Mercedes-Benz CLS 450 4Matic

Ajoneuvot Koeajo 8.9.2018

Koeajo: Mercedes-Benz CLS 450 4Matic – Kuinka pienellä pääsee?

Se menee nollasta sataan 4,8 sekunnissa, mutta nyt keskitymme kulutukseen. Hyvää: Ajettavuus, erittäin tehokkaat ekotoiminnot, voimalinja, kulutus suorituskykyyn nähden. Huonoa: Vakionopeudensäädin seilaa ekoasennolla turhankin paljon.

Unohdetaan hetkeksi Mercedes-Benz CLS 450 4Maticin linjat ja luksus. Unohdetaan myös se suorituskyky, jonka Stuttgartin uusinta osaamista edustava 367-hevosvoimainen rivikuutonen ja 22-hevosvoimainen sähkömoottori tarjoavat.

Otimme uuden CLS 450 4Maticin koeajoon kulutussyistä. Kuka tahansa osaa repiä kolmilitraisesta turboahdetusta bensiinimoottorista makean suorituskyvyn, mutta kuinka taloudelliseksi sen voi saada?

Mercedes-Benz CLS 450 4Matic

Juuri taloudellisuuden eteen Mercedes-Benz on tehnyt valtavasti työtä. On pakko. CLS esiteltiin keväällä, vain vajaat puoli vuotta ennen syyskuun alussa käyttöönotettua uutta WLTP-kulutusmittausta. Uusi tiukempi kulutusmittaus pyrkii kuvaamaan entistä NEDC-mittausta paremmin todellista kulutusta. Mitä se tekee tehokkaalle ja painavalle autolle?

Kahden kulutuksen ero

CLS:n esittelyn yhteydessä Mercedes-Benz julkaisi autolle vielä ennen syyskuuta tarvitut vanhan NEDC-mittaustavan mukaiset kulutuslukemat. Suurikokoisen auton yhdistetyksi kulutukseksi luvattiin 7,8 litraa sataa kilometriä kohden. Se tarkoittaa 178 gramman hiilidioksidipäästöjä kilometrillä.

Mercedes-Benz CLS 450 4Matic

Kierroslukumittarin alla erottuva Power- ja Charge -näyttö kertoo sähkökoneen tllan: se lataa 48-voltin akkua ja antaa 22 lisähevosvoimaa.

Kun syyskuun alussa Mercedes-Benz julkaisi uudella WLTP-kulutussyklillä mitatut lukemat, nousivat CLS:n päästöt vain kymmenellä grammalla 188 grammaan ja keskikulutus kohosi 8,3 litraan sadalla kilometrillä.

Uusi, todenmukaisempaa kulutusarviota lupaava WLTP-mittaussykli siis nosti CLS 450 4Maticin kulutusta huomattavasti vähemmän, kuin yleisesti ennustetuksi kulutusnousuksi odotettu 25–30 prosenttia.

Maltillisen kulutusnousun ansiosta CSL 450 4Maticin lähtöhinta itse asiassa laski 1 333 eurolla. Perusvarusteinkin auto tosin edelleen lohkaisee lompakosta ainakin 95 695 euroa.

Mercedes-Benz CLS 450 4Matic

Kolmilitrainen rivikuutonen sekä kampiakselin ja vaihteiston väliin asennettu ja 48-voltin EQ Boost -sähkömoottori kätkeytyvät muovikuorten alle.

Ennakointia ja optimointia

Mercedeksen maltillinen kulutusnousu johtunee todennäköisesti siitä, että autolle ilmoitettiin keväällä varsin korkeat NEDC-kulutukset pehmittämään uuden WLTP-kulutuksen tuomaa muutosta.

Toiseksi Mercedes-Benz on kehittänyt uuden kuusisylinterisen rivimoottorin juuri WLTP:n vaatimuksia varten.

Siitä pääsemmekin takaisin ytimeen: mitä CLS 450 4Matic kuluttaa käytännössä?

Maltilla ja vähällä

Yllättävän vähän, itse asiassa. Moottoritieajossa virtaviivaisuus ja yhdeksänvaihteisen automaatin rauhoittamat kierrokset siivittävät auton varsin maltilliseen 7,5 litraan sataa kilometriä kohden.

Maantielenkin mäkisyys ja nopeusrajoituksen jatkuva vaihtelu 60 ja 80 kilometriä tunnissa välillä tuskin tarjosivat ideaaliolosuhteita raskaalle autolle, mutta silti kulutus asettui 6,5–7,0 l/100 km väliin. Se on jo varsin mainio lukema tehokkaalle bensiiniautolle.

Absoluuttisia arvoja on silti vaikea antaa: ajoreitti pituuksineen vaikuttaa huomattavasti, ja etenkin kaupunkiliikenteen myllerryksessä lukemat saattavat vaihdella suurestikin. Joka tapauksessa ainakin pidempiin maantiesiirtymiin keskittyvässä ajossa CLS 450 4Maticille luvatut kulutuslukemat vaikuttavat hyvinkin mahdollisilta.

Mercedes-Benz CLS 450 4Matic

20-tuuman vanteet ovat näyttävät, mutta vievät ilmajousituksella varustetun yksilön kyydistä arvokkaimman terän.

Toki kulutusmittaukset tehtiin auton Eco-asetuksella. Silloin Mercedes-Benzin käyttää tehokkaasti 48-voltin sähkömoottorilla tehtävää energian talteenottoa, lipuu välillä vapaalla ja jopa laskettelee pitkät mäet moottori sammutettuna. Auton vakionopeudensäädin myös ennakoi tehokkaasti laskevia nopeusrajoituksia.

Eco-asetuksen haittapuoliin kuuluu nopeuden melkoinen seilaaminen alinopeuen puolelle vakinopeudensäätimellä, sillä kaikki ylimääräiset nopeudenmuutokset tai lisäykset jätetään pois.

Mercedes-Benz CLS 450 4Matic

Eikä mataliin kulutuslukemiin tähdätessä kannata edes haaveilla kiihdytyksestä nollasta sataan 4,8 sekunnissa. Jo muutama täyskaasukiihdytys muokkaa usean päivän pihistelytulokset uusiksi. Voima vaatii veronsa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat