Ajoneuvot | Huutokauppahelmet | 9.11.2019

Huutokauppahelmet – Jaguar C-X75

Tämä Jaguar C-X75 on yksi neljästä Williams Advanced Engineeringin koskaan valmistamasta stunttiautosta Bond-elokuvaan Spectre. Myös Felipe Massa on ajanut sillä.

Jaa artikkeli

Jaguar C-X75 tähditti viimeisintä Bond-elokuvaa Spectre. Kyseinen elokuvasarja on ollut urheiluautovalmistajille jo yli viidenkymmenen vuoden ajan täydellinen valkokangas. Vaikka James Bond on itse ajanut useimmin Aston Martinilla, niin leffapaholaisilla on ollut esimerkiksi AMC Matador, Chevrolet Corvette ”Corvorado” ja Jaguar XKR.

RM Sotheby's - Jaguar C-X75 rears

Vuonna 2010 Jaguar C-X75 esiteltiin ensi kertaa yleisölle lähes 800 hevosvoimaisena konseptiautona. Sen hybridivoimalinja käsitti neljä noin 200 hevosvoimaista moottoria, eli yksi per pyörä, ja kaksi kaasuturbiinia akkujen lataamiseen. Sulavista hiilikuituvahvisteisista ulkomuodoista oli vastannut Ian Callum tiimeineen.

Jaguar näki auton kilpailijana uuden sukupolven hyperautoille kuten Ferrari LaFerrari, McLaren P1 ja Porsche 918. Tuotantoa varten kaasuturbiinit korvattiin perinteisellä nelisylinterisellä polttomoottorilla ja tuotantomääräksi rajoitettiin 250 kappaletta. Valitettavasti Jaguar joutui syömään sanansa vuoden 2012 loppupuolella vain viiden valmistetun auton jälkeen maailman silloisen taloudellisen tilanteen takia.

RM Sotheby's - Jaguar C-X75 side

Kaksi vuotta myöhemmin C-X75 herätettiin henkiin, sillä Spectre-elokuvan tuotantoyhtiö etsi elokuvan pahikselle, Hinxille, sopivaa pirullisen ripeää autoa. Elokuvan keskivaiheilla nähdään upea takaa-ajokohtaus Hinxin jahdatessa Bondia Rooman mukulakivikaduilla. Bondilla on elokuvaa varten suunniteltu Aston Martin DB10 ja Hinx ohjastaa Jaguar C-X75 superautoa.

Williams Advanced Engineering valmisti kuusi autoa elokuvan takaa-ajokohtausta varten. Nämä poikkesivat, ulkonäköään lukuun ottamatta, täysin viidestä Jaguarin valmistamasta C-X75 tuotantoautosta.

Elokuvaa varten valmistetut yksilöt rakennettiin vahvan putkirungon ympärille ja monia ratkaisuja kaivettiin rallin maailmanmestaruussarjan autoista. Moottorina näissä oli kuljettajan taakse asennettu kuivasumpulla varustettu, F-Typestä tuttu, V8-moottori ja tässä tapauksessa sen voima välitettiin vain taka-akselille sekventiaalivaihteiston ja tasauspyörästön luistonrajoittimen kautta. Hydraulinen käsijarru oli asennettu driftaamista varten.   

RM Sotheby's - Jaguar C-X75 openings

2015 Jaguar C-X75 ’Spectre’ – RM Sotheby’s

Williams Advanced Engineering rakensi kuvatunkaltaisia autoja neljä kappaletta, joiden lisäksi kaksi tavallisempaa yksilöä, erilaisiin rooleihin tuota yhtä takaa-ajokohtausta varten. Huutokaupattavaksi tulee stunttiautoista ensimmäisenä valmistunut runkonumeron 24001 Jaguar C-X75, jota käytettiin käytännössä vain näyttelijöiden ilmeiden ja eleiden tallentamiseen lähikuvissa. Vaikka kaikki autot kestivät kovan kuvausrääkin, niin tämä myytävä yksilö pääsi helpoimmalla roolistaan johtuen.

Elokuvan jälkeen nämä autot palasivat Williams Advanced Engineeringin haltuun ja ne kaikki huollettiin uuteen uskoon. Esimerkiksi tämän yksilön moottori rakennettiin uudelleen. Sama runkonumeron 24001 C-X75 toimi tämän jälkeen Spectre-elokuvan promootiotehtävissä esiintyen esimerkiksi Formula 1 -sarjan Meksikon osakilpailun yhteydessä Felipe Massan ohjastamana.

Toukokuussa 2016 Jaguar myi tämän yksilön brittikeräilijälle ja auto on ollut hyvin kevyellä käytöllä sittemmin. Se on esiintynyt muutamassa ylämäkiajo- ja concours-tapahtumassa. Auto on juuri huollettu sen alun perin rakentaneen Williamsin toimesta.

Sisusta on yhä kuvauksia vastaavassa kunnossa, joten siitä puuttuu paljon tuotantoautojen panelointia ja tilalla on muun muassa hydraulinen käsijarru sekä jarrubalanssin säädin. Mukana toimitetaan todistus roolista Spectren tuotannossa.

RM Sotheby's - Jaguar C-X75 frontq

Kyseinen Jaguar C-X75 on upea osa James Bondin maailmaa autoilun näkövinkkelistä. Se on tarjolla nyt ensimmäistä kertaa vapailla markkinoilla eikä välttämättä palaa myyntiin enää koskaan.

 

Teksti: Henri Posa, Kuvat: Amy Shore/RM Sotheby’s, Lähde: RM Sotheby´s

Jaa artikkeli

Keskustelu