17.11.2022

Yhteiskäyttöauto: Tällainen Opel Astra hankittiin – ja laitettiin vertaisautopalveluun vuokralle

Autojen jakamispalvelu Gomore on tällä hetkellä ainoa palvelu Suomessa, johon yksityinen henkilö voi laittaa autonsa vuokralle.

Kysymys kuuluu, että jos autonsa laittaa vuokralle nettiin, voisiko sillä ansaita – tai vähintään saada katettua jonkun verran autoilun kiinteitä kuluja? Vaikka autolla ei ajaisikaan paljoa, esimerkiksi vakuutusmaksut sekä verot ovat kulut, jotka juoksevat autossa joka päivä, kun auto seisoo käyttämättömänä.

Kerroimme aiemmin, että Suomessa tällä hetkellä Suomessa toimii ainoastaan yksi palvelu, johon yksityinen henkilö voi laittaa autonsa vuokralle, silloin kun sitä ei itse tarvitse.

Lähtötilanne vastauksien etsimiseen tämän jutun alun kysymykseen on se, että allekirjoittanut on pyrkinyt downshiftaamaan omaa autoilua jo pidemmän aikaa. Esimerkiksi siten, että kalliista rahoituksella hankitusta autosta on luovuttu ja liikkumista on pyritty tekemään muin keinoin, kuten julkisin liikennevälinein, pyöräillen ja esimerkiksi suunnittelemaan liikkumisia niihin ajankohtiin, kun auto on käytössä.

Kun auton tarve on kuitenkin välillä hyvinkin akuutti, syksyllä iski pienoinen autokuume. Kuumottamaan alkoi kuitenkin vain sen verran, että mitään kallista autoa ei ollut halua hankkia. Kun auton hankita tuli ajankohtaiseksi, samalla heräsi ajatus siitä, että saisiko sen kuluja katettua esimerkiksi vertaisvuokrapalvelun avulla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

4 000 euron budjetti

Budjetti auton hankintaan piti siis olla pieni, maksimissaan vain 4 000 euroa. Saisiko neljällä tonnilla järkevän auton, ja vielä niin, että sen kuluja voisi kattaa laittamalla sen vertaisvuokrauspalveluun vuokralle silloin kun sitä ei itse tarvitsisi.

Gomore, joka on siis tällä hetkellä ainoa palvelu Suomessa, johon autonsa laittaa vuokralle, edellyttää, että auto saa olla enintään 15 vuotta vanha. Lisäksi auton mittarilukema saa olla maksimissaan 250 000 kilometriä. Ikä- ja kilometriraja tulevat Gomoren käyttämästä vakuutuksesta, vakuutusturva kattaa vain autot, jotka ovat alle 15-vuotiaita ja kilometrejä niissä on enintään 250 000.

Nämä Gomoren rajoitukset mielessä sekä 4 000 euron budjetti olivat hakukriteereinä, kun autoja alettiin internetin syövereistä etsiä. Aika pian silmiin osui vuosimallin 2009 Opel Astra. Auto on 13 vuotta vanha, joten Gomoreen se sopii senkin puolesta ja lisäksi kilometrejä mittarissa olisi vain 220 000. Hintapyyntö Astrassa 3 700 euroa.

Astra vaikutti muutenkin suhteellisen siistiltä ja siihen oli tehty melkoisen paljon erinäisiä korjauksia – melkein voisi sanoa, että kaikki suurimmat viat oli jo korjattu.

Pieni tinkaus alensi hintaa

Autossa on myös vetokoukku, joka tulee itsellä tarpeeseen silloin tällöin ja lisäksi kattotelineet – niistä saa pyydettyä Gomoressa jopa vähän lisähintaa.

Autosta sovittiin sen omistajan kanssa tapaaminen. Auto vaikutti kaikin puolin ihan asialliselta, mitä nyt pieniä vaurioita siinä oli. Koeajolla Opel vaikutti ihan mukavalta ajettavalta, auto kulki suoraan, siinä ei kuulunut mitään kolinoita ja moottori kävi myös nätisti. Myös jarrut toimivat hyvin. Kaikin puolin auto vaikutti hintaansa nähden ihan soivalta peliltä.

Kaupat iskettiin auton myyjän kanssa kiinni koeajolla pienen tinkimisen jälkeen Kehä II:lla kädenpuristuksen sinetöimänä. Paperit autosta tehtiin huoltoasemalla ja tiet erkanivat, tyytyväinen myyjä lähti rahojensa kanssa kotiinsa ja ostaja omille teilleen 3 300 euroa köyhempänä. Auton hintapyyntö 3 700 euroa aleni lopulta 400 eurolla.

Tämän jälkeen auto vaatii pesun ja siivouksen sisältä, sen jälkeen siitä otetaan kuvat ja se laitetaan Gomoreen vuokralle – jonka jälkeen tietysti odotetaan jännityksellä, että koska autolle tulee ensimmäiset vuokrauspyynnöt.

Teksti ja kuvat: Manu Tuppurainen

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat