7.4.2018

Koeajo: raikkaasti tavallinen – Hyundai Kona

Hyundai Kona

Hyundai Kona on osoitus, että myös tavallisuus olla virkistävää. Hyvää: kokonaisuus, mukavuus, varustelu. Huonoa: rajoitettu voimalinjavalikoima.

Uusi viikko, uusi pieni crossover. Raikkaasti räväkkä Hyundai Kona onnistuu kuitenkin erottautumaan edukseen jopa markkinaruuhkassa. Havajin pääsaaren piirikunnan mukaan nimetty Kona ei ole kaikkein elegantein tulokas, sillä muuten suoraviivaiset muodot kohtaavat melkoisen yksityiskohtasarjan etu- ja takavaloissa. Haastava keulailme ei kuitenkaan tuo etua valotehossa.

Hyundai Kona

Hyundain muotoiluosasto ansaitsee toisaalta pisteitä siitä, miten hyvin roiskeläpät sopivat crossoverin kovistyyliin. Oma lukunsa on myös keltavihreä Acid Yellow -ulkoväri, joka kyllä sopii kevään odotteluun.

Hyundai Kona

Jos pirteä crossover Koreasta tuntuu tutulta, ei ihme, sillä konsernisisar Kia Stonic asettuu senttien sisään Konan ääriviivoista. Laajemmin kilpailua on tarjolla muun muassa Seat Aronasta, Citroën C3 Aircrossista ja Volkswagen T-Rocista.

Hyundai Kona

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Ulkonäkö voi pettää

Pirteän pinnan alla Hyundai Kona on onneksi kiitettävän tavallinen arkiauto. Llitrainen kolmesylinterinen T-GDI-bensiiniturbo on voimavaroiltaan riittävä voimanlähde ja kuusivaihteinen manuaali toimii selkeästi.

Automaattia kaipaaville luvassa on suurempi päivitysaskel, sillä Konan ainoa toinen voimalinjapari on 1,6-litrainen T-GDI nelivedon ja kaksoiskytkinvaihteiston kanssa.

Keskikonsolia hallitsee lisävarusteinen 8-tuumainen navigaattori. Kuljettajaa helpottaa lisälasilla toimiva heijastusnäyttö, joka ei mallikkaasta suorituksesta huolimatta pärjää aidoille tuulilasinäytöille.

Matkustamossa vallitsee tilava ja hyvä tunnelma. Etuistuimilla on helppo löytää sopiva asento ja takana tila riittää aikuisille kohtuullisesti. Tavaratilaa on 361 litraa ja istuimet kaadettuna mukaan mahtuu 1 143 litraa arkea.

Hyundain ergonomia on Kiaa paremmalla tasolla ja toisaalta Konan viimeistely ja muotokieli tuntuvat nousseen jopa menestysmalli i30:n yläpuolelle. Kolmekymppinen jää Konan taakse myös kytkinpolkimen tuntumassa.

Kona on tasapainoisen onnistunut myös jousitusmukavuuden suhteen, eikä se sorru monien katumaastureiden helmasyntinä olevaan turhaan pintakovuuteen. Myös tiemelun osalta suoritus on hyvää keskitasoa. Maavaraa on segmentille tyypillisesti 171 milliä.

Hyundai Kona

Kattavasti sisustettu

Jo perusvarustelu Comfort on höystetty kattavasti, sisältäen esimerkiksi automaattisen ilmastoinnin, sadetunnistimen ja suurimman osan turvavarusteista.

Elegantimpi Style keskittyykin pääasiassa kosmeettisiin varusteisiin, joiden lisäksi yhtälöön lisätään heijastusnäyttö, parkkitutka myös eteen sekä kännykän langaton latauskolo. Launch Editionissa kokonaisuutta maustetaan vielä kuolleen kulman tunnistimella ja risteävän liikenteen varoituksella.

Hyundai Konan tasapainoisuuden suurin särö piilee mallistossa, sillä vain kahden erilaisen voimalinjapaketin tarjonta jakaa malliversioiden hinnat peräti 8 000 euron päähän toisistaan. Onneksi neliveto on tarjolla, mutta automaattivaihteisto kelpaisi varmasti myös etuvedon yhteydessä. Diesel on tulossa mallistoon myöhemmin tänä vuonna.

Toisaalta Geneven autonäyttelyssä Hyundai esitteli myöhemmin saapuvaa täyssähköistä Konaa, jolla saattaa olla erinomainen tilaisuus kaapata tavallista sähköautoa kaipaavien sydämet.

Ainakin lähtökohta on lupaava.

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Roman Razinkov

Lisätietoja: www.hyundai.fi/kona

Hyundai Kona 1.0 T-GDI 6Mt Style

Hinta alkaen

24 990 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

28 912 €

Moottori

Bensiinimoottori 998 cm³, 3 sylinteriä, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

88 kW (120 hv), 6000 r/min

Vääntö

172 Nm (1500–4000 r/min)

Vääntö

172 Nm (1500–4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

12,0 s

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 5,4 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

125 g/km

Mitat

pituus 4165 mm, leveys 1800 mm, korkeus 1565 mm, akseliväli 2600 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

5 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat