Auton myyminen myyntikuvat

Ajoneuvot Käytetyt autot Käyttötesti käytetyllä Kohteena käytetty auto 9.11.2022

Auton myyminen – hyvät myyntikuvat ei vaadi huippukalustoa, katso Moottorin ohjeet

Aiheuttaako auton myyminen tuskaa? Hyvillä myyntikuvilla saat ilmoituksestasi kiinnostavamman ja vähennät samalla turhan tuntuisia kyselytulvia sähköpostissasi.

Liian usein autojen myynti-ilmoituksia selatessa tulee vastaan kuvia, joista ei voi päätellä auton kuntoa lainkaan. Pieniä lipsahduksia sattuu toki helposti, eikä oletus ole, että kaikki olisivat valokuvaamisen ammattilaisia. Yleensä hyvät auton myyntikuvat syntyvät kuitenkin lähes keneltä vain, kunhan niihin viitsii panostaa edes hieman. Käyttötesti käytetyllä -juttusarjan Golfin myynti-ilmoituksen teon yhteydessä päätimme tehdä pienen oppaan myyntikuvien ottamiseen.

Kalusto on kuvissa olennaisessa osassa, mutta isolta osaa järjestelmäkameraa ei kotoa löydy. Lähes jokaiselta löytyy kuitenkin nykyään taskusta (tai kädestä) älyluuri, joiden kamerat ovat vähintään riittäviä myyntikuvien ottamiseen. Siispä kuvasimme itsekin Golfin myyntikuvat tällä kertaa kännykällä.

Valmistele kuvaamista

Olennaisinta valokuvaamisessa on valo. Hämärässä, saati sitten pimeässä, kuvaamisesta tulee heti haastavampaa kuin valoisassa. Vaikka saisit illalla hetken mielijohteesta päähäsi laittaa auton myyntiin, niin kuvien ottaminen kannattaa jättää seuraavaan aamuun tai iltapäivään, jotta todennäköisyys hyviin kuviin on parempi.

Auton myyminen myyntikuvat

Avara paikka mahdollistaa riittävän etäisyyden autosta.

Liian kirkkaitakin olosuhteita tulee välttää, ettei kuvat mene pilalle voimakkaiden heijastumien vuoksi – paras aika kuvien ottamiseen on yleisesti auringonnousun tai -laskun lähettyvillä.

Ennen kuvaamaan lähtemistä kannattaa malttaa vielä tovi ja putsata auto kunnolla sisältä ja ulkoa. Kuvat likaisesta autosta tuovat heti mieleen, ettei autosta ole huolehdittu lainkaan. Auton pesemiseen itse löydät ohjeet esimerkiksi Moottorin autonhoito-juttusarjasta.

Lue lisää: Pesuohjeet autolle: oikeaoppinen käsinpesu ei naarmuta tai vie vahoja

Lue lisää: Sisusta siistiksi hetkessä – pölyt pois autosta

Kärsivällisyyden lisäksi hyvät kuvat vaativat hieman viitseliäisyyttä. Myyntikuviakin varten auto kannattaa siirtää avaraan paikkaan, jossa kuvia varten saa rauhallisen taustan ja autosta pääsee riittävän kauas. Oksat, rakennukset ja ihmiset tekevät kuvasta sotkuisemman näköisen ja vievät huomiota pois itse autosta. Mitään erityisen hienoakaan taustalla ei tarvitse olla, esimerkiksi pelto tai parkkipaikka käy hyvin.

Tarkasti…

Kun auto on aseteltu paikalleen on aika tarttua puhelimeen. Varmista kamerasovelluksen asetuksista, että valittuna on suurin mahdollinen resoluutio, jotta saat tarkkoja kuvia.

Puhelin on usein kädessä pystyssä, mutta kuvia varten luuri tulee kääntää vaakaan. Monet sivustot eivät tue pystykuvia järkevällä tavalla, jolloin ilmoituksesta tulee pystykuvilla helposti todella sekavan näköinen.

Auton myyminen myyntikuvat

Kuvia ei kannata ottaa aivan auton vierestä, sillä se voi vääristää mittasuhteita. Ottamalla etäisyyttä autoon viidestä kymmeneen metriä kuva näyttää huomattavasti luonnollisemmalta. Samalla on helpompaa välttää jyrkkiä kulmia ylä- tai alaviistosta – kuvat kannattaa ottaa aina auton tasosta, eli polvien koukistus on suotavaa.

Pyri rajaamaan kuva niin, että olennainen (eli auto) on mahdollisimman keskellä kuvaa. Tämän jälkeen tarvittaessa tarkenna autoon painamalla sitä puhelimen näytöltä ja ota kuva. Tarkastele aina muutaman kuvan välein galleriasta, että ovathan kuvat varmasti onnistuneet, ettei ilmoituksen tekovaiheessa jokin kuvista paljastu isommalla tietokoneen näytöllä huonolaatuiseksi.

… ja tarpeeksi

Määrällisesti kuvia harvoin on liikaa. Tarjoamalla hyvän valikoiman kuvia välttyy sähköpostiin satelevilta lisäkuvien kyselyiltä, jotka tuntuvat harmittavan monen autoaan myyvän mieltä. Puhelimen muistiin tulisi tallentaa aivan vähimmilläänkin otokset autosta etuviistosta, takaviistosta, sivusta, ohjaamosta, takapenkeiltä, konehuoneesta ja ennen kaikkea kohdista joissa on jälkiä kulumisesta tai jotain on rikki. Tarkat kuvat viallisista kohdista tuo ilmoitukseen uskottavuutta ja niiden kuvaamatta jättämisellä ei saa yleensä kuin tuhlattua niin ostajan kuin itsensä aikaa – onhan viat kuitenkin nähtävissä paikan päällä.

Jos automallissa on jotain tyyppivikoja, esimerkiksi helmojen ruostuminen, krhm, niin kannattaa myös ottaa kuva jos omassa yksilössä ne ovatkin kunnossa.

Kuvia kannattaa kuitenkin käyttää kertomaan myös sellaisia asioita, jotka ilmoituksessa olisi joka tapauksessa mainittu. Esimerkiksi renkaiden kunnon voi kuvata käyttämällä apuna perinteisesti kahden euron kolikkoa ja huoltokirjan kuvalla todistat, että autoon on todella tehty ne huollot mitä ilmoituksessa kerrotkin. Jos autosta on ulkokuvat joka suunnasta, ei ostajan tarvitse arvuutella onko kyljissä mainitsematta jätettyjä lommoja tai naarmuja.

Puhelimella otetut myyntikuvat

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat