Audi Q5 Sportback rear

Ajoneuvot Uutinen 2.10.2020

Audi Q5 Sportback – arvattava urheiluperä ei yllätä

Liukkaammalla kattolinjalla varustettu Audi Q5 Sportback yllättää kuin huudahdus ”Tequila” kesken kappaleen. Saksalaisvalmistajan mukaan myös SQ5 on jo tulossa.

Audi Q5 Sportback on kuin Tequila – ei siis se juoma vaan musiikkikappale, jonka Danny Flores kirjoitti ja The Champs aikanaan esitti. Jokainen kappaleen kuullut tietää, mitkä sanat siinä seuraavaksi lauletaan ja yhtä yllättävä on Audista tehtävä Sportback-versio. Lisäksi molempiin liittyy Meksiko.

Audin urheiluperäksi nimetty crossover-mallisto täydentyy nyt kolmannella jäsenellä: e-tron Sportback ja Q3 Sportback saavat seurakseen uuden Q5 Sportbackin. Uutuus tavoittelee tietenkin enemmän katseita ja huomiota, kuten valmistajan kertoo.

Suuret ilmanottoaukot reunustavat kahdeksankulmaista Singleframe-keulamaskia, ikkunalinja sijaitsee korkealla ja takasivuikkuna laskee voimakkaasti. Eipä tätä juuri erota Q5-mallista kuin kattolinjan ja perän osalta.

Audi Q5 Sportback front

Audi Q5 Sportback käytännössä

Uusi Audi Q5 Sportback on muokattavissa ostajan haluamaan suuntaan Advanced- ja S line -varustetasoilla, jotka vaikuttavat muun muassa Singleframe-jäähdyttimensäleikön, sivuilmanottoaukkojen ja erityisesti takapuskurin ilmeeseen. Lisäksi valittavana on 12 ulkovärivaihtoehtoa ja muutamia ulkonäköpaketteja, joista jälkimmäisellä saa yksityiskohtia esimerkiksi korin väriin tai mustaksi.

Audi Q5 Sportback on 4,69 metriä pitkä, eli seitsemän milliä sisarmalliaan pidempi, korkeus ja leveys ovat sen sijaan samat. Q5 Sportbackin ilmanvastuskerroin 0,30 on sisarmallia pienempi eli kattolinjalla on saavutettu hyötyäkin.

Tavaratilaa on 510 litraa perusmuodossa ja takaistuimien selkänojat taitettuna kattoon asti lastattuna tilaa on maksimissaan 1 480 litraa. Suomessa Audi Q5 Sportback -mallin vakiovarusteisiin kuuluu myös siirrettävä takaistuin ja kun istuin on siirrettynä täysin etummaisimpaan asentoonsa tavaratila kasvaa jopa 570 litraan. Sähköinen takaluukku on vakiovaruste, ja jos lisävarustelistalta on valittu mukavuusavain takaluukku aukeaa jalkaa heilauttamalla.

Audi Q5 Sportback side

Ensin diesel, sitten bensiini

Audi Q5 Sportback lanseerataan Suomessa sisarmallinsa tapaan kaksilitraisella nelisylinterisellä dieselmoottorilla. Moottorin 150 kilowatin (204 hv) teho ja 400 newtonmetrin vääntömomentti välitetään seitsenvaihteisen S tronic -kaksoiskytkinvaihteiston ja quattro ultra -nelivetoteknologian kautta tiehen. Sillä voi vetää korkeintaan 2 400 kilogramman jarrullista perävaunua.

Myöhemmin mallisto tulee laajenemaan, sillä lupauksissa on sekä kaksi TFSI- että kolme TDI -moottoria ja Q5 Sportback tulee saataville myös ladattavana hybridinä kahdessa teholuokassa. Malliston viimeistelee SQ5 Sportback.

Lisävarusteena malliin on saatavilla sähköisesti säädettävä iskunvaimennus tai ajomukavuutta lisäävä mukautuva ilmajousitus. Jälkimmäisen avulla ajokorkeutta voi säätää laajalla 60 mm alueella ja maavaraa voi nostaa huonolla tiellä ajettaessa jopa 45 milliä korkeammaksi. Nopeammassa vauhdissa koria lasketaan automaattisesti 15 mm taloudellisuuden parantamiseksi. Tavaratilaan sijoitetulla painikkeella ilmajousitus laskee taka-akselia 55 mm, jolloin lastaaminen on helpompaa.

Audi Q5 Sportback detail

Sisältä kuin Q5

Audi Q5 Sportback ja Q5 hyödyntävät hallintalaitteissa, näytöissä ja infotainment-järjestelmissä aivan samaa teknologiaa. Huippuversiossa on Audi virtual cockpit mittaristo 12,3-tuumaisella näytöllä ja heijastusnäytöllä. MMI navigation plus -järjestelmä on yhdistetty 10,1-tuumaiseen kosketusnäyttöön.

Design selection- ja S line -sisätilapaketit löytyvät lisävarustelistalta yksilöintiä varten. Led-sisävalopaketin kohdennetut valotehosteet korostavat valmistajan mukaan sisätilojen korkealuokkaista työnlaatua. Valoista puheen ollen Q5 Sportback saa luonnollisesti myös Q5-mallista tutut oled-teknologialla toteutetut takavalot.

Audi Q5 Sportback varoittaa kuljettajaa esimerkiksi tielle jääneistä ajoneuvoista, onnettomuuksista, ruuhka-alueiden alkamisesta, liukkaista teistä tai sumusta. MyAudi-sovellus yhdistää auton asiakkaan älypuhelimeen. Valinnaiset lisävarusteet, kuten Audi phone box ja Bang & Olufsen 3D Premium -äänentoisto täydentävät tietoviihdejärjestelmää.

Sportbackin kuljettajaa avustavat järjestelmät on jaettu kolmeen pakettiin. Mukautuva vakionopeudensäädin hoitaa useissa tilanteissa auton kiihdyttämisen, jarruttamisen sekä pitämisen ajokaistalla.

Taloudellisuusavustin opastaa kuljettajaa aktiivisesti käyttäen suunnittelussa apuna navigointijärjestelmää ja kamerapohjaista liikennemerkkien tunnistusta. Yhdistettynä mukautuvaan vakionopeussäätimeen se säätää ajonopeutta automaattisesti reitin ja liikennetilanteen mukaan. Audi pre sense city -järjestelmä auttaa välttämään tai lieventämään keulatörmäyksiä muiden tienkäyttäjien kanssa. Kääntymisavustin, väistämisavustin, risteävän liikenteen varoitin sekä autostapoistumisvaroitin tarjoavat lisäturvallisuutta lisähintaan.

Suomessa uusi Audi Q5 Sportback lanseerataan vuoden 2021 ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Uudella kattolinjalla varustettu katumaasturi rullaa ulos kokoonpanolinjalta San José Chiapan tehtaalta Meksikosta, mutta edellä mainittu musiikkikappale Tequila vain viittaa kyseiseen maahan – jälkimmäinen on oikeasti Yhdysvalloista.

 

Kuvat ja lähde: Audi

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat