Hyundai Kona

Ajoneuvot Koeajo 7.4.2018

Koeajo: raikkaasti tavallinen – Hyundai Kona

Hyundai Kona on osoitus, että myös tavallisuus olla virkistävää. Hyvää: kokonaisuus, mukavuus, varustelu. Huonoa: rajoitettu voimalinjavalikoima.

Uusi viikko, uusi pieni crossover. Raikkaasti räväkkä Hyundai Kona onnistuu kuitenkin erottautumaan edukseen jopa markkinaruuhkassa. Havajin pääsaaren piirikunnan mukaan nimetty Kona ei ole kaikkein elegantein tulokas, sillä muuten suoraviivaiset muodot kohtaavat melkoisen yksityiskohtasarjan etu- ja takavaloissa. Haastava keulailme ei kuitenkaan tuo etua valotehossa.

Hyundain muotoiluosasto ansaitsee toisaalta pisteitä siitä, miten hyvin roiskeläpät sopivat crossoverin kovistyyliin. Oma lukunsa on myös keltavihreä Acid Yellow -ulkoväri, joka kyllä sopii kevään odotteluun.

Jos pirteä crossover Koreasta tuntuu tutulta, ei ihme, sillä konsernisisar Kia Stonic asettuu senttien sisään Konan ääriviivoista. Laajemmin kilpailua on tarjolla muun muassa Seat Aronasta, Citroën C3 Aircrossista ja Volkswagen T-Rocista.

Ulkonäkö voi pettää

Pirteän pinnan alla Hyundai Kona on onneksi kiitettävän tavallinen arkiauto. Llitrainen kolmesylinterinen T-GDI-bensiiniturbo on voimavaroiltaan riittävä voimanlähde ja kuusivaihteinen manuaali toimii selkeästi.

Automaattia kaipaaville luvassa on suurempi päivitysaskel, sillä Konan ainoa toinen voimalinjapari on 1,6-litrainen T-GDI nelivedon ja kaksoiskytkinvaihteiston kanssa.

Keskikonsolia hallitsee lisävarusteinen 8-tuumainen navigaattori. Kuljettajaa helpottaa lisälasilla toimiva heijastusnäyttö, joka ei mallikkaasta suorituksesta huolimatta pärjää aidoille tuulilasinäytöille.

Matkustamossa vallitsee tilava ja hyvä tunnelma. Etuistuimilla on helppo löytää sopiva asento ja takana tila riittää aikuisille kohtuullisesti. Tavaratilaa on 361 litraa ja istuimet kaadettuna mukaan mahtuu 1 143 litraa arkea.

Hyundain ergonomia on Kiaa paremmalla tasolla ja toisaalta Konan viimeistely ja muotokieli tuntuvat nousseen jopa menestysmalli i30:n yläpuolelle. Kolmekymppinen jää Konan taakse myös kytkinpolkimen tuntumassa.

Kona on tasapainoisen onnistunut myös jousitusmukavuuden suhteen, eikä se sorru monien katumaastureiden helmasyntinä olevaan turhaan pintakovuuteen. Myös tiemelun osalta suoritus on hyvää keskitasoa. Maavaraa on segmentille tyypillisesti 171 milliä.

Kattavasti sisustettu

Jo perusvarustelu Comfort on höystetty kattavasti, sisältäen esimerkiksi automaattisen ilmastoinnin, sadetunnistimen ja suurimman osan turvavarusteista.

Elegantimpi Style keskittyykin pääasiassa kosmeettisiin varusteisiin, joiden lisäksi yhtälöön lisätään heijastusnäyttö, parkkitutka myös eteen sekä kännykän langaton latauskolo. Launch Editionissa kokonaisuutta maustetaan vielä kuolleen kulman tunnistimella ja risteävän liikenteen varoituksella.

Hyundai Konan tasapainoisuuden suurin särö piilee mallistossa, sillä vain kahden erilaisen voimalinjapaketin tarjonta jakaa malliversioiden hinnat peräti 8 000 euron päähän toisistaan. Onneksi neliveto on tarjolla, mutta automaattivaihteisto kelpaisi varmasti myös etuvedon yhteydessä. Diesel on tulossa mallistoon myöhemmin tänä vuonna.

Toisaalta Geneven autonäyttelyssä Hyundai esitteli myöhemmin saapuvaa täyssähköistä Konaa, jolla saattaa olla erinomainen tilaisuus kaapata tavallista sähköautoa kaipaavien sydämet.

Ainakin lähtökohta on lupaava.

Lisätietoja: www.hyundai.fi/kona

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Hyundai

Kaikki koeajot

Uusimmat