Seat Mii Electric

Ajoneuvot Koeajo 16.12.2019

Koeajo: Seat Mii Electric – hinta edellä sähkövirtaan

Sähköauto on kallis vaihtoehto polttomoottorisisarilleen, eikä sillä pärjää Suomen olosuhteissa. Niinhän jotkut yhä luulevat, mutta Seat Mii Electric todistaa toista. Hyvää: hankintahinta, ajettavuus, näppäryys, sähkön tuoma ärhäkkyys. Huonoa: energian talteenotto voisi toimia ratin lavoilla.

Seat jysäytti loppusyksystä melkoisen uutispommin, kun se ilmoitti tuovansa myyntiin täyssähköversion Mii-pikkuautostaan alle 20 000 eurolla. Kun tähän yhdistetään valtion 2 000 euron hankintatuki sekä valmistajan oma 2 000 euron tukiainen, Seat Mii Electric maksaa lopulta ostajalle 15 989 euroa. Tarjous on voimassa tämän vuoden loppuun.

Seat Mii Electric

Seat on siis päättänyt aloittaa Suomen sähköautoistamisen toden teolla. Vaikutukset näkyvät ensi vuoden alussa, kun autoja alkaa rantautua meille. Joulukuun puoliväliin mennessä sähkö-Seateja on myyty yli 500 kappaletta, ja ensi vuoden tuotanto on myyty lähes loppuun.

Sama trendi toistuu muuallakin, ja Seat onkin päättänyt lopettaa tavallisen Miin myynnin. Näillä näkymin Seat on nappaamassa melkoisen siivun Suomen sähköautomyynnistä ensi vuonna.

Lisäarvoa pikkuautoon

Mii Electric jakaa tekniikan sekä Škoda-sisarensa Citigo-e:n että Volkswagen e-Upin kanssa. Keulalla on 61 kilowatin tehoinen ja terhakkaat 212 newtonmetriä vääntävä sähkömoottori, ja akusto on pakattu vain 3,56 metriä pitkän auton pohjalevyyn. Tavaratila imaisee yhä 251 litraa, eli sähköistäminen ei ole vaikuttanut auton tilaratkaisuihin.

Sähköautoja myydään – kuten autoja on myyty yli jo yli sadan vuoden ajan – urheilullisuus ja suorituskyky kärjessä. Totta kai megalomaanisen kiihtyvyyden tunteen tarjoava hypersähköauto on kiinnostava, mutta oikeastaan vielä vaikuttavampaa on sähkötekniikan tuoma lisäarvo tavalliseen pikkuautoon.

Seat Mii Electric

Halutessaan liikennevaloista voi lähteä liikkeelle todella ärhäkkäästi, 50 km/h vauhtiin ennätetään 3,9 sekunnissa. Auton pieni koko korostaa vauhdin tunnetta, ja liikennevirrassa puikkelehtiminen tuo väkisin hymyn kuskin huulille. Maantielläkin kulku on vielä kohtalaisen kepeää, mutta moottoritienopeuksissa alkaa raja tulla vastaan. Sähkö-Miin huippunopeus on myös rajattu fiksusti lukemaan 130 km/h.

Regenerointia vaihdekepillä

Auton pienuudesta ja melko alhaisesta massasta johtuen nettokapasiteetiltaan 32,3 kilowattitunnin kokoinen akusto riittää valmistajan mukaan WLTP-syklillä noin 260 kilometrin toimintamatkaan.

Seat Mii Electric

Pelkästään kaupunkipyörittelyssä ajomatkaa on luvassa itse asiassa enemmän, etenkin jos kuljettaja käyttää jarrutusenergiaa tehokkaasti hyväksi. Tätä varten automaatista löytyy D-asennon lisäksi B-asetus, jossa on neljä eri tehoa. Valinta niiden välillä tapahtuu nykimällä vaihdekeppiä sivusuunnassa.

Henkilökohtaisesti olen kuitenkin rattivaihteiden kannalla – etenkin sähköautoissa, sillä silloin sekä jarrutusenergiaa että vapaata rullausta tulee hyödynnettyä tehokkaammin.

Seat Mii Electric

Mii Electric on kokoonsa nähden hyvin vakaa kulkija, akseliväli on venytetty jo alkujaan maksimiin viemällä pyörät auton kulmiin, ja matalalla sijaitseva akusto laskee vielä selvästi auton painopistettä. Sähkötekniikka on nostanut auton painoa noin 300 kilolla, mutta tätä ei juuri ajossa tunne. Jousitus kantaa massan yllättävän hyvin. Ketteryys sen sijaan korostuu kaikkialla, joskin avarissa paikoissa lyhyt ja korkea kori imee itseensä sivuttaistuulta.

Entä talvella?

Akuston lataaminen hoituu CCS-pikalatauksella 80 prosenttiin tunnissa, kun vaihtovirralla seinäboksista enimmillään 7,2 kW:n teholla lataaminen 80 prosenttiin kestää nelisen tuntia. Tarpeen vaatiessa autoa voi ladata myös tavallisesta kotipistokkeesta 1,8 kW:n latauslaitteella.

Seat Mii Electric

Lataamista kannattaa opetella hyödyntämään aina kuin mahdollista, ja onneksi infrakin kehittyy. Kotiboksi on tarpeellinen, mutta vasta riittävä pikalatausverkosto tekee sähköautojen käytöstä riittävän ongelmatonta, jotta ihmiset pääsevät eroon toimintamatka-ahdistuksesta.

Ja sitten vielä pari sanaa sähköautoista sekä talvesta. Seat tarjoaa Miihin Connect-palvelua, jolloin muun muassa auton latausta ja ilmastointia voi hallita etänä älypuhelimen avulla. Auto on siis liikenteeseen lähdettäessä sopivan lämmin, ja koska sähkömoottori ei tuota polttomoottorin tapaan turhaa hukkalämpöä, matkustamo pysyy myös helpommin tasalämpöisenä. Itse olen totutellut sähköautojen kanssa talvella myös siihen, ettei kabiinia tarvitse lämmittää saunaksi. Jo istuin- ja ratinlämmityksellä pärjää yllättävän pitkälle.

Hyvä vakiovarustelu

Varustukseltaan sähkö-Mii on jo valmiiksi varsin houkutteleva: automaatti-ilmastointi, liikennemerkkien tunnistus, kaistavahti ja lämmitettävä tuulilasi ovat vakiona. Plus-varusteltu auto tuo vielä mukanaan paremman äänentoiston, kahdessa osassa kaatuvan takaistuimen, muutamia mukavuusvarusteita sekä optisia parannuksia auton ilmeeseen.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Seat

Kaikki koeajot

Uusimmat