Ajoneuvot | Uutinen | 19.3.2019

Ford karsii 5000 työpaikkaa Euroopassa – taustalla kannattavuuspaineet ja Brexit

Kiristyvä kilpailutilanne ja päättymättömän epävarma Brexit saavat Fordin leikkauskannalle Euroopassa. Samalla myös mallistoa viilataan laihemmaksi.

Jaa artikkeli

Fordin kannattavuuteen on kiinnitetty paljon huomiota viime vuosina perinteikkään autovalmistajan etsiessä uutta identiteettiään liikkuvuuden uusien trendien edessä. Nyt kirves on heilumassa Euroopassa, jossa Ford pyrkii karsimaan yli 5 000 työpaikkaa Saksan toiminnoistaan. Yhtiöllä on Euroopassa noin 53 000 työntekijää, joista 24 000 Saksassa.

Vapaaehtoisten lähtöpakettien julkistamisen yhteydessä Ford kertoi karsivansa työpaikkoja myös Britannian toiminnoistaan, mutta vähennysten suuruusluokka ei ole vielä selvillä. Yhtiöllä on maassa noin 13 000 työntekijää. Vaikka merkki on markkinajohtaja Iso-Britannian automarkkinoilla, on Brexit-epävarmuus kutistanut maan automarkkinoita kokonaisuutena. Fordille saarivaltio on sen kolmanneksi suurin autokauppa-alue, mutta Britanniassa myytävät Fordit tulevat pääosin Saksan Kölnistä, altistaen kaupan Brexitin mahdollisille tullirajoille. Aiemmin Ford on arvioinut, että riitaisa Brexit saattaa maksaa yhtiölle noin miljardin, sillä automerkillä on lisäksi Britanniassa kaksi moottoritehdasta.

Työpaikkojen vähentäminen liittyy Fordin pyrkimyksiin parantaa Euroopan toimintojen kannattavuutta. Automalleista leikkauslistalla lienee ainakin Saksassa valmistettava tila-auto C-Max merkin suosiessa kannattavampia Vignale- ja katumaasturimalleja sekä hyötyajoneuvoja. Euroopassa Ford ei ole kuitenkaan luopumassa perinteisistä henkilöautoista Yhdysvaltain markkinoiden tavoin.

Amerikkalaisvalmistajan Eurooppa-paineet ovat myös kasvaneet General Motorsin vetäydyttyä mantereelta Opelin ja Vauxhallin myymisen myötä. Kaupan jälkeen ranskalaiskonserni PSA reivasi Opelin kannattavaksi ennätysajassa.

Lähde: Automotive News Kuva: Lauri Ahtiainen

Lue myös:

Jaa artikkeli

Keskustelu