Toyota Yaris Hybrid

Ajoneuvot Koeajo 11.9.2020

Koeajo: Toyota Yaris – luokkansa suosituimman auton tuorein painos on yhä parempi

Toyota Yaris on aiempaa ketterämpi, tilavampi, taloudellisempi, suorituskykyisempi ja turvallisempi. Toisin sanoen parempi auto, kuten uusien mallien lähtökohtaisesti kuuluukin olla. Hyvää: ajettavuus, taloudellisuus, helppous. Huonoa: moottorin melu, tietoviihdejärjestelmä.

Vaikka edellinen Toyota Yaris -sukupolvi esiteltiin jo vuonna 2010, sen kasvojenkohotukset ovat kantaneet mallia hyvin tähän päivään saakka. Esimerkiksi Suomessa mallin osuus B-segmentin myynnistä vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla on ollut lähes neljännes.

Kilpailijoita tuskin helpottaa tieto, että uusi Yaris vaikuttaa entistäkin lupaavammalta. Uuden mallin kanssa ei ole lähdetty kikkailemaan, vaan valmistaja on keskittynyt niihin osa-alueisiin, joiden ansiosta Yaris on ylipäätään ansainnut paikkansa myyntitilastoissa.

Toyota Yaris Hybrid

Ulkomittojen kasvua on tapahtunut ainoastaan leveydessä, 40 mm verran. Kokonaispituus on sen sijaan kutistunut 5 mm. Tilaa on tarjolla aiempaa enemmän, sillä akseliväliä on venytetty 50 mm. Sisätilat mahdollistavatkin neljän aikuisen matkustamisen, ei toki vieläkään järin mukavasti, kuten tämän kokoluokan autolta voi odottaakin.

Hiotun hybridin yhä pienempi kulutus

Aluksi koeajoimme hybridimallin, josta löytyy korkeapuristeinen 1,5 ­litrainen kolmisylinterinen bensiinimoottori sähkömoottoriin paritettuna. Vanhaakaan hybridi-Yarista ei voi moittia janoiseksi, mutta uuden mallin kulutuksen luvataan olevan 19 prosenttia edeltäjää alhaisempi. Runsaasti moottoritieajoa sisältäneen koeajon jälkeen ajotietokone näytti 4,1 l/100 km keskikulutusta, ilman sen suurempaa pihistelyä.

Taloudellisuuden lisäksi myös hybridin suorituskyky on parantunut. Yhteistehoa on aiemman sadan hevosvoiman sijaan 116 hv, ja kiihtyvyys nollasta sataan on painunut alle kymmenen sekunnin. Hybridin parantuneiden ominaisuuksien myötä osuus mallin kokonaismyynnistä on tarkoitus nostaa nykyisestä noin puolesta aina 80 prosenttiin saakka.

Toyota Yaris Hybrid

Peräkärrykansaa kiinnostanee tieto siitäkin, että Yaris Hybridillä voi ensimmäistä kertaa vetää myös perävaunua. Ei tosin kovin kummoista, sillä vetomassaa saa olla enimmillään 450 kg.

Ajoltaan uuden Yarisin voimalinja on miellyttävän saumaton, kuten muissakin Toyotan hybridimalleissa. Meno on kauttaaltaan tasaista, ja nyt voimaakin on tarjolla niin, että ohitukset onnistuvat vaivatta.

Häiritseväksi tekijäksi muodostuu ainoastaan moottorin melu. Voiman luomiseksi tarvitaan kierroksia, ja sen myös kuulee – koneen huutoa voisi kuvailla pölynimurimaiseksi. Moottoriteiden ulkopuolella kaasupoljinta ei tarvitse onneksi usein survoa pohjaan saakka, ja muissa liikennetilanteissa äänet pysyttelevät siedettävällä tasolla.

Turvallisuus ei rahakkaiden etuoikeus

Turvallisuuspuolella uusi Yaris tarjoaa jo lähtötason Life-varustelusta alkaen Toyota Safety Sense 2.5 -paketin, johon kuuluu muun muassa jalankulkijan tunnistus (myös risteysajossa ja pimeällä), väistöavustin, ohjausavustin, mukautuva vakionopeudensäädin ja kaukovaloautomatiikka.

Toyota Yaris Hybrid

Suurinta osaa turvallisuusvarusteista ei koeajon aikana tarvittu, mutta kaista-avustin ilmoitti itsestään turhan kovaäänisellä rääkäisyllä. Myös nopeuskameroiden varoitus on melkoisen hätkähdyttävä.

Digiäkin tarjolla

Toyotan tietoviihdejärjestelmä ei edusta markkinoiden kärkipäätä, vaan tuntuu jo tuoreena vanhahtavalta. Onneksi järjestelmä tukee tätä nykyä älypuhelinpeilausta johdon kautta. Koeajoyksilömme kahdeksantuumainen viihdejärjestelmän näyttö kuuluu varusteisiin Active Plus -tasosta ylöspäin. Edullisemmissa malleissa näytön koko on seitsemän tuumaa.

Toyota Yaris Hybrid

Style-varustelusta lähtien löytyy puolestaan kiikarimainen digimittaristo. Sen keskinäyttö on pienehkö ja tuntuu toisinaan olevan tupaten täynnä erilaista informaatiota. Tämä ei kuitenkaan sinällään haittaa, sillä keskeisimmät tiedot löytyvät omista pyöreistä paikoistaan.

Toyota Yaris Hybrid

Uusi Yaris tuntuu varsin yksinkertaisten kangas- ja muovilaatujen yhdistelystä huolimatta hyvin tehdyltä. Autossa myös luotetaan varsin laajasti fyysisiin kytkimiin, joita monet muut valmistajat ovat alkaneet viime vuosina karsastamaan. Kytkimet on vieläpä sijoitettu helposti löydettäville paikoille.

Vaihtoehtoisesti sähköttä

Hybridin jälkeen pääsimme kokeilemaan uudistunutta 1,5-litraista bensiinimoottoria ilman sähköapua – portaattomalla automaattivaihteistolla varustettuna. Pelkkä bensiinimoottorikin vakuutti: meno oli yhtä vaivatonta kuin Hybridissäkin, ja kulutus pysyi alle viidessä litrassa sataa kilometriä kohden. Melutaso oli kovemmissa kiihdytyksissä samaa luokkaa.

Toyota Yaris Hybrid

Syyt ”hybridittömän” mallin ostamiseen alkavat tosin olla vähissä. Myydyimmäksi povatussa Active-varustelussa automaattivaihteisen perusbensamallin ja Hybridin hintaeroksi muodostuu reilut 1 500 euroa. Kun WLTP-kulutusero on litran luokkaa, saa hintaeron kuolettamiseksi kerryttää kilometrejä yllättävän paljon.

Toyota Yaris Hybrid

Uudesta Yariksesta on haastavaa löytää suurempia heikkouksia. Jatkamme niiden etsimistä, kun auto saapuu pidempään koeajoon Suomessa. Tämä tapahtuu piakkoin eli syyskuussa. Ensivaikutelmalta auto on kuitenkin joka osa-alueelta paranneltu versio edeltäjästä, eli varmasti kova pala kilpailijoille.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat