Land Rover Evoque

Ajoneuvot Koeajo 14.9.2019

Koeajo: Tasaisemmin tyylikkääksi – Range Rover Evoque

Tyylistään tunnettu kompakti Range Rover Evoque on uudistunut. Nyt estradille nousee myös uutta teknologiaa. Hyvää: ajettavuus tiellä ja sen vieressä, varusteet. Huonoa: tunnelma vaatii varusteita.

Toisen polven Range Rover Evoque on säilyttänyt edeltäjästään tutun kiilamaisen tyylin ja perintönä saadut ovien saranat. Muuten remontti ulottuu lattiasta kattoon, eli myös pohjarakenteet ja moottorit ovat uutta perua. Dramaattisia eroja ei toki ole, mutta esimerkiksi akselivälin kasvaminen näkyy suorimmin kasvaneissa sisätiloissa. Kompakti Evoque ei edelleenkään ole tilaihme, mutta takaistuin on sangen käyttökelpoinen.

Land Rover Evoque

Tavaratila on kasvanut 591 litraan ja on laajennettavissa 1 383 litraan. Välipohjan jakama tavaratila on kuitenkin niin matala, että esimerkiksi kylmälaukulla ja muilla mökkiviikonlopun tavaroilla kontin saa turvoksiin, ja tavaratilan suojaverho pitää irrottaa.

Maavaraa löytyy 212 mm, ja kahluusyvyys on nyt 600 mm. Lähestymiskulma on 25 astetta (R-Dynamic-varustelulla 20,8 astetta) ja jättökulma 30,6 astetta, eli harrastamaan tai vaikka hirvipassiin pääsee tarvittaessa hieman huonompaakin uraa pitkin.

Automaattisesti neliveto

Suomeen tuotavat Evoquet on varustettu aina 48 voltin kevythybriditekniikalla, yhdeksänvaihteisella automaatilla sekä Range Roverin imagollekin tärkeällä jatkuvalla nelivedolla. Uusi automaattivaihteisto suosii turhan suurta vaihdetta, eikä vaihtotapahtumakaan ole kaikkein sulavin ainakaan kaupunkiajossa. Menohaluja hillitsee osaltaan myös Evoquen 1 900 kilogramman hujakoille kasvanut massa.

Land Rover Evoque

Tarjolla on kolme diesel- ja kolme bensiinimoottoria. Koeajettu perusmallin D150-dieselmoottori (hinnat alkaen 52 990 euroa) riittää jo Evoquen arkitarpeisiin mainiosti, mutta P250-bensiinimalli tuo etenemiseen itsevarmuutta ja vaivattomuutta. Hevosvoimalukemat löytyvät suoraan mallinimestä. Lataushybridimalli liittyy joukkoon myöhemmin.

Land Rover Evoque

Evoquen kehityksen huomaa jo asvalttitiellä ajettaessa, mutta seikkailu sorateillä ja hieman tavallista vaikeammilla väylillä vakuutti, että melutaso on laskenut ja jousitusmukavuus on hyvällä tolalla.

Uusia näkökulmia

Range Rover Evoque esittelee JLR:n mallistoon joukon uusia varusteita. Digitaalinen taustapeili saa kuvansa haineväantenniin piilotetusta kamerasta. Erittäin selkeän kuvan suurin haaste kohdistuu kuljettajaan, jonka on muutettava hahmotustottumustaan siitä, miten taustanäytössä näkyvät kohteet suhtautuvat auton kylkiin ja sivupeileihin. Kameran kuvakulmaa ja sen myötä takanäkymää voi säätää vaivattomasti napin painalluksella. Näytön voi halutessaan myös sammuttaa ja palata perinteiseen taustapeilin käyttöön.

Myös toinen tuore varuste liittyy näkemiseen. 360 asteen ympäristökameran lisäksi tarjolla on uusi ClearSight Ground View, joka tekee konepellistä ja moottorista tavallaan läpinäkyvän tarjoamalla 180 asteen näkymän auton keulan alle. Tarkoituksena on kertoa kuljettajalle, missä eturenkaat todella menevät. Pikaisen kokeilun perusteella lisänäkymästä on iloa täsmällistä ajoa vaativissa tilanteissa ja maastossa, mutta varauksetonta riemua se ei herätä. Tiukassa paikassa lienee edelleen viisainta varmistaa tilanne omin silmin tai juoksuttaa apukuskia vahinkojen välttämiseksi.

Varusteilla fiilikseen

Huonommilla teillä ja vaikeissa olosuhteissa liikkuvaa ilahduttanee valmistajan kookkaammasta mallistosta tuttu Terrain Response 2 -järjestelmä, joka on jatkossa vakiovaruste Evoquessakin. Järjestelmä optimoi auton asetuksia ajo-olosuhteiden mukaisesti joko kuljettajan päätösten mukaan tai automaattisesti. Haastavissa olosuhteissa apua tarjoavat myös optimaalisen vääntömomentin säätö, alamäkihidastin, vetoavustin ja tasaisen nopeuden hitaassa maastoajossa sekä liukkaalla tarjoava ATPC-järjestelmä.

Land Rover Evoque

Maltillisemmin varusteltu Evoque tuntuu miellyttävältä, mutta perinteinen mittaristo, kangasverhoilu ja ruksimatta jääneet varusteet tekevät tunnelmasta hiukan tavanomaisen. Koeajettua kaksikkoa vertaamalla on selvää, että Range Roverin premium-tunnelma nousee esiin varustetasojen kohentuessa ja lisävarustelemalla.

Land Rover Evoque

Valinnanvaraa riittää, sillä teknisten avustimien ja turvavarusteiden lisäksi tarjolla on täsmäratkaisuja harrastusvälineiden kuljettamiseen ja kestävää kehitystä esimerkiksi eukalyptuksen kuiduista tehdyn verhoilumateriaalin muodossa, joka taannee varustelijalle ainakin eksotiikkapisteitä.

Evoque parantaa edeltäjäänsä verrattuna jokaisella osa-alueella, ja uusi malli onnistuu ­ennen kaikkea olemaan aito osa Range ­Roverin vaativaa tuoteperhettä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Land Rover

Kaikki koeajot

Uusimmat