Ajoneuvot | 19.3.2020

Älä maksa liikaa – renkaanvaihdossa hurjat hintaerot

Kuluttajaliitto vertaili renkaiden vaihdon hintaa 13 eri paikkakunnalla.

Jaa artikkeli

Renkaidenvaihto on kahdesti vuodessa autoilijaa työllistävä riesa, jossa moni turvautuu alan liikkeiden apuun. Avusta ei kuitenkaan kannata maksaa liikaa.

Kuluttajaliiton tuore ja vielä julkistamaton vertailu paljastaa, että renkaanvaihdon hintaerot ovat merkittäviä. Autoilijan on syytä siis pitää silmät auki ja lompakosta kiinni, kun valitsee missä rengasliikkeessä vaihdattaisi kesärenkaat alle.

– Kuluttajan kannattaa nähdä vaivaa ja vertailla renkaanvaihdon hintoja. Selvityksemme mukaan hintahaarukka vaihtelee 20–45 euron välillä, Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kertoo.

Hintaerot samalla paikkakunnalla saattoivat olla suuret ja hintaero saman alueen sisällä jopa 100 prosenttia.

– Kuluttajan ei todellakaan kannata suoraan astella ensimmäiseen yritykseen, vaan käyttää hetki hintojen vertailuun.

Renkaanvaihto hintaselvityksessä

Kuluttajaliiton hintaselvityksessä kysyttiin helmi–maaliskuussa 16-tuumaisten lukkopultillisten, kesärenkaiden allelaiton hintaa, johon sisältyy ilmanpaineiden tarkistus, niiden kiristäminen oikeaan momenttiin, jälkikiristys ja auton sisätilat puhtaana pitävät kuljetuspussit talvirenkaille.

Kuluttajaliitto sai 44 vastausta eri puolilta Suomea yhteensä 13 kunnasta, jotka olivat Espoo, Järvenpää, Hyvinkää, Karjaa, Kerava, Kuusamo, Oulu, Pori, Raahe, Raisio, Rauma, Tammisaari ja Turku.

Hintatietoja keräsivät Kuluttajaliiton alueellisten kuluttajayhdistysten jäsenet ja vapaaehtoiset henkilöt. Hintaa pyydettiin vakioidulla sähköpostiviestillä sattumanvaraisesti valituista yrityksistä.

Yhtenäistä hintaa ei ole

Pääsihteeri Juha Beurling-Pomoellin mukaan selvitys osoittaa, että renkaanvaihdon hinta on yleensä hintahaitarin yläpäässä vahvojen brändiketjujen rengasliikkeissä.

– Ja vaikka toisin annetaan ymmärtää, ketjujen eri liikkeet eivät kuitenkaan noudata yhtenäistä koko maan kattavan hintalupausta. Joillakin paikkakunnilla ketjuliikkeen hinta oli alhaisempi kuin muissa ketjun toimipaikoissa.

renkaanvaihto

Lisäpalveluita tuputetaan

Kuluttajan kannattaa olla tarkkana vertaillessaan hintoja omaan tarpeeseensa.

– Allelaiton hintaa herkästi nostetaan ylöspäin paketoimalla vaihtopalveluun sellaista, mitä kuluttaja ei halua tai tarvitse, Beurling-Pomoell muistuttaa.

Hänen mukaansa esimerkiksi renkaiden pesu sisällytettiin joissakin tarjouksissa hintaan, vaikka tarjouspyynnössä haluttiin hinta nimenomaan ilman pesua.

Tarjotusta hinnasta ei aina päällepäin voinut päätellä palvelun laajuutta. Esimerkiksi yhdessä edullisimmista tarjouksista muun muassa pesu kuului myös palvelun hintaan. Toisaalta liikkeet saattavat veloittaa esimerkiksi rengaspusseista 1–2,5 lisäeuroa/rengas, kun kilpailijaliikkeessä pussit sisältyvät allevaihdon kokonaishintaan.

Kuluttajaliitto haluaa lisäksi muistuttaa hintatietojen esittämisessä siitä, että arvonlisäveron tulee aina sisältyä kuluttajalle tarjottavaan lopulliseen hintaan. Suurimmassa osassa yrityksistä tämä asia oli kunnossa.

renkaanvaihto

Alle vasta yöpakkasten mentyä

Kuluttajaliittokin muistuttaa, ettei kesärenkaiden vaihtoa kannata kiirehtiä, vaan huomioida sääolosuhteet ja vaihtaa kesärenkaat silloin, kun yöpakkasista ei enää ole vaaraa. Kevätsää pakkasaamuineen ja -iltoineen voi helposti yllättää autoilijan.

Kesärenkaiden kunto kannattaa tarkistaa ajoissa. Huomioitavia asioita ovat muun muassa renkaiden urasyvyydet ja ilmanpaineet.

Jäsenyys antaa etuja

Autoliiton jäsenyys tuo useita auton ylläpitoon liittyviä etuja – myös renkaanvaihdossa.

Jäsen saa renkaiden allelaiton 30 eurolla (4 rengasta, omat vanteilla olevat renkaat) Euromaster-palvelupisteillä, joiden sijainnin voi tarkistaa täältä. Autoliiton edut eivät ole voimassa Euromasterin partner-liikkeissä.

Autoilijalla on mistä valita, sillä Euromaster on maan suurimpia rengasliikeketjuja, jolla on noin 60 palvelupistettä ympäri maata.

Autoliiton jäsenet saavat etuina Euromasterilta myös 50 prosentin alennuksen pyöräsarjan kausisäilytyksen paikkakuntakohtaisesta normaalihinnasta rengashotellissa (sis. pyörien kuntotarkastuksen, pesun, säilytyksen ja vakuutuksen).

Jaa artikkeli

Keskustelu