2.8.2018

Vuosi sähköllä: räikeä maalaus on paras opaste

Vuosi sähköllä_latauspaikka

Erityistarpeisiin varattujen pysäköintipaikkojen merkintä on ratkaisevassa asemassa, jos paikat halutaan säilyttää niille suunniteltua käyttöä varten.

Mitä erottuvammin maalattu latauspaikka, sen varmemmin se säilyy oikeassa käyttötarkoituksessaan. Ja kääntäen: mitä kuluneemmat tai huomaamattomammat merkinnät, sitä varmemmin sähköauton latauspaikalta löytyy polttomoottoriauto.

Kun latauspaikkoja on vielä harvassa, on jokainen latausta varten varattu paikka todella tärkeä, silloin kun sähköauton voimat alkavat hiipua. Valitettavan usein paikkoja käyttävät sellaiset autot, joilla ei ole minkäänlaista sähkömoottoria.

Hyundai Ioniq Electricin kanssa liikuttaessa on ollut selkeästi havaittavissa, että uusimmat latauspaikat säilyvät varmemmin vapaana ja valmiina täyttämään niille tarkoitetun tehtävän. Näille paikoille on yhteistä hyvin voimakkain värein maalatut ruudut ja symbolit.

Räikeä maalaus korostaa käyttötarkoitusta ja ilmeisesti se on omiaan pitämään paikkojen väärinkäytön kurissa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Muutkin käyttötarpeet esille selkeästi

Tilanne muistuttaa hyvin paljon inva-paikkojen käyttöä. Vuosikaudet on käyty keskustelua siitä, että inva-paikkojen käyttötarkoitusta ei kunnioiteta, vaan niille pysäköivät vetreäliikkeiset kuljettajat, jotka viis veisaavat pysäköintialueen ylläpitäjän ohjeista.

Viime aikoina isojen markettien ja kauppakeskusten pysäköintialueilla on yleistynyt vahvojen maalausten käyttö myös inva-paikoilla ja perhepaikoilla. Se on selkeä ratkaisu ja vähentää ainakin puhtaasti erehdyksessä tapahtuvaa virhepysäköintiä.

Vuosi sähköllä_latauspaikka

Sähköautoilijoillakin opeteltavaa

Latauspaikkojen vähyys merkitsee myös sitä, että sähköautoilijoiden itsensä on otettava muut aktiivisesti huomioon. Autoa ei voi jättää pikalatauspisteeseen tuntikausiksi, vaan se on siirrettävä pois, kun lataus on valmis.

Ongelma ei ole toistaiseksi iso, kun sähköautoja on vielä harvakseltaan, mutta valitettavasti esimerkiksi kauppakeskuksissa näkee silloin tällöin paikalleen unohdettuja sähköautoja. Tässä soisi hyvien käytöstapojen ja toisten autoilijoiden kunnioituksen saavan lisää sijaa.

Teksti ja kuvat: Eila Parviainen

Luetuimmat