1988 AM General M998 Humvee hummer HMMWV

Ajoneuvot Huutokauppahelmet 29.4.2023

Huutokauppahelmet – AM General Humvee M998 on jo eläköitynyt palveluksesta

Ennen siviiliaikoja valmistettu Humvee on taattua työkalumentaliteettia, mutta iso auto tarvitsee myös isosti tilaa.

Toisen maailmansodan suuriin ideoihin kohonnut Willys MB -jeeppi oli auto paikallaan, mutta vuosikymmenten myötä Yhdysvaltain armeija ymmärsi tarpeidensa muuttuneen. 1979 valmistui vaatimusmäärittely uudesta High Mobility Multipurpose Wheeled Vehiclestä, HMMWV:stä. 410 mm maavara, mainio etenemiskyky, parempi suoja, monipuolisuus eri rooleissa ja leveämpi raideväli olivat osa uuden ajoneuvon vaatimuksia.

61 tarjouskilpailusta kiinnostuneesta yhtiöstä vain kolme toimitti prototyypin armeijan testausvaiheeseen. Chrysler Defensen ja Teledyne Continentalin ehdokkaat jäivät kuitenkin American Motorsin tytäryhtiön AM Generalin ehdotuksen varjoon. Useampivaiheisen prototyyppi- ja arviointijakson jälkeen AM General sai ensimmäisen tilauksen 1983. Ajoneuvo sai lempinimen Humvee, eli helpommin lausuttava väännös HMMWV:stä.

1988 AM General M998 Humvee hummer HMMWV

Tulikaste ajoneuvolle tuli Panamassa 1989. Vuonna 1995 Humvee juhli jo 10-vuotisiaan, jolloin autoja oli tuotettu jo 100 000 kappaletta.

Muuttuva sodankäyntitapa, vaihtelevat operaatiotyypit ja kaupunkisodankäynnin vaatimukset jättivät kuitenkin Humveen pian altavastaajaksi. Maastokyvyn vastapainoksi ajoneuvo on kookas, raskas eikä kuitenkaan sellaisenaan tarpeeksi panssaroitu nykyaikaisiin vaatimuksiin. Myöhemmin Humveestä on esitelty uudempia versioita alkuperäisten tilalle, mutta käytännössä taistelutehtävissä ajoneuvo korvataan mahdollisuuksien mukaan paremmin panssaroiduilla ja aseistetuilla ajoneuvoilla.

1988 AM General M998 Humvee hummer HMMWV

Suuren valmistusmääränsä vuoksi Humvee jää kuitenkin Yhdysvaltain eri aselajien palvelukseen pitkäksi aikaa muun muassa ambulanssikäytössä. Asevoimat tutkivat myös Humveen mahdollisuutta soveltua miehittämättömäksi autonomiseksi ajoneuvoksi, joka voisi ajaa ilman miehistöä tai ainakin seurata yhden henkilön kuljettamaa ajoneuvoa letkassa.

1988 M998 HMMVW

Ranskassa myytävä vuoden 1988 Humvee on osa ajoneuvon alkuperäistä sotilaskäyttöpainosta M998. Aktiiviuransa ajoneuvo on käyttänyt Yhdysvaltain armeijan yhteysupseerikäytössä, mutta nyt Hummeri on viettänyt edelliset kolme vuotta eläkkeellä Ranskan Rambouilletissa.

1988 AM General M998 Humvee hummer HMMWV

Kertaalleen peruskorjattu Humvee on kulkenut matkamittarin mukaan 28 750 mailia (46 269 km), joskin lukemalle ei ole takuita. Auton mukana tulee dokumentaatio edellisen kolmen vuoden ajalta.

Sopivasti maastokuvioitu Humvee on varustettu 16,5-tuumaisilla teräsvanteilla, joilla on 37-tuumaiset Goodyear Wrangler -renkaat. Maalipinta on tehty uudelleen ja se on pääosin hyvässä kunnossa muutamia alueita ja etupuskurin ruostekohtaa lukuun ottamatta. Varusteisiin kuuluu ohjaustehostin, kangaskatto, irroitettavat ovet ja lämmityslaite. Sisustassa merkittävin puoli ovat harmaat istuintyynyt, jotka ovat kohtuullisessa kunnossa ikään ja käyttöön nähden.

1988 AM General M998 Humvee hummer HMMWV

Moottoritilassa möyryää 6,2-litrainen diesel-V8, jonka parina on kolmivaihteinen automaatti ja neliveto. Ajoneuvon kahluusyvyys on 76 cm ja se on suunniteltu nousemaan 56 cm esteiden päälle. Maavaraa on 40 cm.

Ajoneuvossa ei ole myyjän havaitsemista vikoja. Edellinen huolto oli joulukuussa 2021, jolloin autoon vaihdettiin hihnat, jäähdytin, letkuja, akkuja, käynnistysvipu, venttiilikansi ja muita komponentteja ja nesteitä.

1988 AM General M998 Humvee hummer HMMWV

Collecting Cars -palvelussa listattu M998 Humvee on myynnissä Ranskassa ja se soveltuu joko sotilasajoneuvoja keräilevälle tai isohkon maastohenkilöauton tarpeeseen.

Lähde ja kuvat: Collecting Cars Teksti: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat