13.2.2023

Yhteiskäyttöauto: Opelille tullut paljon pitkiä vuokrauksia – pistäytyi jopa Lapissa saakka

Yhteiskäyttöauto Opel Astralla on ollut vertaisvuokrapalvelussa kysyntää ja vuokrauksia koko ajan marraskuusta asti.

Vuosimallin 2009 Opel Astra on ollut vertaisvuokrapalvelu Gomoressa vuokrattavana nyt marraskuun alusta alkaen. Vuokrauksia on alun jälkeen tullut säännöllisesti ja mikä yllättävintä, vuokraustapahtumat ovat olleet pitkiä, yli viikon mittaisia, pidempiäkin. Pisin vuokraus, mitä Opelille on tullut, on ollut kaksi ja puoli viikkoa. Yhden vuokrauksen aikana Opel kävi myös Pyhätunturilla Lapissa saakka. Autolle on myös tullut yksi vuokrauskysely ensi kesälle, vuokra-ajan pituus olisi tasan neljä viikkoa.

Gomoressa olevilla vertaisvuokra-autoilla keskimääräinen vuokraustapahtuma on pituudeltaan kaksi vuorokautta pitkä ja keyless-autoille, jotka saa käyttöönsä sovelluksella, vuokratapahtumien pituus keskimäärin on 1,5 vuorokautta.

Mikä selittää sitä, että Opelille tulleet vuokraukset ovat pitkiä, viikon, kahden tai jopa kahden puolen viikon mittaisia, huomattavasti pidempiä kuin vuokraukset Gomoressa keskimäärin. Onko syy kenties auton hinnassa, perushinnaltaan vuokra ei ole kuin noin 30 euroa per vuorokausi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Matala hinta vetää puoleensa pidempiä vuokrauksia etsiviä

Gomoren maajohtaja Boris Perkiöllä ei ole aivan absoluuttista vastausta siihen, että mistä pitkät vuokraustapahtumat voisivat johtua. Se, että asiaa ei voida täysin myöskään selittää, johtuu Perkiön mukaan myös siitä, että Opelilla vuokraustapahtumia on vasta vähän, tarkalleen ottaen kuusi kappaletta. Yksi vuokraus on ollut alle vuorokauden mittainen, muut vuokraukset ovat olleet selvästi keskivertoa pidempiä. Opelille tulleista vuokrauksista kaksi on peräti yli kahden viikon mittaisia ja pari muutakin viikon tai yli.

Perkiöllä on kuitenkin muutamia syitä, mistä Opelin kysyntä pitkille vuokrauksille voisi johtua. Yksi on juurikin matala hinta.

– Auton matala päivähinta vetää puoleensa pidempiä vuokrauksia etsiviä, sillä matalampi omistajan määrittämä päivähinta luonnollisesti kumuloituu useamman päivän kestävälle vuokraukselle suuremmaksi hintaeroksi suhteessa kalliimpiin autoihin, Perkiö sanoo.

Hinnassa Perkiön mukaan on hyvä kuitenkin muistaa se, että Gomoren hinnoittelualgoritmin kestoalennus tasoittaa myös tätä eroa, koska myös Gomore laskee vuokraukselle tulevaa hintaa suhteessa vuokrapäivien määriin. Pidempien vuokrausten päivähintaa tarkasteltaessa ne tulevat suhteellisesti edullisimmiksi kuin lyhyemmät vuokraukset.

– Päivähinnassa kalliimmassa autossa myös tuo kestoalennus on euroissa suurempi, tasoittaen eri hintaisten autojen vuokrahintoja pidemmille vuokrauksille, Perkiö sanoo.

Kaikki eivät pysty antamaan autoaan pitkäksi aikaa toisen käyttöön

Toinen syy, mitä Perkiö epäilee Opelin pitkien vuokrauksien syy on se, että Gomoressa moni autoaan vuokralle tarjoava on ihan tavallinen ihminen, kenellä on omalle autolle myös omaa käyttöä. Tämän vuoksi oman auton antaminen vuokralle pariksi viikoksi ei ole mahdollista käytännön syiden vuoksi – kun taas Opelilla on vähän omaa ajoa, jonka vuoksi se on mahdollista vapauttaa pitkiksi ajoiksi vuokralle.

Perkiö myös sanoo, että lyhyemmät vuokraukset ovat autojen omistajille suhteellisesti tuottoisampia ja monet omistajat pyrkivätkin optimoimaan profiiliaan lyhyille vuokrauksille sopivaksi asettaen esimerkiksi maksimipäivärajoitteita vuokrauksille, tai asennuttamalla autoon Keyless-laitteen joka mahdollistaa avaimettoman vuokrauksen.

– Keyless houkuttelee lyhyempiä vuokrauksia, ja suurin osa Gomore vuokrauksista on jo loppuvuodesta 2022 ollut Keyless-vuokrauksia, joka taas toki näkyy aritmeettisessa keskiarvossa lyhyitä vuokrauksia painottavana tekijänä, Perkiö sanoo.

Perkiön mukaan vuokralaiset kokevat myös avainten henkilökohtaisen luovutuksen ja palautuksen sitä hankalammaksi, mitä lyhyempi vuokraus on.

– Tässä siis todennäköisesti ajatellaan myös auton omistajan työkuormaa ja ajankäyttöä – vuokralaiset kokevat kasvokkain tapaamisen esimerkiksi neljän tunnin vuokrauksen takia kovin raskaaksi prosessiksi molemmille osapuolille, kun taas Keyless-auton saa itsenäisesti käyttöön ja palautettua parissa minuutissa sovelluksella milloin vain vuokrauksen aikana minuuttiaikatauluista piittaamatta, Perkiö sanoo.

Farmari-malli suosii myös pidempiä vuokrauksia

Perkiön mukaan yksi selittävä tekijä Opelin pitkille vuokrajaksoille on myös se, että auto on malliltaan farmari.

– Polttomoottorilla kulkevat farmariautot ovat suositumpia pidemmille vuokrauksille kuin sähkö- tai pienet A-segmentin autot, Perkiö sanoo.

Yksi selittävä tekijä, miksi Lappiin Pyhätunturille matkansa suunnannut vuokralainen valitsi Opelin vuokra-autokseen, oli se, että Opeliin on saatavilla myös kattotelineet. Tämä toi vuokra-ajalle lisätuloa myös joitain kymppejä.

Kaiken kaikkiaan Opel laitettiin Gomoreen kokeilumielessä myös siksi, että haluttiin kokeilla, että kattaako vuokratulot kaikki auton peruskulut, kuten vakuutukset ja verot. Vajaan neljän kuukauden kokemuksen perusteella voi sanoa, että kattaa. Kun helmikuu eletään loppuun ja Opelin tällä hetkellä käynnissä oleva pitkä vuokraustapahtuma päättyy, auto on neljän kuukauden aikana tuottanut toistatuhatta euroa ennen veroja. Tämä on riittänyt auton kulujen kattamiseen.

Auto päätyi Gomoreen myös siksi, että kaikkien ei tarvitse omistaa autoa, jakamistaloudella voi hyödyttää myös muita ihmisiä ja se säästää myös ympäristöä. Moni vuokralainen on autoa vuokratessaan myös todennut, että auton ei tarvitse olla mikään luksusmalli – kuten Opel ei olekaan – vaan heille riittää, että liikkuminen on helppoa ja edullista ilman oman auton omistamisen paineita.

Teksti Manu Tuppurainen kuvat Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat