Ajoneuvot Esittely Uutinen 8.3.2023

Ford Explorer Men’s Only Edition on täällä! – tällainen on auto, josta on riisuttu pois kaikki naisten tekemät keksinnöt

Ford juhlistaa kansainvälistä naistenpäivää tyylikkäästi ja trendikkäästi Men’s Only Edition -mallilla. Taustalta paljastuu kuitenkin iso kasa käänteistä psykologiaa.

Autoihin ja autoiluun liittyy tunnetusti perinteisen vahva leima siitä, että kyseessä olisi yksin ”miesten juttu”. Asian ei tarvitse olla näin, eikä se ole näin. Varsinkin näin suomalaisen autoilijan median näkökulmasta autot ovat kaikkien yhteinen juttu.

KUVAKAAPPAUS: Ford via YouTube

Sangen erikoisella tavalla naisten roolia automaailman innovaatioissa alleviivaa Fordin tänään kansainvälisenä naistenpäivänä Yhdysvalloissa esittelemä ”erikoismalli”. Explorer Men’s Only Edition on automalli, josta on riisuttu kaikki naisten tekemät keksinnöt pois. Kyseessä oleva Explorer on toki edelleen pyörillään, mutta sillä ajaminen olisi vaarallista, epämukavaa ja laitonta. Kaikkia näitä naisten tekemiä innovaatioita ja siis Explorer Men’s Onlysta puuttuvia osia selvästi yhdistää tietty käytännön ajattelu ja halu parantaa ajoneuvon turvallisuutta.

Millaista olisi tämän päivän autoilu ilman suuntavilkkuja, jarruvaloja, lämmitintä, tuulilasinpyyhkijöitä, taustapeiliä tai GPS:ää?

Esimerkiksi suuntamerkin historia ulottuu vuoteen 1914. Aikansa filmitähti Florence Lawrence keksi alkaa näyttää takana tuleville suuntamerkkiä nostamalla pientä lippua kääntymissuuntaan, jotta he tajuaisivat jättää pidemmän välin. Myöhemmin liput kehittyivät hiljalleen vilkkuvaloiksi. Lawrencen keksinnöksi lasketaan myös jarruvalot, joita ilman eläminen varsinkin nykyisillä maantienopeuksilla olisi mahdotonta.

Ensimmäinen brittiläinen naisautourheilija Dorothy Levitt tuli kilpailun tuoksinnassa keksineeksi taustapeilin 1900-luvun alussa. Hän piteli kädessään jonkinlaista meikkipeiliä, ja pystyi sitä kautta havaitsemaan takana tulevat kilpakumppanit. Kukahan mahtoi keksiä ehostuspeilin?

Arvoon arvaamattomaan autoilijoiden keskuudessa on kiistatta noussut myös GPS. Satelliittipaikannusjärjestelmä Global Positioning System on alkujaan USA:n asevoimien hanke. Tohtori Gladys West oli vuosikymmenien ajan asevoimien palveluksessa, pitkään yhtenä harvoista naisista, ja hänen matemaattinen osaamisensa loi pitkälti pohjan sille, että GPS-järjestelmän perustaminen oli yleensä mahdollista.

Men’s Only Edition näyttäisi vieläpä perustuvan maskuliiniseen Explorer ST -malliin. Ja aivan selvyyden vuoksi, tämä malli ei ole tarkoitettu myyntiin missään muodossa. KUVAKAAPPAUS: Ford via YouTube

Niin ikään monien tunnettujen nykyautojen muotoilussa näkyy naisten kädenjälki. Näitä ovat esimerkiksi Acura/Honda NSX, BMW Z4, Toyota Supra, Jeep Renegade ja Volvo S/V90.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Ford

Kaikki koeajot

Uusimmat