Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake

Ajoneuvot Huutokauppahelmet 11.5.2019

Huutokauppahelmet – Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake

Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake on brittiläinen seksikäs sukkula italialaisilla muodoilla mukailtuna. Yksi sadasta olisi harvinaisuus, mutta näitä on vähemmän.

Huutokauppahelmet –juttusarja matkaa tällä kertaa ajatuksissaan Italian Como-järven äärellä kuun loppupuolella pidettävään huutokauppatapahtumaan. Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake on melkoinen muotoilun malliesimerkki upeine mittasuhteineen, linjoineen ja yksityiskohtineen. Huutokaupan järjestää RM Sotheby’s.

Viime viikolla poimimme saman tapahtuman huutokauppaesitteestä Porsche 550 A Spyderin, jolle on nyttemmin ilmestynyt myös hinta-arvio. Huutokaupan lopputulema pyörinee jossakin 3,5 miljoonan euron tienoilla. Yksityiskohdista voi lukea tarkemmin viime viikon artikkelista.

Aston Martin Zagato Shooting Brake takaa - RM Sotheby's

Aston Martin ja Zagato

Aston Martin ja Zagato omaavat yhteistä historiaa jo pidemmältä ajalta. Aston Martinin satavuotisen historian aikana vain kourallinen kaikista on saanut Zagaton valmistaman korin. Ne edustavat kuitenkin brittiläismerkin malleista usein rahallisesti sitä kaikkein arvokkainta päätä.

Aston Martin Zagato Shooting Brake Z - RM Sotheby's

Upea Aston Martin DB4GT Zagato nähtiin 1960-luvulla, mutta yhteistyö oli jäissä yli kaksi vuosikymmentä ennen seuraavaa Zagaton korittamaa Astonia. Zagaton näkemys Aston Martin V8 Vantagesta esiteltiin vuoden 1986 Geneven autonäyttelyssä. Tätä seurasi DB7 Zagato jälleen noin kaksikymmentä vuotta myöhemmin.

Seuraavakasi odotusaika lyhentyi huomattavasti. Viime aikoina meitä on siunattu sekä V12 Vantage Zagaton että Vanquish Zagaton muodoilla. Tämä tuorein yhteistyö ensiesiteltiin vuonna 2016. Vanquishin pohjalta valmistettu coupé hyötyi Zagaton tutuista piirteistä, mutta se oli edelleen tunnistettavissa Astoniksi.

Coupéa seurasivat pian muut korimallit. Näihin kuuluivat Volante, Roadster sekä tämänkertainen kohteemme Shooting Brake. Koria muotoiltiin todella suurista hiilikuitupinnoista korisaumojen määrän minimoimiseksi. Näin syntyi lähes saumaton muoto, josta huokuu vahva käsityön leima.

Aston Martin Zagato Shooting Brake tavaratila - RM Sotheby's

Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake – RM Sotheby’s

Huutokaupattavana oleva Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake on numero 12, sillä mallia valmistettiin yhteensä 99 numeroitua kappaletta. Auto toimitettiin omistajalleen Ranskaan viime vuoden loppupuolella. Se on viettänyt koko lyhyen historiansa yhdellä omistajalla ollen edelleen käytännössä uudenveroisessa kunnossa.

Auton punaisen värin nimi on Lava Red ja sisätilojen musta verhoilu kulkee nimellä Obsidian Black. Kuten voi olettaa, jokainen Vanquish Zagato oli ostajan yksilöitävissä usealla eri tavalla. Nyt huutokaupattavaan yksilöön on valittu useita mielenkiintoisia valinnaisvarusteita, kuten mustat jarrusatulat, kirkaslakattu hiilikuitukatto, mustat pakoputkenpäät sekä niskatukiin tikatut punaiset Zagaton logot.

Kauniin kuoren alla piileksii Aston Martinin 6-litrainen V12, joka tuottaa lähes 600 hevosvoimaa huippuväännön majaillessa karkeasti samalla suunnalla. Tarkat arvot eivät ole tässä tapauksessa tärkeitä, mutta mainitaan kiihtyvyys paikaltaan 100 kilometrin tuntinopeuteen. Se kestää 3,5 sekuntia.

Aston Martin Zagato Shooting Brake takavalo - RM Sotheby's

Jokainen Aston Martin Zagato on yksilö, joten toista samanlaista ei tule koskaan vastaan. Tämän Vanquish Zagaton hinta jäänee alle miljoonan, sillä alustava hinta-arvio on 650 000 – 850 000 euroa. Shooting Brake on ainakin allekirjoittaneen mielestä näistä Zagaton Vanquish-malleista se kaikkein säväyttävin.

 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Remi Dargegen/RM Sotheby’s

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat