patsaiden koko on kasvanut vuosisatojen saatossa.

pääsiäinen 2022 pääsiäiskohteet Vinkkejä pääsiäiselle 2022

Patsaiden lisäksi saarelta löytyy toki muutakin ihmeteltävää. Luonto on vaikuttava, saarella on kraaterijärviä, luolia, raunioita sekä hienoja hiekkarantoja. Ja puolitrooppinen ilmasto on pääosin mukava, keskimäärin asteita on hieman päälle 20. Paras aika vierailulle on tammi-maaliskuu, jolloin saarella on kesä. Mutta myös pääsiäisen aikaan tarkenee luonnollisesti vielä hyvin.

Perillä ei odota hienoja hotelleja, ja kaikki on melko kallista. Mutta kokemus on silti pitkän matkan arvoinen. Sukeltajille saaria ympäröivät vedet ovat pieni paratiisi. Muutenkin saaret tarjoavat riittävästi tekemistä ulkoilma-aktiviteeteista nauttiville.

Ja kun käytte katsomassa patsaita, on hyvä muistaa, että niitä ei saa koskea… sakko voi olla melko kova. Eräs suomalainen turisti rikkoi taannoin yhden patsaan korvan saadakseen siitä oivan matkamuiston, seurauksena oli reilun 15 000 euron suuruinen sakko.

Saaren viralliset kotisivut löytyvät täältä, joskin Chilen matkailutoimiston sivut ovat hieman paremmat.

Iso- tai Pieni-Pääsiäinen: jos matka Tyynelle valtamerelle kuulostaa liian kaukaiselta, Varkauden ja Joensuun puolivälistä, Järvi-Suomen sydämestä löytyy kaksi Pääsisäisjärveä. Ne eivät tarjoa tosin historiallisia patsaita tai eksoottisia maisemia, mutta kotimaan matkailuhan on nyt in. Majoittua voi vaikka läheisessä Pirteässä Pässissä, jota ylläpitävät Risto ja Jaana. Pirteä Pässi toimii Ilmari Räsäsen Säätiön omistamalla 350 hehtaarin laajuisella tilalla. Alueelta löytyy myös luonnonpuisto sekä luontopolkuja. Ja luppoaikana voi rapsutella lampaita…

pääsiäinen 2022 pääsiäiskohteet Vinkkejä pääsiäiselle 2022

Valamon luostari: pääsiäiseen kuuluu perinteisesti rauhoittuminen, ja mikä olisi parempi paikka tähän kuin luostari. Valamon luostari tarjoaa perinteisiä pääisiäspaketteja pyhiinvaeltajille sekä jumalanpalveluksia ihmettelemään saapuville. Kannattaa käydä kurkkaamassa. Lomapaketin täydellä ylläpidolla voi tilata suoraan luostarin myyntipalvelusta joko sähköpostilla myyntipalvelu@valamo.fi tai soittamalla numeroon 017 5701 810.

Mäntylän tila: pääsiäiseen kuuluu pääsiäismunien metsästys, joten maatilaloma kanalassa on siten oiva paikka lomailla pääsiäisenä. Yksi mahdollisuus tähän on Mäntylän tila Janakkalassa. Tilalla – tai sen läheisyydessä – on kaksi mökkivaihtoehtoa, jotka molemmat ovat moderneja ja hyvin varusteltuja. Toinen – Rantapirtti – on Viralanjärven rannalla ja toinen – Huvikumpu – on Himoksella.

Hotelli Kanala: tavallaan Kanala tämäkin… Tämä pieni kahden tähden hotelli löytyy Espanjasta San Sebastiànin läheltä. Majoitukselta ei kannata odottaa kovin paljon, mutta hotelli on siisti ja tavallaan sympaattinen. Mutta tänne ei tullakaan makailemaan altaalla, vaan aktiivilomailemaan. Hotellia ympäröivät maisemat ovat upeat, ja surffareille alueen rannat ovat jo itsessään matkan arvoiset. Ja pääsiäinenhän on Espanjassa iso juhlta, joten tekemistä ja näkemistä riittää.

pääsiäinen 2022 pääsiäiskohteet Vinkkejä pääsiäiselle 2022

Kreikan helmi Kanala: Kreikassa riittää tunnettuja lomakohteita, mutta mitäs jos ne kaikki on jo koluttu läpi? Kallioinen Kythnoksen saari on osa Kykladien saariryhmää Ateenan eteläpuolella, ja saarelta löytyy pittoreski ja sopivan tuntematon rantalomakohde – Kanala. Majoitustakin on tarjolla sekä hotellissa että yksityisten toimesta. Ja jos Kanala itsessään ei kiinnosta, toki isolta saarelta löytyy muitakin sympaattisia paikkoja. Saarelle on säännöllinen lauttayhteys Ateenasta.  Ja kun Kythos on koluttu läpi, lautalla voi hypätä seuraavalle saarelle. Saarihyppelyssä kuluu nopeasti aikaa useampikin viikko. Ja Kreikassa pääsiäinen on kirkkovuoden isoin juhla, joten nähtävää ja koettavaa riittää sielläkin. Pääsäiäsen aikaan tavernoiden ruokalistoille ilmestyy myös herkkuja, joita sieltä ei muulloin löydy.

Krakova: Suomesta katsottuna Puola on kiinnostava katolinen maa, jossa pääsiäistä juhlitaan myös monin menoin. Varsova ei ole kaupunkilomakohteena yhtä kiinnostava kuin Krakova, joten sinne siis. Samalla voi katsastaa Wieliczkan suolakaivokset. Pieni varoituksen sana kuitenkin. Puolassa pääsiäisen viettoon kuuluu toisena pääsiäispäivänä vietettävä Smigus-Dyngus-juhla, jossa juhlistetaan pääsiäisen lisäksi myös kevään alkamista. Älä siis hämmästele, vesiämpärein, vesi-ilmapalloin ja vesipyssyin varustautuneita juhlijoita – äläkä myöskään hämmästy, jos tulet kastumaan...

Teksti: Vesa Eskola Kuvat: matkakohteet

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat