20.5.2023

Volvo tuo Suomeen tehdaspanssaroidut maasturit – Suomen myydyin automalli panssaroituna alkaen 176 635 euroa

Volvo tarjoaa XC60:ta kevytpanssaroituna ja XC90:ää sekä kevyt- että raskaspanssaroituna. Osaatko arvata raskaspanssaroidun Volvo XC90:n Suomi-hinnan?

Pohjoismainen henkilöauto panssaroituna voi olla käsitteenä outo, sillä täällä päin maailmaa pääsääntöisesti vain valtion ylin johto kuninkaista presidentteihin ja pääministereihin kulkee virkamatkansa sellaisen kyydissä. Volvo kertoo tarjoavansa tehdaspanssaroituja katumaastureita virallisille toimijoille sekä "erityisasiakkaille", keitä he sitten ikinä ovatkaan. Hieman erikoista on se, ettei panssarointimahdollisuutta ole tässä tapauksessa ulotettu S90:ään, joka edustaa perinteistä edustusautoluokkaa.

Volvo tarjoaa myös tehdasvarusteltuja poliisiautoja.

Aivan huvin vuoksi Volvoaan ei kuitenkaan panssaroituna kannata ostaa, sillä halvasta lystistä ei ole kyse. Palataan hinta-asioihin tuonnempana.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kevytpanssaroituna

Kevytpanssarointi on saatavilla Volvo XC90:n lisäksi XC60:een, joka oli siis huhtikuun tilastossa Suomen myydyin automalli.

Kevytpanssarointi tarkoittaa tässä tapauksessa NIJ IIIA -suojausta, jota autot tarjoavat joka suunnasta. Käytännössä tämä tarkoittaa maailman yleisintä luotiliiviä vastaavaa suojaa. Kevytpanssaroitu Volvo pysäyttää siis esimerkiksi metsästyskiväärien luodit tai vaikkapa .44 magnumin laukaukset.

Kevytpanssarointi ei radikaalisti muuta XC60:n tai -90:n teknisiä tietoja, mutta joissain kohdin se näkyy. Esimerkiksi XC60:n 2,3 tonnin omamassa on reilusti perusmalleja suurempi, auton 210 km/h huippunopeus on normaalia (180 km/h) suurempi, eikä autolla saa vetää perävaunua. Moottorina on 220 kilowatin kaksilitrainen bensiinimoottori kevythybriditekniikalla.

Hinnastossa kevytpanssarointi näkyy. Volvo XC60 Light Armoured maksaa suomessa alkaen 176 635 euroa, ja tässä on yli 54 000 euroa autoveroa. Perus- ja lisävarusteita on saatavilla samaan tyyliin kuin tavalliseen XC60:een, tosin värivaihtoehtoja on vain kolme, vaihdellen valkoisesta harmaan kautta mustaan.

Kevytpanssaroidun XC90:n hinnat lähtevät puolestaan 211 310 eurosta. Auto painaa 2,5 tonnia, ja voimanlähde kuten pääpiirteissään muutkin ominaisuudet vastaavat XC60 Light Armouredia.

Raskaspanssarointi siirtää XC90:n eri kerhoon

Mikäli vastassaan pelkää olevan raskaamman sortin kuularuiskuja, saattaa olla paikallaan tilata kevytpanssarien sijaan suoraan XC90 Heavy Armoured.

Tämä ruotsalainen luksusmaasturi on varustettu kestämään VR8 -suojausluokan mukaisesti jonkin verran rynnäkkökivääriäkin tehokkaamman tuliaseen, kuten myös tietyntehoisia räjähteitä. VR8-suojataso näkyy ulospäin muun muassa paksuissa panssarilaseissa. Omamassa yltää jo peräti 4 115 kiloon.

Autossa on 228 kilowatin kaksilitrainen bensiinimoottori, mutta huippunopeus on rajoitettu muiden Volvojen tapaan 180 kilometriin tunnissa.

Auton takaluukku toimii tarvittaessa hätäpoistumistienä. Myös palontorjuntaan on kiinnitetty aivan erityistä huomiota.

Entäs sitten hinta? Volvo pyytää XC90 Heavy Armouredista 648 000 euroa. Kun sitten hintaan lisätään Suomen autoveroa yli puolen miljoonan edestä, päästään kokonaishintaan 1 233 756 euroa. Tämä lienee kallein eurohinta, joka Volvon hinnastoon on koskaan kirjattu.

Lähde ja kuvat: Volvo Teksti: Benjamin Helander

Luetuimmat