Ajoneuvot Koeajo Sähköautot 24.4.2022

Koeajo: Mercedes-AMG EQS 53 – Raju edustusauto kiihtyy sataseen 3,4 sekunnissa

Mercedes-Benzin sähköautomalliston huipulta löytyy EQS:n AMG-versio, jonka suorituskyky on suorastaan törkeä. Hyvää: ylimitoitettu suorituskyky, ohjaustuntuma, varustelu, pikalataus Huonoa: edustusauton mukavuus koetuksella

Grafiitinharmaa Mercedes seisoo Vantaalla sijaitsevan maahantuojan hallissa loputtoman autojonon keskellä. Auto on kookas, sillä mittaa on siunaantunut reilut viisi metriä. Pituutensa lisäksi EQS ei tee itsestään numeroa, pikemminkin päinvastoin.

Sähköautomalli AMG EQS 53 on yksi kaikkien aikojen tehokkaimmista Mercedes-Benz -malleista, mutta sitä ei uskoisi säyseästä ulkomuodosta. Limppumainen ja jopa herttaisen pyöreä ulkokuori hämää suurinta osaa ihmisistä.

EQS näyttää juuri siltä, miltä ihmiset ajattelevat sähköauton näyttävän: modernilta, mutta helposti lähestyttävältä. Se ei kylvä ympärilleen kauhua, vaan uteliaita katseita. Jos ulkonäkö voi pettää, Mercedes-AMG EQS 53:n kohdalla näin tapahtuu mitä suurimmassa määrin.

Vai miltä kuulostavat teholukemat 484 kW (658 hv) ja 950 Nm? Tuollaisen voimapotentiaalin kehittävät etu- ja taka-akselilta löytyvät sähkömoottorit, joiden ansiosta edustusauto kiihtyy sataseen 3,8 sekunnissa.

Mikäli tämäkään ei riitä, Mercedes tarjoaa AMG Dynamic Plus -paketin, jolla kiihtyvyydestä nipistetään 0,4 sekuntia. Tuolloin lukema nollasta sataan kiihtyvyydelle on 3,4 sekuntia. Tehopaketin jälkeen auto luovuttaa käyttöön 560 kW (762 hv) ja 1020 Nm.

Kaksi ja puoli tonnia liikahtaa nopeasti

Tuollaisissa tehoissa ei enää ole järjen kanssa mitään tekemistä, mutta juuri siksi se onkin niin hauskaa. Kiihtyvyys on toki perusversiossakin suorastaan älytöntä. Kun elopainoa kirjataan 2655 kiloa, näyttäytyy jo 3,8 sekunnin kiihtyvyys epätodelliselta.

Tehoreservillä on sähköauton tapauksessa myös kääntöpuolensa. Kun tehon antaa puhua, vikisee toimintamatkamittari. WLTP:n mukainen toimintamatka on 526–580 km, mutta rehellisyyden nimissä 400 kilometriä on lähempänä totuutta AMG:lle ominaisella ajotyylillä.

Mercedes-Benzin sähköautojen latausnopeus on huippuluokkaa ja riittävän tehokkaalla laturilla EQS 53 lataa vartissa jopa 300 kilometriä toimintamatkaa. Kotilataajia ilahduttaa se, että auton sisäinen laturi on 22 kW. Tämän vuoksi kotiolosuhteissa lataaminen on sekin ripeää.

Auton suorituskykyä ja sen vaikutuksia voi seurailla lisävarusteena myytävän AMG Track Pace -ohjelmiston kautta. Appi kerää dataa kiihtyvyydestä, G-voimista ja kierrosajoista. Tehdas tosin huomauttaa, että autoa ei pidä viedä moottoriradalla ilman lisävarusteena myytäviä hiilikuitujarruja. Elopaino nimittäin laittaa vakiojarrut liian suurelle koetukselle.

S + AMG = ?

Muutamaan otteeseen koeajolla on tullut pohdittua sitä, kuinka järkevää on yhdistää edustussarjan automalli ja AMG:n suorituskyky samaksi autoksi. Etenkin kun S-sarjalaiselta haetaan mukavuutta ja edustavuutta. Mutta sitten polkaisen kaasua ja muistan mistä hommassa onkaan kyse.

