Renault Koleos

Ajoneuvot Koeajo 23.3.2018

Koeajo: tuntematon haastaja – Renault Koleos

Renault Koleos on kilpailijoita tuntemattomampi, mutta sen ominaisuudet kyllä riittävät. Hyvää: varustelu, matkustamon väljyys myös takana. Huonoa: kilpailijoihin verrattuna tuntematon haastaja.

Renault Koleos on tuntemattomampi kuin kilpailijansa, mutta sen ei saa antaa hämätä.

Jos käsitteen muskeliauto voisi määritellä uudelleen nyt, Renault Koleos olisi ilmeinen muskeliautojen kantaisä. Arvonimen se lunastaisi erityisesti voimakkaan ja osin mahtipontisenkin ulkonäkönsä perusteella. Myös matkustamon reilut tilat vahvistavat muhkeuden tunnetta.

Toisaalta sukulaisuus mallisisareen, Renault Talismaniin, näkyy ja tuntuu. Vahvat muodot näkyvät ja erottuvat, mutta silti ne on toteutettu niin taiten, että katukuvassa Koleos ei pistä silmään liiaksi itseään korostaen.

Renault Koleos

Mallistotrion jättiläinen

Captur, Kadjar, Koleos – siinä Renaultin askelmerkit katumaasturimarkkinoille pienimmästä isoimpaan. Uusin tulokas, Renault Koleos, venyttää mittanauhan 4,67 metrin pituuteen, mikä on yli kaksikymmentä senttiä Kadjaria enemmän ja akseliväliä Koleoksella on 2,7 metriä. Näillä mitoilla erityisesti matkustamossa on tilaa ja avaruutta aina takaistuimen hulppeaa jalkatilaa myöten. Kun autossa lisäksi istutaan korkealla, on helppo ajatella, että Koleos on mittasuhteiltaan erityisen mieluisa isokokoisille kuljettajille ja matkustajille.

Renault Koleos

Ajamiseen ei tarvita muskeleita

Renault on onnistunut yhdistämään katumaasturiin ominaisuudet, jotka kelpaisivat esikuvaksi monelle muullekin katumaasturiksi itseään nimittävälle mallille. Valmistajan mukaan uudesta mallista haluttiin tehdä auto, jolla voi poiketa tutustumaan maastoon. Luonnehdinta pitäisi kuulua jokaisen katumaasturin perimään, mutta näinhän se ei ole. Koleos tuon lupauksen kuitenkin lunastaa.

Kaduilla ja päällystetyillä teillä Koleos on erittäin helppo ja mukava ajettava. Myös äänieristyksessä ja alustan säädöissä on onnistuttu. Intens-varustelutasoon kuuluvat pysäköintitutkat edessä ja takana sekä peruutuskamera tuotavat kaupunki- ja taajamaympäristöjen pysäköintiin tarpeellisen lisäavun.

Renault Koleos

Vetoa kahdella tai neljällä pyörällä

Renault-Nissan allianssin yhteistyönä syntynyt All Mode 4x4i -voimansiirto on tuttu jo entuudestaan, mutta Koleoksessa se on yhdessä enimmillään 210 mm maavaran kanssa juuri se tekjiä, joka lunastaa valmistajan lupauksen maastoon poikkeamisesta.

Kuljettajalla on kolme vaihtoehtoa. Vetotavasta päättämisen voi jättää täysin auton harkintaan. Silloin nelivetojärjestelmä seuraa jatkuvasti pyörien pitoa ja pyrkii varmistamaan parhaan pidon kaikissa olosuhteissa. Eri pyörille välittyvää voimaa säätelemällä se pyrkii vähentämään ali- tai yliohjautuvuutta. 4WD auto -ajotilassa kaikki voima välitetään hyvissä olosuhteissa etupyörille, mutta järjestelmän havaitessa olosuhteiden tai ajotavan muutoksen, puolet voimasta voidaan antaa takapyörille.

Renault Koleos

Hankaliin olosuhteisiin tai maastoon Renault suosittelee 4WD lock -ajotilaa. Silloin voima jaetaan jatkuvasti tasan etu- ja taka-akselille. Tämä ajotila on käytettävissä vain alle 40 km/h -nopeuksissa.

Jos nopeus kasvaa tai auto käynnistetään uudelleen, ajotila palautuu automaattisesti automaattiseen nelivetoon. 2WD -ajotilassa Koleos on aina etuvetoinen.

Viiden tähden turvallisuutta

Suomeen Koleosta tuodaan kahdella dieselmoottorilla. Koeajoautossa oli niistä isompi, kaksilitrainen turbodiesel, jonka suurin teho on 130 kW (177 hv) ja suurin vääntömomentti 380 Nm. Tähän isompaan moottoriin yhdistyy Suomeen tuotavassa mallistossa aina automaattivaihteisto.

Renault Koleos

EuroNCAP -testissä Renault Koleos sai turvallisuudesta täydet viisi tähteä.

Halvin Renault Koleos maksaa Suomessa 34 390 euroa. Kyseessä on tällöin 130-hevosvoimainen dieselmoottori Zen varustelulla. Koeajossa ollut isoin dieselmalli Intens-varustelulla maksaa 46 390 euroa. Koeajoauton lisävarusteet, panoraamakatto, nahkaverhoilu ja sähkötoiminen kuljettajanistuin nostivat koeajoyksilön hinnan 51 650 euroon.

Lisätietoja: www.renault.fi/koleos

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Renault

Kaikki koeajot

Uusimmat