Ajoneuvot | Uutinen | 12.1.2020

Täyskäännös tuhlarille: Hummer palaa sähkömaasturina 2021

Sisäpiiritietojen mukaan Hummer palaa sähkömaasturina 2021. Tuhlailevien machomaastureiden lipunkantaja katosi vuoden 2009 talousromahduksen yhteydessä.

Jaa artikkeli

General Motors on loputtomassa viisaudessaan päättänyt tuoda Hummer-tuotemerkin takaisin mallistoon. Tällä kertaa muhkea V8-moottorit ovat kuitenkin vaihtuneet täyssähköön.

AM Generalin valmistamista armeijan High Mobility Multipurpose Wheeled Vehiclestä (HMMWV – ”Humvee”) jalostettiin varsinaisia katuautoja 1990-luvulla. 1998 General Motors hankki Hummer-merkin itselleen. Katuautojen Hummer-mallisto koostui lopulta H1, H2 ja H3 -malleista, myynnin ollessa huipussaan 2006, ennen bensiinin korkean hinnan aiheuttamaa jyrkkää romahdusta.

Täyskäännös tuhlarille: Hummer palaa sähkömaasturina 2021

Hummer H1

GM kuitenkin luopui Hummerista 2010. Viimeinen pisara oli GM:n konkurssi 2009, jonka yhteydessä myös Pontiac, Saturn ja Saab saivat luopua leikistä. Hummerin kohtalona piti olla merkin myynti kiinalaiselle konetehtaalle, mutta Kiinan viranomaiset estivät kaupan.

Hummerin paluu tapahtuu sisäpiiritietojen mukaan GMC:n alaisuudessa tuotemerkillä ”Hummer by GMC”, tuotannon alkaessa loppuvuodesta 2021. Wall Street Journalin mukaan kyse on GM:n vastineesta Jeep Gladiatorille, eli laatikkomaisesta avolavamallista.

Täyskäännös tuhlarille: Hummer palaa sähkömaasturina 2021

Hummer H2.

2023 vuorossa ovat sähköiset GMC:n Sierra-avolavat ja Escalade-katumaasturit. GM saattaa tuoda samalla myös muita sähköisiä avolavoja Detroit-Hamtramckin tehtaan tuotantettavaksi.  Tehdas on saamassa autojätiltä kolmen miljardin dollarin investoinnin sähköisten hyötyajoneuvojen tuottamiseksi. GM oli aiemmin aikeissa sulkea tehtaan viime vuoden lopussa, mutta pitkät neuvottelut autotyöntekijöiden ammattiliiton kanssa käänsivät kohtalon.

Voimakas panostus kookkaiden ja hyötyajoneuvojen sähköistämiseen tekee GM:stä ainakin osittain uranuurtajan, vaikka myös Ford, Tesla ja tuotantoaan aloitteleva Rivian ovat myös ilmoittautuneet sähköisten avolavojen kilpailuun. Mikäli Kalifornian johtaman osavaltioliittoutuman ajamat tiukemmat päästörajat ja vaatimukset nollapäästöisten autojen myynnistä toteutuvat, saattavat Ford ja GM selvittää esteitä juuri sähköisillä avolavoilla ja katumaastureilla.

Täyskäännös tuhlarille: Hummer palaa sähkömaasturina 2021

Hummer H3.

Trumpin hallinto pyrkii kuitenkin hölläämään kulutusrajoja ja poistamaan sähköautoista saatavat lisäpisteet.

Hummerin paluusta kuullaan näillä näkymin lisää helmikuun 2. päivä järjestettävän NFL-finaali Super Bowlin mainoskatkolla tai jopa sitä ennen. Mainoksen starana on juorujen mukaan koripallotähti LeBron James.

Lähteet: Reuters & Bloomberg via Automotive News, Wall Street Journal via Autoblog Kuvat: Hummer

Jaa artikkeli

Keskustelu