Tehoversion alusta on EQS:n perusmalliin verrattuna kova ja jämäkkä. AMG ride control+ -alusta on mukautuva ja elektronisesti ohjattu. Kallistuksenvakaajat, tukivarret ja pyörien kannattimet on tehty muiden AMG-mallien innoittamana.

Alusta ei comfort–tilassakaan yllä samankaltaiseen mukavuuteen kuin perusmalli. Eikä toki pidäkään, sillä pääpaino on urheilullisuudessa. Muiden EQS:ien kyyti on selkeästi mukavampaa, mutta ei sportti-EQS ole liioitellun kova. Töyssyt toki tuntuvat terävänä reagointina.

Urheilullisuutta on haettu myös istuimissa, jotka tarjoavat tukea mukavuuden kustannuksella. Jos jakkaran haluaa säätää vähänkään mukavaksi, tarkoittaa se istumista pää katossa. Takapenkillä ei ole totuttuja säätömahdollisuuksia. Mercedes-AMG kapinoi edustusluokan mukavuusnormeja vastaan.

Myös nelivetojärjestelmä poikkeaa EQS 53:ssa perusversiosta. Järjestelmä jakaa vetoa etu- ja takapyörien välillä portaattomasti ja vääntömomentti tarkistetaan 10 000 kertaa minuutissa. Sport ja sport+ -ajotiloissa veto on takapainotteinen, mikä toimii kovavauhtisessa ajossa.

Neljä pyörää vetää ja ohjaa

Kookkaan automallin voisi kuvitella olevan kömpelö kaikkialla muualla kuin autobahnin nopeusvapaalla kaistalla. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä mallin vakiovarusteisiin kuuluu nelipyöräohjaus.

Alle 60 km/h vauhdissa takafillarit kääntyvät yhdeksän astetta päinvastaiseen suuntaan eturenkaiden kanssa, jolloin kääntösäde pienenee merkittävästi. Vaikutuksen huomaa erityisen hyvin parkkipaikalla, jossa edustuslimppu on ketterä kuin kaupunkiauto. Yli 60 km/h vauhdissa takapyörät kääntyvät samaan suuntaan eturenkaiden kanssa.

EQS-mallin aerodynamiikkaa on hierottu tuulitunnelissa pieteetillä ja ilmanvastuskerroinarvo on kunnioitettava 0,23. AMG-mallissa aerodynaamisen käsittelyn ovat saaneet myös 22” vanteet ja kontin päälle on lätkäisty normaalimallia suurempi spoileri.

Jotain aerodynamiikan merkitysestä kertoo se, että auton konepeltiä ei saa avata kuin huollossa. Tämä siksi, että konepelti istuisi riittävän tiiviisti aerodynaamiikan säilyttämiseksi. Pissapojan neste täytetään kuskin oven etupuolella olevasta aukosta. Vastaavan luukun soisi yleistyvän automaailmassa standardiksi.

Yksi EQS:n leimallisimmista piirteistä on Hyperscreen-paneeli, eli koko kojelaudan levyinen kosketusnäyttö. Se yhdistää mittariston, keskikonsolin näytön ja kartturin näytön yhdeksi pinnaksi. Hyperscreen on tyylikkäintä ja toimivinta mitä automaailmassa on tällä hetkellä tarjolla.

Näytöt kätkevät sisäänsä valtaisan määrän toimintoja äänentoistoon, auton asetuksiin ja mukavuustoimintoihin liittyen. Kun perusvarusteisiin kuuluvat hierovat istuimet, ei muun varustelun kattavuudesta tarvitse olla huolissaan. EQS:stä löytyvät kaikki tarvittavat varusteet.

Edustusluokka ei ole koskaan ollut yhtä hyvällä tolalla, kuin sähköistyksen jälkeen. EQS on hiljainen,  tyylikäs ja AMG-versiona typerän tehokas auto. Kaiken lisäksi kärry on autoverosta vapaa, joten hankintahinta on polttomoottorilla varustettua S-mallia pienempi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat