Ajoneuvot Koeajo 28.11.2017

Koeajo: sisäistä kauneutta – BMW 640i A xDrive Gran Turismo

BMW:n iso Gran Turismo siirtyi sukupolvenvaihdoksessa osaksi 6-sarjaa ja samalla mukaan on tullut joukko 7-sarjan hyveitä. Hyvää: tilat, ergonomia, mukavuus varauksin. Huonoa: alustan värinä runflat-renkailla.

BMW:n uusi 6-sarjan Gran Turismo syntyy yhdistelemällä paloja mallistosta. Keula periytyy mainiosta 7-sarjasta. Taka-akseli taas on 5-sarjan Touringin tilaa säästävä ratkaisu. Koska auto on teknisesti yhdistelmä seiskaa ja viitosta, on luonnollista, että BMW:n suurin Gran Turismo kohoaa mallivaihdoksessa viitossarjan yläpuolelle.

Keulan ja perän väliin jäävä alue ei edelleenkään viehätä esteetikkoja: muodot ovat aiempaa 5-sarjan Gran Turismoa sulavammat, mutta auto näyttää edelleen enemmän rahtilentokoneelta kuin ajattoman kauniilta Concordelta. 64 milliä laskettu perälinja tuo hieman lisää sulavuutta, ja kattolinjakin on nyt 21 millimetriä matalammalla.

Tila vastaan tyyli

Ulkonäkö ei kuitenkaan ole BMW:n Gran Turismo -malliston juttu. Tyypillisesti automaailmassa nopeaa ja mukavaa matka-autoa tarkoittava GT-tunnus viittaa baijerilaismerkillä viistoperän ja tila-auton välimuotoon.

Sen kauneus löytyy sisältä: kömpelö kattolinja ja pitkä akseliväli tarjoavat hulppeat tilat. Akseliväli on identtinen lyhytkorisen 7-sarjan edustusauton kanssa, joten kolmen istuttavalla takaistuimella voi nauttia runsaista polvitiloista. Korkean katon ansiosta istuinosa on voitu kohottaa riittävän korkealle ja sitä on kallistettu sen verran, että takaistuimella voi nauttia mainiosta reisituesta.

6-sarjan Gran Turismo on aina viisipaikkainen, mutta takaistuimesta on tarjolla kahta versiota: perusistuin on tasaisempi ja paremmin kolmelle sopiva, kuvien sähkösäätöisellä selkänojan kallistuksella varustetun Comfort-istuimen muotoilussa taas painotetaan mukavuutta kahdelle.

Tavaratilaa riittää 610 litran verran. Kasvua edeltäjästä on 110 litraa. Takaistuimet taittuvat kolmessa osassa.

Touringista lainattu taka-akseli on aina ilmajousitettu, edessä kierrejouset voi vaihtaa ilmapusseihin lisärahalla. Koeajoautossa pakettia täydennettiin Executive Drivella, joka koostuu ilmajousituksen lisäksi mukautuvasta iskunvaimennuksesta, nelipyöräohjauksesta ja sähköisestä kallistuksenvaimennuksesta.

Portugalin ajoittain yllättävänkin huonokuntoisilla teillä yhdistelmä toimii lupaavasti. Ainoa kauneusvirhe koskee moottoritiellä matkustamoon kantautuvaa värinää, joka todennäköisesti johtunee 19-tuumaisista runflat-renkaista. Vannevalikoima kattaa koot 17–21 tuumaa. Ensivaikutelma antaa lupaavan kuvan melutasosta, mutta palaamme aiheeseen myöhemmin kotimaan koeajossa.

Koeajettu 640i on tällä hetkellä ainoa Suomessa hinnoiteltu bensiinikäyttöinen vaihtoehto. Kolmilitrainen turboahdettu rivikuutonen sopii suureen matka-autoon mainiosti, mutta valitsemalla kuusisylinterisen dieselin 630d (265 hv) tai 640d (320 hv) säästää rahaa huomattavasti. Kaikki versiot ovat aina nelivetoisia. Maailmalla tarjotaan myös takavetoista nelisylinteristä 630i -mallia.

6-sarjan Gran Turismoa tarjotaan vakiomallin lisäksi kolmella tyylipaketilla: Sport Line, Luxury Line ja M Sport. Ensin mainittu vaihtaa listoja ja koriste-elementtejä mustiksi, Luxury taas painottaa kromattuja kohteita. Koeajoautossakin oleva M Sport näkyy puskureissa ja helmoissa. M Sport tuo autoon myös runflat-renkaat.

Ajoltaan BMW 640i Gran Turismo muistuttaa vahvasti isompaa 7-sarjaa. Sen liikkeissä on kookkaan auton arvokkuutta, mutta mutkiin kehtaa mennä hieman lujempaakin.

Uusi Gran Turismo on mielenkiintoinen: se on edelleen helppo tuomita esteettisin perustein, mutta käytännössä mukavuudesta ja avaruudesta on helppo pitää.

Lisätietoja: www.bmw.fi/6-sarja/gran-turismo.html

Jaa artikkeli

Valmistajalta: BMW

Kaikki koeajot

Uusimmat