31.3.2016

Volkswagen oikeuteen harhaanjohtavasta markkinoinnista USA:ssa

Volkswagen

Yhdysvaltain kuluttajavirasto nostaa kanteen Volkswagenin dieselmainoksista.

Volkswagenin päästöskandaali on oiva osoitus siitä, miten yhdysvaltalainen oikeusjärjestelmä toimii. Ympäristöviraston, joukkokanteiden ja jälleenmyyjien jälkeen asialla on Yhdysvaltain kuluttajavirasto FTC, joka on nostanut oikeustoimet Volkswagenia kohtaan koskien yhtiön "Clean Diesel" (Puhdas diesel) -mainoskampanjaa.

Viraston mukaan korkean profiilin mainoskampanja on hyvinkin saattanut vaikuttaa kuluttajien valintoihin. Nyt korvauksia haetaankin vuoden 2008 ja 2015 välillä Volkswagenin dieselauton ostaneiden puolesta. Kyseisenä ajanjaksona yhtiö mainosti dieseleitään juuri puhtauteen vedoten. Mainoksia esitettiin muun muassa Super Bowlin väliajalla, amerikkalaisen jalkapallon mestaruusottelun ollessa tunnettu vuoden kalleimmista mainosminuuteista. Myös Suomessa nähtävä Myytinmurtajat "testasi" dieseleihin liittyviä uskomuksia sopivasti tuotesijoitellussa jaksossa.

Ympäristöargumentteihin vetoamisen lisäksi mainokset ovat johtaneet harhaan esimerkiksi siitä, että ajoneuvot täyttävät eri osavaltioiden säädökset. Myös päästöskandaalissa tärvääntyneiden autojen jälleenmyynti on huomattavasti odotettua vaikeampaa.

Volkswagen poisti kaikki dieseleihinsä viittaavat mainokset Yhdysvalloissa YouTubesta heti päästöskandaalin valjetessa. Sittemmin muutamat jälleenmyyjät ovat ladanneet mainoksia uudelleen YouTubeen, mutta FTC:n oikeusjuttu on tehnyt mainoksista jälleen harvinaista herkkua.

Tähän pyydystetyistä mainoksista ensimmäinen esittelee vanhemmat rouvashenkilöt puhumassa "likaisia", eli keskustelemassa dieseleihin liitetyistä ennakkoasenteista. Jälkimmäisessä kanadalaismainoksessa kyseessä on "voiman ja puhtauden liitosta". Mainoksen päättävä "olemme tehneet sen, mitä ei voitu kuvitella" -lausahdus saa nykytilanteessa huomattavan valitettavia sävyjä.

https://youtube.com/watch?v=WNS2nvkjARk

Lähde: Jalopnik, Autoblog, kuva: Shutterstock

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat